Yeni İmar Yönetmeliği yazımızda yapıların oluşturulmasında değişen kuralları, yeni imar yönetmeliğinin ayrıntılı içeriğini ve olumlu yanlarını yazdık.
Yeni İmar Yönetmeliği içeriği
1 Temmuz 2017 itibariyle geçerli olacaktır. Taban alan sınırı %60’a çıkarılacaktır. Eskiden %40’dı. 1+0 stüdyo daireler yapılmayacak. En küçük daire 1+1 daire ve 28 metrekare olacak. Belediyelere ekstradan yetkiler verilecektir. Özellikle yöresel alanlarda yapılan yapıların dış görünüşlerine belediye karar verecektir. Tarihi dokunun korunması için yetkilerini kullanacaklar. Zemin katlarda ticari kullanıma otopark kurulması şartıyla izin verilecektir. Baz istasyonlarına ruhsat şartı kalkıyor. Güneş enerji sistemi de ruhsata tabi olmayacaktır. Evlerin terasına bahçe yapılabilecek. Yönetmeliğin amacı dikey olan yapılaşmanın önüne geçerek yatay yapılanmaya geçmektir. Ayrıca kirli ve düzensiz yapılaşmanın önüne geçerek daha düzenli yapılar oluşmasını sağlamaktır.
İmar Yönetmeliğinin Getirdikleri
Bu çıkarılacak olan yönetmelikle var olan yönetmeliklerin tek çatı altında toplanması sağlanacaktır. Kentsel dönüşümün düzenli bir şekilde yürütülmesi sağlanacaktır. Taban alanının büyümesi yeşil alanların azalmasına neden olacaktır. Katlı yapıda oluşturulacak bahçeler bunun önüne geçebilir. Eski imar yönetmeliklerinde her yer için aynı imar yönetmeliği geçerliydi. Şimdikinde ise yerel olarak imar yönetmeliği değişmektedir. Çevreye ve binaların şekline göre yapılaşmada ayarlamalara gidilmektedir. Binanın dış kısımlarının yapılması ve hangi malzemenin kullanıldığını yerel belediyeler takip edecektir. Dış cephe rengine bile belediyeler karar verecek. Yeni yönetmelik ile yeşil alanların azalması görülebilir. Emsal alanların kullanılması %20-25 arasında iken yeni yönetmelikle birlikte bu oran %30’a çıkarılmıştır. Olumsuz bir düzenleme ise baz istasyonlarının ruhsatsız bir şekilde kurulabilecek olmasıdır. İnsan sağlığına olumsuz etkisi olan bu cihazların kurulması kolaylaşmaktadır.
İmar Yönetmeliğin Olumlu Yanları
İmar yönetmeliği kentsel dönüşümü durdurmayacaktır. Güneş enerji sistemlerini kurulmasında ruhsat istenmemesi olumlu yönlerindendir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının çok olması ülkenin enerji gereksinimini karşılayacaktır. Güneş panellerini istediğiniz yere artık koyabileceksiniz. Önemli ve ana arterlerin geçtiği yol kenarlarında bulunan binaların alt dairelerine ruhsatlı dükkan açılabilecek. Eskiden çoğu dükkanın ruhsatı yoktu. Yangın merdivenleri ve otoparkların yapılması çok net ifadelerle belirlenmiştir. Derme çatma yangın merdiveni yapılmasına izin verilmeyecektir. Dikey mimari yerine yatay mimariye ağırlık verilecektir. İstanbul’da bunu yapmak zordur, fakat Anadolu şehirlerinde yatay mimari yapılabilir. Yeni imar yönetmeliği ile büyük şehir belediyeleri ve yerel belediyelerin aynı kararlar almaları sağlanacaktır. Eskiden birisinin verdiği kararı diğer taraf vermeyebiliyordu. Zaman kaybı ve kargaşa doğmaktaydı.