Webb Uzay Teleskopu Gözünü Satürn’ün Gizemli Ay Titanına Çeviriyor

Webb Uzay Teleskopu Gözünü Satürn'ün Gizemli Ay Titanı

Webb Uzay Teleskopu Gözünü Satürn’ün Gizemli Ay Titanına Çeviriyor

Webb Uzay Teleskopu Gözünü Satürn’ün Gizemli Ay Titanına Çeviriyor

Webb‘in NIRCam tarafından görüldüğü gibi Titan‘ın iki görünümü. Webb Uzay Teleskobu, geçen ay Satürn‘ün uydusu Titan’ın görüntülerini çekti ve şimdi izleme zevkimiz için yayınlandı. Görüntüler, Titan’ın atmosferik yapısının ve hatta garip yüzeyinin unsurlarının yeni ayrıntılı bir görünümünü sunuyor.

Teleskobun yakın kızılötesi aralığında görüntüleyen NIRCam cihazı görüntüleri yakaladı. Titan’ın atmosferindeki bulutları (açıklamalı görüntülerde tuhaf bir şekilde A ve B olarak adlandırılmış) gösteriyorlar, aynı zamanda bir metan denizi olduğu düşünülen Kraken Mare’ye ve koyu renkli kum tepelerine bulanık bir bakış gösteriyorlar.

Mayıs veya Haziran 2023’te, uzak gezegenlerde olduğu gibi gezegenin kimyasal bileşimini ölçebilen NIRSpec de dahil olmak üzere Webb’in araçlarından Titan’dan daha fazla veri bekleniyor.

Titan, Dünya’nın Ay’ından yaklaşık %50 daha geniştir. Güneş sistemindeki önemli bir atmosfere (nitrojenin hakim olduğu) sahip tek aydır ve Dünya dışında nehirleri, gölleri ve denizleri olduğu bilinen tek yerdir.

Bu sıvı cisimlerin çoğu hidrokarbon olsa da -tüm metan okyanuslarını hayal edin- bilim adamları, su okyanuslarının ayın buzlu yüzeyinin altında olabileceğine inanıyor. Bu, Titan’ı Dünya’nın ötesinde yaşam arayışı vaat eden yabancı bir ortam haline getiriyor.

Gelecekteki veriler ayrıca Webb’in orta kızılötesi cihazı MIRI tarafından alınacaktır. MIRI, Titan’ın spektrumunu daha fazla ortaya çıkaracak; Enstrümandan alınan görüntüler, Webb ekibinin gökyüzündeki “kukalar” olarak adlandırdığı, yıldız patlamalarıyla dikkat çekiyor.

Titan’ın yapısı o kadar heyecan verici ve o kadar esrarengiz ki NASA 2030’ların ortalarında oraya bir sonda göndermeyi planlıyor. 3 metrelik Dragonfly rotorcraft, aya milyarlarca millik bir yürüyüş yapacak. Biyo-imzaları arayacak ve 11 araçlık bir takım kullanarak Titan’ın kimyasal bileşimini ölçecek.

İnsanların Titan’a ilk kez bir uzay aracı koyması olmayacak. 2005 yılında, Huygens sondası yüzeye indi ve hatta kararmadan önce bir görüntü yakaladı. Bu uzak ve yabancı dünyaya kışkırtıcı derecede sınırlı bir bakış sunuyor.

Kaynak: gizmodo

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir