95 Bin Dolar yazımızda Psikolog öğretim görevlisi Andrew T. Jebb’in para ve mutluluk arasındaki ilişkisini yaptığı araştırmasını, Amerika’da ve Türkiye’de yıllık kazancın ne kadar olması gerektiğini ve ihtiyaçtan fazla para kazanmanın mutsuzluk getirdiğini yazdık.
Mutluluğun Yıllık Parasal Değeri 95 Bin Dolar
Mutluluğun sözlük anlamına baktığımızda bütün özlemlere, bütün isteklere eksiksiz bir şekilde ve sürekli olarak erişilmekten duyulan kıvanç durumu olduğu belirtilmektedir. İnsanı ne mutlu eder dediğimizde evlenmek, araba sahibi olmak, ev sahibi olmak, çocuk sahibi olmak, şirket sahibi olmak, milyoner olmak bu liste uzayıp gitmektedir. Amerika’da mutlu olma ile para kazanma konularında Purdue Üniversitesi‘nde araştırma yapılmıştır. Araştırmada mutluluk-para ilişkisi üzerine durulmuştur.
Araştırmayı yapan Andrew T. Jebb: “Mutlu olmak için gereken paranın miktarında bir sınır olmadığı söylenir, ancak yapmış olduğumuz araştırma sonucunda hayat tatmini için yıllık olarak 95 bin dolar, duygusal sağlık içinse 60-75 bin dolar arasında bir meblağın gerektiğine karar verdik.” açıklamasını yapmıştır. Amerika’daki ücreti ülkemizde 95 bin TL olarak varsayabiliriz. Aylık 6-7-8 bin TL kazanmak, mutluluk için gereken para miktarı olarak görülebilir. Ülkemizde 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 5.300 TL olması da bunu doğrular niteliktedir.
Fazla Para Mutsuz Olma Nedeni
Araştırmaya gelecek olursak, araştırmanın çıkarmış olduğu bir diğer sonuç ise gerekli olan ihtiyaçlar karşılandıktan sonra insanlar daha fazla alışveriş yapmaya veya sosyal karşılaştırmalarla zihinlerini meşgul ediyorlar. Bu nedenle de ihtiyaçtan fazla para kazanılması insanların mutluluğuna zarar veriyor. Dolayısıyla mutluluk seviyesi düşüyor. İnsanlar bu noktalarda kendilerini sorgulamaya başlıyorlar. “Genel anlamda nasılım?”, “Diğer insanlara göre hangi konumdayım?” bu soruların sonu gelmiyor. Sonuç olarak para bizi mutlu eden şeylerin küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Çok para insanı mutlu etmiyor. İnsanın mutlu olmasının yolu, sahip olduklarına şükretmekten ve ekonomik durumu kendinden daha aşağıda olanlara bakmaktan geçiyor.
İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.