Tarımda İstihdam Son Durum

Tarımda İstihdam Son Durum yazımızda tarımda istihdam oranı, diğer sektörlerin istihdam oranları, istihdam niteliği, gelecekte tarımın önemi ve devlet tarafından çiftçiye yapılan destekleri yazdık.

Tarımda İstihdam

Türkiye’de iş gücü dağılımı büyük oranda tarım, sanayi, hizmet ve inşaat sektörü ağırlıklıdır. TÜİK verilerine göre; en büyük iş gücü hizmet sektöründe bulunmaktadır. %53.6 oranında kişiler hizmet sektöründe yer almaktadır. Hizmet sektörünü tarım sektörü takip etmektedir. Yaklaşık olarak %20 oranında bir çalışan kesim tarım ile uğraşmaktadır. Sanayinin ise istihdam da ki payı %18.2’dir. İnşaat sektörü de %20.6 oranında istihdam sağlamaktadır. Haziran 2017 yılı itibariyle toplam istihdam edilen kişi sayısı 28.703.000 kişidir. Bu kişilerin 15.384.808 kişisi hizmet sektöründedir. Daha sonra 5.769.303 kişi ile tarım sektörü gelmektedir. Sanayi sektörü 5.396.164 kişiye istihdam sağlarken, inşaat sektörü de 2.181.428 kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu rakamlara mevsimsel katkılar etkilenmiştir.

Tarım ve Gıda Girişimciliği

Tarımdaki İstihdam Niteliği

Nitelikli istihdam oranı tarım da düşük kalmaktadır. Türkiye’de tarım sektörü büyük oranda geleneksel yöntemler ile yapılmaktadır. Endüstriyel tarım uygulamaları henüz istenilen seviyelerde değildir. Ailelerden miras kalan tarım işletmeciliği devam etmektedir. Geleneksel istihdam devam ettiği için nitelikli eleman istihdam etme noktasında geride kalınmıştır. Nitelikli istihdama geçilmesi için tarımda makine kullanımı ve teknolojinin kullanılması gerekmektedir. Miras yolu ile tarımsal arazilerin bölünmesi, büyük tarımsal işlemlerin yapılmasını zorlaştırmaktadır. Büyük oranda üretimlerde daha fazla kazanç sağlanmaktadır. Küçük alanda tarım yapmak girdi fiyatlarını ve üretim maliyetlerini oldukça arttırmaktadır. Küçük tarım arazi olan kişilerde, yaptıkları işten kar elde edemeyince arazilerini satarak kentlere taşınmak zorunda kalıyorlar. Çiftçiler geleneksel yöntemlere devam ettiği için istihdama da açık olmuyorlar.

Tarımda Kooperatifleşmenin Önemi

Gelecekte Tarımın Önemi

Önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde tarım sektörü en önemli alanlar arasında yerini alacaktır. Ülkemiz gibi tarımsal üretimi bol olan ülkeler çok değerli konuma gelecektir. Tarıma yatırım yapan kişiler asla pişman olmayacaktır. Teknolojinin ilerlemesini kullanarak tarımı daha değerli hale getirebilirsiniz. Dünya üzerindeki küresel şirketler tarım sektörünü el atmış bulunmaktadır. Ön görüsel bir şekilde yatırımlarını bu alana kaydırmaktadırlar. Tarıma yatırım yapacak kişilerin devletin ve diğer yerlerin vermiş olduğu teşvikleri iyi takip etmesi, başlangıç sermayesi kazanma adına çok yararlı olacaktır.

Genç Çiftçi Projesi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Genç Çiftçi adında başlattığı bir projesi bulunmaktadır. 41 yaşından gün almamış, 20 bin nüfusun altında yaşamaya taahhüt eden yatırımcılara 30.000 TL‘lik hibe desteği verilmektedir. Bu ve benzer teşvikler tarıma yatırımları arttıracaktır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir