Suudi Arabistan, Önemli Bir ABD Rakibine Yakınlaşarak Çinli Lider Xi Jinping’i Ağırlıyor

Suudi Arabistan Önemli Bir ABD Rakibine Yakınlaşarak Çinli Lider Xi Jinping

Suudi Arabistan, Önemli Bir ABD Rakibine Yakınlaşarak Çinli Lider Xi Jinping’i Ağırlıyor

Suudi Arabistan, Önemli Bir ABD Rakibine Yakınlaşarak Çinli Lider Xi Jinping’i Ağırlıyor

Suudi Arabistan, bu hafta cömert bir zirvede Çin Devlet Başkanı Xi Jinping‘i ağırlıyor. Ülkelerin kazançlı enerji ve yatırım anlaşmalarını açıklamaları bekleniyor. Bu, Suudi Arabistan ile ABD arasındaki bir dizi diplomatik anlaşmazlığın ardından geldi.

Suudi Arabistan’ın fiili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Salman, ABD ile aylardır süren diplomatik gerilimlerin ardından bu hafta Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i ağırlıyor. Suudi Arabistan, Çarşamba günü Riyad’a iniş yapan uçağına renkli dumanlar saçan jetler, Xi inerken mor bir halı serilmiş ve Suudi ileri gelenleri tarafından karşılanırken top atışları ile Xi’yi cömert bir şekilde karşıladı. Bu, Başkan Joe Biden’ı Temmuz ayında ziyaret ettiğinde, Veliaht Prens Muhammed tarafından karşılanıp bir yumruk tostu tarafından karşılandığında verilen sessiz karşılama ile taban tabana zıttı.

ABD, onlarca yıldır Suudi Arabistan’ın kilit uluslararası müttefiki oldu, ancak Beyaz Saray, Riyad’ın Washington’ın ana rakibi olan Çin ile daha yakın ilişkiler kurma çabasından endişe duyduğunu söyledi. Wall Street Journal, bu haftaki toplantının, Veliaht Prens’in giderek artan başına buyruk dış politika planlarının işaretleri açısından yakından inceleneceğini bildirdi.

Suudi Arabistan devlet medyasının toplam 30 milyar dolarlık anlaşmaların açıklanmasının beklendiğini bildirmesiyle, Suudi Arabistan ve Çin’in zirvede bağlarını genişletmesi ve derinleştirmesi bekleniyor

Xi, ziyareti sırasında Veliaht Prens Muhammed ve babası Kral Selman’ın yanı sıra diğer Körfez ülkeleri ve Arap liderleriyle de yüz yüze görüşecek.

Gulf State Analytics CEO’su Giorgio Cafiero, “Cumhurbaşkanı Xi’nin Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaret ve bu hafta Krallık’ta gerçekleştirilen ikili ve çok taraflı görüşmeler, Pekin ve Riyad’ın ortaklıklarına ne ölçüde büyük değer verdiği hakkında ciltler dolusu konuşuyor.” dedi.

Cafiero, Çinlilerin Suudi Arabistan’ı Orta Doğu’ya uzanan küresel bir altyapı yatırım stratejisi olan “Kuşak ve Yol” girişiminde kilit ortak olarak gördüklerini söyledi. Bu arada Riyad, Çin yatırımını ekonomisini fosil yakıtlardan uzaklaştırmaya yönelik “Vizyon 2030” planının anahtarı olarak görüyor. Cafiero, “Kuşak ve Yol Girişimi ve Vizyon 2030, Çin ile Krallık arasında büyüyen sinerjiye büyük ölçüde katkıda bulunarak birbirini tamamlayacak şekilde ayarlandı.”

Çin-ABD İlişkilerinin Kötüleşmesi 

Çin-Suudi zirvesi, Suudi Arabistan ile onlarca yıldır Riyad’ın kilit stratejik ortağı olan ABD arasındaki ilişkilerin kötüleştiği bir ortamda yapılıyor.

Biden’ın Temmuz ayındaki gezisi sırasında cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan’a, Batı’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’ya uyguladığı ekonomik ambargonun neden olduğu artan yakıt fiyatlarıyla mücadele etmek için petrol üretimini artırması çağrısında bulundu. Bunun yerine Suudiler, Rusya ile birlikte üretimi keserek, krallığı enflasyonu artırarak ara seçimlere giden yolda Biden’ın siyasi duruşuna zarar vermeye çalışmakla suçlayan Demokratların öfkesine yol açtı.

Pazar günü, Suudi Arabistan üretim kesintilerini yerinde tutacağını duyurdu, ancak ülke aynı zamanda ABD’yi yatıştırmak için tasarlanmış gibi görünen diplomatik hamleler de yaptı. Suudi Arabistan-Çin zirvesi de küresel petrol piyasalarındaki istikrarsızlığın ortasında geliyor. Suudi Arabistan, Çin’in ana petrol tedarikçisi ve bu, muhtemelen zirvede öne çıkacak bir konu.

Analistler, ülkenin ABD’nin azalan küresel etkisinin ve Orta Doğu’ya olan bağlılığının zayıfladığının kesinlikle farkında olduğunu ve bu nedenle rakip süper güçlerle daha güçlü bağlar kurmaya çalıştığını söylüyor. Ancak Suudi Arabistan hala ABD’yi kilit müttefiklerinden biri olarak görüyor ve bölgesel düşmanı İran’la mücadelesinde ABD’nin güvenlik yardımı ve askeri gücünün yanı sıra ABD desteğine büyük ölçüde bağımlı olmaya devam ediyor.

Analistler, Veliaht Prens Muhammed’in Washington DC’ye daha az bağımlı bir dış politika yönlendirmeye çalışmasına rağmen, her iki ülkenin de yakın zamanda bağları önemli ölçüde gevşetmek istemeyeceğini söylüyorlar.

Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin Ortadoğu programı direktörü Jon Alterman, Reuters’e “Çin ile ilişkiler, hem karmaşıklık hem de yakınlık açısından ABD ile olanlara kıyasla sönük kalıyor” dedi.

Suudi Arabistan, Önemli Bir ABD Rakibine Yakınlaşarak Çinli Lider Xi Jinping’i Ağırlıyor-Kaynak: insider

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir