Sağlık

Suda Doğum

Suda Doğum yazımızda suda doğumun uygulamaya başlanması, kimler suda doğum yapabilir, suda doğumun normal doğuma göre avantajları, suda doğuma hazırlık eğitimi ve suda bebeğin nasıl boğulmadığını yazdık.

Suda Doğum Uygulaması

Suda doğumun normal doğumdan hiçbir farkı yoktur. Hamile bayan suyun içerisinde doğal bir şekilde doğumu gerçekleştirmektedir. Normal doğumdan tek farkı su dolu bir havuzun içerisinde olmasıdır. Anne karnındaki bebek suyun içinde doğmaktadır. Risksiz gebeler suda doğumu deneyebilir. Suda doğum ilk olarak 1800’lü yıllarda Fransa’da yapılmıştır. Tesadüfen sıcak suyun rahatlatma özelliğini kullanmaları ile suyun içinde doğum yapılmıştır. Michel Odent Fransa’daki ebelerle birlikte sayısız suda doğumu gerçekleştirmiştir. Daha sonra diğer ülkelere yayılmıştır.

Ülkemizde suda doğum son 5 yıldır uygulanmaktadır. Her kadın doğumcu bu doğum türünü yapamaz. Bunun için gerekli eğitimlerin alınması gerekir. Suyun içinde anneye müdahale edilmediği için ters gidecek şeylerin önceden tahmin edilmesi germektedir. Bebeğin suyun içinde monitörler yardımıyla takibinin yapılması ve annenin kanamalarına karşı önlem alınması gerekir. Uzman ebelerin de suda doğumu yaptıran doktorun yardımında olması gerekir.

Suda Doğum Avantajları

Suda Doğumun Avantajları

Suda doğumda herhangi bir yaş sınırı yoktur. 17 yaş altı ve 40 yaş üzeri kişiler riskli gebeliğe girdiği için bu kişiler suda doğum yaptıramazlar. 2.doğumunu yaptıracak anneler suyun inanılmaz ağrı kesici özelliğinde yararlanmaktadır. Suda doğumda sıcak suyun en büyük faydası kadının ağrısını çok azaltmasıdır. Suda doğumda gebeye anestezi verilmemektedir. Gebe suyu girdikten sonra yaklaşık 2 saat içerisinde doğum yapmaktadır. Son 20 dakikada gebe biraz zorlanmaktadır. Gebe kendi ıkınmalarını yönetmekte ve dışarıdan doktor tarafından yönlendirilmektedir. Suyun anestezik etkisi ile hamile kadın rahat bir şekilde doğum yapabilmektedir. Sıcak su leğen kemiği kaslarını gevşetir, uterus kaslarının kanlanmasını arttırır ve böylece oksijenlenme artar. Anne suyun kaldırma kuvveti ile daha rahat hareket eder.

Suda Doğum Eğitimi

Doğuma Hazırlık Eğitimi

Hamile ve eşi doğum esnasında nasıl davranması gerektiğini bu eğitimlerde almaktadır. Özel ebe ile çalışarak doğum öncesinde bilgilendirme yapılmaktadır. Gebe, nefes egzersizleri ve doğum sırasında nasıl bir nefes kullanacağını doğuma hazırlık eğitiminde almaktadır.

Bebek Çıktığında Suda Boğulmaz mı?

En çok sorulan soru ise “bebek çıktığında suda boğulmaz mı?” olmaktadır. Halbuki bebek anne karnındayken su içerisinde yaşamaktadır. Akciğerleri hep suyla doludur ve dünyaya geldiğinde akciğerleri hava ile dolar. Bu yüzden suda doğumda bebeğin boğulma ihtimali yoktur. Burada en önemli unsur, anne sıcaklığının 37 derece olması ve bebeğin çıkacağı suyunda 37 derecede tutulmasıdır. Bebeğin anne ile bağı olan göbek bağının kesilmesiyle birlikte artık hava almaya başlayabilir. Bebeğin suyun içinde ilk nefesi almaması gerekiyor. Suda doğan bebekler hemen ağlamamaktadır, daha sakin doğarlar ve biraz zaman geçtikten sonra ağlamaya başlarlar.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Güneş Gündüz’ün videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir