Türk Enflasyonu Vergi Artışları Sonrası Yüksek Vitese Geçecek

Türkiye'deki Enflasyon Kapalıçarşı

Türk Enflasyonu Vergi Artışları Sonrası Yüksek Vitese Geçecek

Türk Enflasyonu Vergi Artışları Sonrası Yüksek Vitese Geçecek

Sekiz aylık yavaşlamanın ardından Türkiye’de enflasyon, şişen bütçe açığını kapatmak için yapılan bir dizi vergi artışının ardından muhtemelen Temmuz ayında yeniden yükseldi.

Bloomberg ekonomistlerinin anketindeki medyan tahmine göre, fiyat artışı Haziran’daki %38,2’den geçen ay yıllık %46,8’e yükseldi.

Bloomberg anketi katılımcıları, Ocak 2022’den bu yana en yüksek oran olan %8,6 ile aylık fiyat artışları görüyor.

Hükümet geçen ay, Mayıs seçimleri öncesindeki yüksek maliyetli seçim taahhütleri ve Şubat depremlerinden sonraki finansman ihtiyaçları nedeniyle kötüleşen kamu maliyesini onarmak için çeşitli temel mallar ve yakıt üzerindeki vergileri artırdı.

Bloomberg Economics’ten Selva Bahar Baziki, bu zamlara ek olarak, liradaki değer kaybı ve asgari ücret artışlarının da enflasyonun yükseliş patikasına katkıda bulunmasının beklendiğini belirterek, yılın geri kalanında yukarı yönlü bir seyir beklediğini söyledi. Lira, yılbaşından bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 31 değer kaybetti.

Merkez bankası geçen hafta yaptığı üç aylık enflasyon raporu sunumunda bu zamların enflasyonist etkisini kabul etti. Başkan Hafize Gaye Erkan, göreve geldiği Haziran ayından bu yana yaptığı ilk sunumda yıl sonu tahminini iki katından fazla artırarak %58’e çıkardı.

Ayrıca, bankanın enflasyonun gelecek yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık %60’ta zirve yapmasını beklediğini söyledi.

Türkiye gözlemcileri, yetkililerin kademeli olarak faiz oranlarını yükseltmesi olarak adlandırdığı mevcut para politikasının fiyat artışlarını dizginleyebileceğine ikna olmadı. Merkez bankası üst üste iki toplantıda gösterge faiz oranını 900 baz puan artırarak %17,5’e çıkardı. Deutsche Bank, merkez bankasının bu ay faizi %19’a çıkaracağını düşünüyor.

Enflasyona göre ayarlandığında, bu, reel oranları hala sıfırın oldukça altına getirecektir.

Erkan, reel sektör ve bankacılık sektörü üzerindeki etkilerini yönetebilmek için sıkılaşma yolunun kademeli olarak devam edeceğini ve politikayı desteklemek için alternatif tedbirlerin getirileceğini söyledi.

Para otoritesi ve bankacılık düzenleyicisi, kredi kartı harcamalarını ve tüketici kredisi büyümesini soğutmaya yönelik tedbirler yoluyla iç talebi sınırlamak için bazı adımlar attı.

Kaynak: bloomberg

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir