Amerika’nın Yeni Hayalet Bombardıman Uçağı B-21 Raider Görücüye Çıktı

Amerika'nın Yeni Hayalet Bombardıman Uçağı B-21 Raider

Amerika‘nın Yeni Hayalet Bombardıman Uçağı B-21 Raider Görücüye Çıktı

Amerika’nın Yeni Hayalet Bombardıman Uçağı B-21 Raider Görücüye Çıktı

Amerika’nın en yeni nükleer hayalet bombardıman uçağı, yıllarca süren gizli geliştirmenin ardından ve Pentagon‘un Çin ile gelecekteki bir çatışmaya ilişkin artan endişelere verdiği yanıtın bir parçası olarak halka açılıyor.

B-21 Raider, 30 yılı aşkın süredir ilk yeni Amerikan bombardıman uçağıdır. Programın hemen hemen her yönü sınıflandırılmıştır. Cuma günü Palmdale, California’daki bir Hava Kuvvetleri tesisindeki açılışından önce, savaş uçağının yalnızca sanatçıların çizimleri yayınlandı. Bu birkaç görüntü, Raider’ın sonunda yerini alacağı siyah nükleer gizli bombardıman uçağına, B-2 Spirit’e benzediğini ortaya koyuyor.

Bombardıman uçağı, Pentagon’un silodan fırlatılan nükleer balistik füzeleri ve denizaltından fırlatılan savaş başlıklarını içeren nükleer üçlüsünün üç ayağını da modernize etme çabalarının bir parçası.

Pentagon, Çin’in 2035 yılına kadar 1.500 nükleer silaha sahip olma yolunda olduğunu ve hipersonik, siber savaş, uzay yetenekleri ve diğer alanlardaki kazanımlarının “ABD ulusal güvenliğine ve özgür ve açık uluslararası sisteme en önemli ve sistemik meydan okuma” olduğunu söyledi. Yıllık Çin raporunda bu hafta yayınlandı.

Hava Kuvvetleri sekreteri Deborah Lee James, ” 21. Yüzyıl için, bir gün Çin ve Rusya’dan karşı karşıya geleceğimizden korktuğumuz tehditler gibi çok daha karmaşık tehditleri üstlenmemize izin verecek yeni bir bombardıman uçağına ihtiyacımız vardı ” dedi. Raider sözleşmesi 2015 yılında açıklandı. “B-21 daha dayanıklı ve bu çok daha zorlu tehditlerin üstesinden gelebilir.”

Raider’ı inşa eden Northrop Grumman Corp.’un CEO’su Kathy Warden, Raider B-2’ye benzese de, içine girdiğinizde benzerliklerin sona erdiğini söyledi

Warden, “Dahili olarak çalışma şekli, B-2’ye kıyasla son derece gelişmiş, çünkü teknoloji, artık B-21’in yazılımına ekleyebileceğimiz bilgi işlem yeteneği açısından çok gelişti,” dedi.

Birkaç savunma analisti, diğer değişikliklerin muhtemelen, bombardıman uçağının tespit edilmesini zorlaştırmak için kaplamalarda kullanılan gelişmiş malzemeleri, elektronik emisyonları kontrol etmenin yeni yollarını, böylece bombardıman uçağının düşman radarlarını taklit edip başka bir nesne olarak kendini gizleyebilmesini ve yeni tahrik teknolojilerinin kullanımını içerdiğini söyledi.

Bir bilgi notunda, Falls Church, Virginia merkezli Northrop Grumman, “B-21’in karşılaşacağı erişim engelleme, alan engelleme sistemlerini yenmesini sağlamak için yeni üretim teknikleri ve malzemeleri kullandığını” söyledi.

Warden, bu teknolojilerin özelliklerini tartışamadı ancak bombardıman uçağının daha gizli olacağını söyledi. Warden, “Düşük gözlemlenebilirlikten bahsettiğimizde, bu inanılmaz derecede düşük gözlemlenebilirliktir” dedi. “Duyacaksın ama gerçekten görmeyeceksin.”

Altı B-21 Raider üretimde; Hava Kuvvetleri, nükleer silahları veya konvansiyonel bombaları konuşlandırabilen ve insan mürettebat olsun veya olmasın kullanılabilen 100 adet inşa etmeyi planlıyor. Hem Hava Kuvvetleri hem de Northrop, Raider’ın nispeten hızlı gelişimine de işaret ediyor: Bombardıman uçağı, sözleşme imzalandıktan sonra yedi yıl içinde çıkış yaptı. Diğer yeni avcı ve gemi programları on yıllar aldı.

Bombardıman uçaklarının maliyeti bilinmiyor. Hava Kuvvetleri daha önce 2010 dolarında her biri ortalama 550 milyon dolar olan 100 uçağın satın alınması için fiyat belirledi – bugün kabaca 753 milyon dolar – ancak Hava Kuvvetlerinin gerçekte ne kadar harcadığı belli değil

Fiyatın halka açık olmaması hükümet bekçilerini rahatsız ediyor. Project on Government Oversight’ta kıdemli bir savunma politikası üyesi olan Dan Grazier, “Bunun gibi büyük bir programın normal analizini yapmak bizim için büyük bir zorluk olabilir” dedi. “B-21’in gerçekten uçmadan önce hala programa uygun olduğunu söylemek kolay. Çünkü ancak bu programlardan biri gerçek test aşamasına geçtiğinde gerçek sorunlar keşfedilir. İşte bu, programların gerçekten kaymaya başladığı ve maliyetlerin gerçekten artmaya başladığı noktadır.”

Raider ilk uçuşunu 2023’e kadar yapmayacak. Ancak Warden, Northrop Grumman’ın gelişmiş bilgi işlem kullanarak Raider’ın performansını, piyasaya sürülenin sanal bir kopyası olan dijital bir ikizi kullanarak test ettiğini söyledi.

B-2’nin ayrıca 100’den fazla uçaktan oluşan bir filo olması tasavvur edildi, ancak Hava Kuvvetleri, Sovyetler Birliği düştükten sonra maliyet aşımları ve değişen güvenlik ortamı nedeniyle sonuçta bunlardan yalnızca 21 tane inşa etti.

Metrea Strategic Insights’ta havacılık uzmanı ve genel müdür olan Todd Harrison, yaşlanan bombardıman uçağının önemli bakım ihtiyaçları nedeniyle herhangi bir günde uçmaya hazır olanlardan daha azının olduğunu söyledi.

Warden, adını Tokyo üzerindeki 1942 Doolittle Baskınından alan B-21 Raider’ın menzilini artırmak için B-2’den biraz daha küçük olacağını söyledi.

Ekim 2001’de B-2 pilotları, 11 Eylül saldırılarından sonra Afganistan’daki ilk bombaları atmak için 44 saat aralıksız uçarak rekor kırdılar. Ancak B-2 genellikle uzun gidiş-dönüş görevleri yapar, çünkü dünya çapında kanat genişliğini barındırabilecek çok az hangar vardır. Bu, gerekli uçuş sonrası bakım için B-2’lerin inebileceği yerleri sınırlar. Ve hangarların klimalı olması gerekiyordu – çünkü Spirit’in pencereleri açılmaz, daha sıcak iklimler kokpit elektroniklerini pişirebilir.

Warden, yeni Raider’ın ayrıca bombardıman uçağının boyutuna ve karmaşıklığına uyum sağlamak için yeni hangarlara sahip olacağını söyledi.

Göze çarpan son bir fark, çıkışın kendisinde. Her ikisi de Hava Kuvvetlerinin Palmdale Fabrikası 42’de görücüye çıkacak olsa da, 1989’da B-2, halkın büyük bir tantanası arasında açık havada yuvarlandı.

Gözetim uyduları ve kameralardaki gelişmeler göz önüne alındığında, Raider çok gizli bir şekilde piyasaya sürülecek ve bir hangar içinde görüntülenecek. Aralarında Savunma Bakanı Lloyd Austin’in de bulunduğu davetli konuklar, hangar kapılarının açılıp bombacının halka tanıtımı için açılmasına tanık olacak, ardından kapılar tekrar kapanacak. “Platformun büyüsü,” dedi Müdür, “görmediklerin.”

Amerika’nın Yeni Hayalet Bombardıman Uçağı B-21 Raider Görücüye Çıktı-Kaynak: ap.org

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir