AraçlarBilim ve TeknolojiHaber

Türkiye, Ares Tersanesinden ULAQ İnsansız Silahlı Su Üstü Aracı Siparişi Verdi

Türkiye, Ares Tersanesinden ULAQ İnsansız Silahlı Su Üstü Aracı Siparişi Verdi

Türkiye, Ares Tersanesinden ULAQ İnsansız Silahlı Su Üstü Aracı Siparişi Verdi

Yerel tersanenin geçen hafta yaptığı duyuruya göre Ares, Türk hükümeti ile Donanmanın ilk silahlı insansız su üstü aracını sağlamak için bir sözleşme imzaladı.

Ares, 27 Aralık’ta SSB ajansına atıfta bulunarak, “Türk Donanmasının ihtiyaçları için Savunma Sanayii Başkanlığı ile ULAQ ASuW [suüstü harp] & ASW [denizaltı harbi] sözleşmesini imzaladık.”

Ares’in yerel ortağı Meteksan, bir diğer özel savunma teknolojileri firmasıdır.

Ares ve SSB yetkilileri, sözleşme bedeli ve sipariş miktarı hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Ancak bir SSB yetkilisi, Defense News’e ULAQ emrinin “düzinelerce” olduğunu söyledi. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, medyaya konuşma yetkisi olmadığı için birim fiyatın “yapılandırmaya bağlı olarak birkaç milyon ABD doları” olduğunu kaydetti.

ULAQ, 2022’de kabul testlerini geçti ve Donanmaya teslim edilmeye doğru ilerliyor

Aralık ayında, SSB şefi İsmail Demir, ULAQ’nun gelişmiş deniz operasyonları için dronlar ve diğer insansız platformlarla çalışabilirliği artırdığını duyurdu. Drone’nun artık daha hızlı seyir için yeni, yerel olarak inşa edilmiş bir tahrik sistemi ile donatıldığını söyledi.

Demir, Türkiye’nin “ULAQ silahlı USV’yi yeni yeteneklerle donattığını, tamamen özerk hale getirdiğini ve denizaltı harbi yürütebilecek şekilde geliştirdiğini” tweetledi.

Hedefimiz yerli motor, 12.7 mm [uzaktan kumandalı silah istasyonu], torpido, L-UMTAS füzesi, komuta kontrol yazılımı, muhabere sistemi, kamera ve sonar sistemi ile yüzde 90 yerlileştirme.

Ares daha önce Umman, Katar ve Afrika ve Güney Amerika ülkelerini ULAQ için potansiyel ihracat müşterileri olarak belirlemişti.

Sistem 400 kilometrelik (249 mil) bir menzile sahiptir ve 65 km/s (40 mph) hıza kadar çıkabilir. Su üstü harbi varyantı, gece ve gündüz görüş kabiliyetlerinin yanı sıra mobil araçlardan ve karargahlardan veya uçak gemisi, fırkateyn gibi deniz platformlarından çalıştırılabilen şifreli haberleşme altyapısı ile donatılmıştır.

Bu altyapı istihbarat, gözetleme, keşif, yüzey savaşı, asimetrik savaş, eskort görevleri ve stratejik altyapı koruması için kullanılabilir.

Yüzey savaşı varyantının füze sistemleri, Türkiye’nin devlet kontrolündeki füze üreticisi Roketsan tarafından üretilen dört Cirit hücresini ve iki L-UMTAS hücresini içeriyor. ULAQ ayrıca sinyal karıştırma ve elektronik harp sistemleri gibi farklı iletişim ve istihbarat teknolojisi çeşitleriyle donatılacak.

Geminin ayrıca tamamlayıcı drone’lar ile ortak operasyonlar gerçekleştirebilmesi bekleniyor.

Türkiye, Ares Tersanesinden ULAQ İnsansız Silahlı Su Üstü Aracı Siparişi Verdi-Kaynak: defensenews

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir