Ülkemizde Kentsel Dönüşümün Gerekliliği yazımızda binaların depreme dayanıklı olması için yeniden yapılmasını, iskanlı binanın önemini, riskli binaların incelenmesini ve kentsel dönüşümün tek başına yapılmasının zorluklarını yazdık.
Ülkemizde Kentsel Dönüşümün Önemi ve Gerekliliği
Kentsel dönüşüm işlemleri ülke gündeminde bazı zamanlarda aktif bazı zamanlarda pasif kalmaktadır. Ülkenin gündemi çok yoğun olduğu için ülkemizde kentsel dönüşümün gerekliliği ve önemi tam gündeme getirilemiyor. Kentsel dönüşüm ülkemiz için çok önemli bir konudur çünkü ülkemizin %70’i 1. ve 2. derecede deprem kuşağı üzerindedir. Bu nedenle binaların sağlamlığı, oluşabilecek depremlere karşı önem arz etmektedir. Zemin olarak baktığımızda ülke topraklarının %70’i riskli bölgeler arasında yer almaktadır. Türkiye’de Bakanlığın tespit ettiği 7,5 milyona yakın bağımsız yapıların birimi depreme karşı tehdit altındadır. 1999 depreminden sonra da yapılan binalarda da risk bulunmaktadır. Ülkemizin toplam konut birimi ise 15 milyona yakındır. Ülke yapılarının yarısına yakını tehdit altındadır. 7,5 milyon binanın kentsel dönüşüme girmesi gerekmektedir.
İskanlı Binanın Önemi
Yeni yapılan binalar depreme karşı dayanıklı yapılmaktadır. Bu yeni binalar yeni yönetmelik kapsamında yapılmaktadır. Ruhsatları ve iskanları onaylanmaktadır. Türkiye’nin belirlemiş olduğu bina standartlarına uygun oldukları için güvenli bir şekilde oturulabilmektedir. Yeni bina veya konut alacak kişiler iskanlı olup olmadığını sormalıdır. İskanı olan bina, mevcut yönetmelik çerçevesinde yapılmış güvenli yapı anlamına gelmektedir. Dönüştürülmesi gereken 7,5 milyon bina için Bakanlık her yıl 500 bin bina hedefi koymuştur. Kentsel dönüşüm devlet eli ile ve bina sahiplerinin müteahhit ile anlaşması ile yapılmaktadır. Devletin tek başına kentsel dönüşümü bitirmesi tahminen 20-30 yılını alacaktır. Bu yüzden riskli konutu olan vatandaşlarında kendileri binalarını yeniletmeleri veya müteahhitlerle anlaşarak hızlı bir şekilde güvenli binalara geçmeleri gerekiyor. Kentlerin yenilenmesi el birliği ile yapılması gerekir.
Riskli Binaların İncelenmesi ve İnceleme İçin Başvurulacak Kurumlar
Riskli binaların öğrenilmesi için devlet incelemeler yaptırmaktadır. Bu inceleme için görevlendirilen kişiler binalar hakkında risklilik taşıdığına dair rapor hazırlamaktadır. 99 depreminden sonra ilçe Belediyeleri riskli binaların gözlemini yapmıştır fakat bu hızlı geliştiği için tam sonuç alınamamıştır. Daha sonra 6300 sayılı yasa ile bazı şartlar getirildi. Bu yasa kapsamında vatandaşlarda binalarının riskli olup olmadığını öğrenebilmektedir. Apartmanda oturan tek bir kişi bile başvuru yaparak inceleme isteyebilir. Bu inceleme için kişiler Belediyeye, çevre şehircilik il müdürlüğünün ilgili birimine ve bakanlığın sitesinde bulunan yetkili firmalara başvurabilirler.
Ülkemizde Kentsel Dönüşümün Gerekliliği-Kentsel Dönüşüm Tek Başına Neden Yapılamıyor?
Kişilerin kentsel dönüşümü tek başlarına yapamamalarının ekonomik ve sosyal sebepleri vardır. Ekonomik sebebine bakacak olursak, 10 daireli 5 katlı bir binanın yıkılması ve yeniden yapılması işlerini binada oturan kişiler yaptırmak zorundadır. Bunun için bina sakinleri bir müteahhit ile anlaşarak onun yapmasını bekleyecektir. Bu anlaşmalarda müteahhit masrafına karşı daire almaktadır. Bu yüzden insanlar kendileri masraf yapmak istemiyor ve imar artışı istiyorlar. İmar artışı ile daha fazla daire yapılıp masrafları çıkartmak istiyorlar. Ayrıca belirli bir rant ile birkaç dairesi olmasını isteyenler nedeniyle işler yavaş ilerlemektedir. İnsanların bu beklentisi kentsel dönüşümü yavaşlatmakta ve zorlaştırmaktadır.
Daire sahipleri hem yeni bina sahibi olmak istiyorlar, hemde masraflarının olmasını istemiyorlar. Bu tür bir düzenleme İstanbul gibi büyük şehirlerde sosyal kesimi çok fazla artıracaktır. Şehrin nüfusu kaldırabilecek bir altyapıya sahip olması gerekiyor. İmarın arttırılması şehirlerin kalabalıklaşmasına neden olacaktır.
Ülkemizde Kentsel Dönüşümün Gerekliliği.