Sosisli Sandviç ve Tahıl Barları Gibi Aşırı İşlenmiş Yiyecekler Bunama Riskinizi Artırabilir
Sosisli Sandviç ve Tahıl Barları Gibi Aşırı İşlenmiş Yiyecekler Bunama Riskinizi Artırabilir
Araştırmacılar, beslenmenin zihinsel keskinlikle nasıl ilişkili olduğunu görmek için yaşlandıkça 10.000’den fazla yetişkini takip etti. Düzenli olarak aşırı işlenmiş yiyecekler yiyen insanların bilişsel gerileme riskinin arttığını buldular. Ultra işlenmiş gıdalar, Amerikalılar tarafından tüketilen toplam kalorinin yarısından fazlasını oluşturuyor.
Yediğimiz yiyeceklerin çoğu bir dereceye kadar işlenir, ancak tüm katkı maddeleri eşit üretilmez. Dondurulmuş yemekler, fast food ve kahvaltılık gevreklerin çoğunu içeren bir kategori olan ultra işlenmiş gıdalar, kalp hastalığı, kanser ve erken ölüm gibi sağlık riskleriyle ilişkilendirilmiştir.
Son araştırmalar, en ağır şekilde işlenmiş gıdalardan bazılarını düzenli olarak yemenin uzun vadede beyin sağlığını etkileyebileceğini düşündürmektedir. JAMA Neurology‘de Pazartesi günü yayınlanan sonuçlara göre, 10.000’den fazla orta yaşlı yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, günlük kalorilerinin %20’sinden fazlasını ultra işlenmiş gıdalardan alan kişilerin 10 yıllık bir süre içinde bilişsel gerileme riskinde artış görüldü.
Araştırmanın ortak yazarı Claudia Suemoto CNN’e verdiği demeçte, bu, çalışmanın yapıldığı Brezilya’daki aşırı işlenmiş gıdaların ortalama alımından daha az. ABD’de işlenmiş gıda tüketimi daha da yaygın: New York Üniversitesi araştırmacılarının 2021’de bulduğuna göre, ABD nüfusu tarafından tüketilen kalorinin yaklaşık %57’si ultra işlenmiş gıdalardan geliyor.
Aşırı işlenmiş gıdalardan en yüksek oranda yiyen insanlar, en az yiyenlere kıyasla %28 daha hızlı küresel bilişsel gerileme oranına sahipti. Araştırmacılar, beynin yürütme işlevinden sorumlu kısmının özellikle sert bir şekilde etkilendiğini belirtti. Bununla birlikte, işlenmiş atıştırmalıkları tüm gıdalarla dengelemek, yazarların bulduğu bir miktar beyin gücünün korunmasına yardımcı olabilir.
Sağlıklı Besinlerle Beyin Sağlığını Korumak İçin Geç Kalmış Sayılmazsınız
Araştırmacılar, her birey için yaklaşık sekiz yıl süren gözlem süresi boyunca katılımcılarda bilişsel gerileme belirtileri fark ettiler. Çalışmanın başlangıcında katılımcıların ortalama yaşının 51 olması, orta yaşta önleyici tedbirler almanın önemini vurgulamaktadır.
Bilişsel yetenek, çalışma yöntemlerine göre anında ve gecikmeli kelime hatırlama, kelime tanıma ve sözel akıcılığa dayalı olarak puanlandı.
Günlük enerjisinin %20’sinden fazlasını aşırı işlenmiş gıdalardan alan çoğu insan, yıllar içinde bilişsel testlerde giderek daha düşük puan alırken, genel olarak sağlıklı bir beslenme sürdürenler bu ilişkiye meydan okuyor gibiydi.
Araştırmacılar, katılımcıları yalnızca aşırı işlenmiş gıda tüketimine göre değil, aynı zamanda genel beslenmelerine göre de gruplandırdı. Tüm katılımcıları, Akdeniz ve DASH diyetleri arasında yapraklı yeşillikler, meyveler, kuruyemiş, zeytinyağı, tam tahıllar, balık ve kümes hayvanlarını içeren MIND diyetini ne kadar yakından takip ettiklerine göre puanladılar.
Diyet(beslenme), nörodejeneratif gecikmeler için bir müdahale olarak çalışmak içindir, bu nedenle uzmanlar, çalışmada görülen bilişsel gerileme türünü önlemeye yardımcı olduğuna inanıyor. Beklendiği gibi, ortalamanın üzerinde bir MIND diyet puanına sahip katılımcılar, çoğu işlenmiş gıda tüketicisinde gözlemlenen hızlı düşüşü yaşamadı.
Sosisli Sandviç ve Tahıl Barları Gibi Aşırı İşlenmiş Yiyecekler Bunama Riskinizi Artırabilir-Kaynak: insider