Türkiye, Fazla Arzı Önlemek İçin Rekor Lira Çekti

Vergi Rekortmenleri Listesi

Türkiye, Fazla Arzı Önlemek İçin Rekor Lira Çekti

Türkiye, Fazla Arzı Önlemek İçin Rekor Lira Çekti

Türkiye, lira likiditesini rekor bir hızla tüketiyor ve hükümet daha piyasa dostu politikalara geçmeye çalışırken, bankaların para birimini desteklemek için tasarlanmış bir araç sunmasını daha pahalı hale getirdi.

İkinci hamle, merkez bankasının Perşembe günü faiz oranlarını beklenenden daha az artırmasından saatler sonra açıklandı, ancak neredeyse %40’larda seyreden enflasyona karşı alternatif önlemler sözü verdi.

Yerel saatle gece yarısı Resmi Gazete’de yayınlanan bir duyuruya göre, borç verenler, Türkiye’de KKM olarak bilinen bir program kapsamında mevduatları karşılamak için merkez bankasına daha fazla lira yatırmak zorunda kalacaklar. Zorunlu karşılık oranı artık %15 olacak. Altı ay ve üzeri mevduatlar için sıfır, üç aya kadar olanlar için %8 idi.

Daha katı kural, bankacılık sisteminden 450 milyar liraya (16,7 milyar) kadar çekilebilir.

2021 yılında bir kur krizinin ortasında kurulan KKM, resmi verilere göre 14 Temmuz itibarıyla yaklaşık 3 trilyon lira tasarruf sağladı

En azından TL’nin dolar karşısındaki düşüşlerine denk düşen, devlet garantili lira mevduat getirisi vaat ediyor. Getirilmesi, birçok yatırımcı tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde başlatılan piyasa kontrollerinin labirentine katkıda bulunduğu için eleştirildi.

Merkez bankası, lira likiditesini azaltmak için bu ay bankacılık sisteminden ayrı ayrı rekor miktarda para çekti. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Çarşamba günü açık piyasa işlemleri yoluyla net lira borçlusu oldu.

Merkez bankası, gösterge faiz oranını 250 baz puan artırarak %17,5’e yükselttikten sonra, piyasadaki fazla likiditeyi dizginlemek için “niceliksel sıkılaştırma ve seçici kredi sıkılaştırması” da başlatacağını söyledi. Zam, çoğu ekonomistin beklediğinden daha küçüktü ve bazıları bunun lirayı desteklemek ve enflasyonla mücadele etmek için çok az olduğunu söyledi.

Ekonomik Değişim

Erdoğan Mayıs ayında yeniden seçildi ve o zamandan beri yaşam maliyeti krizini sona erdirmek ve Türkiye’nin azalan rezervlerini yeniden inşa etmek için ihtiyaç duyduğu milyarlarca dolarlık yabancı yatırımı çekmek amacıyla daha ortodoks politikalara dönüş sözü verdi.

Cumhurbaşkanı, Haziran ayında eski Merrill Lynch tahvil stratejisti Mehmet Şimşek’i maliye bakanı olarak atadı. Bloomberg’in bildirdiğine göre Şimşek, bu ayın başlarında yabancı yatırımcılarla yaptığı özel bir toplantıda KKM’ye yönelik sert eleştirilerini dile getirmiş ve bunu önemli zorluklar yaratan kötü bir fikir olarak nitelendirmişti.

Hazine, Bloomberg’in haberini yalanladı ve Şimşek’in hükümetin lira cinsinden bankacılık araçlarını “cazip” hale getirmeye devam edeceğini söylediği önceki açıklamalarına atıfta bulundu.

KKM’nin kapatılmasıyla ilgili sorun, çok sayıda tasarruf sahibi alternatif olarak tekrar dolara çevirmeyi seçerse bunun lira ve merkez bankasının rezervleri üzerindeki baskıyı artırabilmesidir.

Lira, bu yıl gelişmekte olan piyasa emsalleri arasında en kötü performans gösteren para birimleri arasında yer alıyor ve dolar karşısında yüzde 31 değer kaybediyor. İstanbul 17:00 itibariyle 26,94’te %0,6 zayıf işlem görüyordu.

Türkiye, Fazla Arzı Önlemek İçin Rekor Lira Çekti-Kaynak: bloomberg

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir