Son Açıklanan İşsizlik Rakamları

Son Açıklanan İşsizlik Rakamları 2017

Son Açıklanan İşsizlik Rakamları yazımızda Mayıs 2017 tarihine ait işsizlik rakamları, istihdam edilen kişi sayısı, Müsiad‘ın istihdama katkısı ve ülke ekonomisinin gelişimini yazdık.

Son Açıklanan İşsizlik Rakamları Mayıs 2017

İşsizlik Mayıs verileri %10,2’ye geriledi. Nisan ayı işsizlik oranı %10,5 idi. Mart ayında ise işsizlik oranı %11,7 idi. İşsizlik oranında hedeflenen tek haneler tutturulmak üzeredir. Yıla başlarken işsizlik oran %13’tü. Yapılan istihdam teşvikleriyle birlikte işsizlik hızlıca düşmeye devam ediyor. İşsiz sayısı geçen yılın Mayıs ayında 2 milyon 895 bin kişi iken Mayıs 2017 yılında 3 milyon 225 bin kişiye yükselmiştir. İşsizlik oranları 3 ay öncesinden verilmektedir. Mayıs 2016 yılında toplam istihdam edilen kişi sayısı 27 milyon 867 bin kişi iken Mayıs 2017 yılında 28 Milyon 488 bin kişiye çıkmıştır. Genç nüfusta işsizlik Mayıs 2016 yılında olduğu gibi Mayıs 2017 yılında da %17,4’tür. Tarım dışı işsizlik ise %11,3’tür.

Müsiad Genel Başkanı Abdurrahman Kaan‘a göre işsizlik oranında düşüşün Temmuz ayına kadar devam edeceği tahmin edilmektedir. Yılın ilk 5 ayında 1 milyon 816 bin kişiye yeni istihdam alanı oluşturulmuştur. Vergi teşfiği ve istihdam seferberliği işsizliğin düşmesini sağlamıştır. İş dünyası da bir çok toplu işçi alımı yaparak istihdama katkı sağlamıştır. Ülke ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %5 büyüme göstermiştir. İkinci çeyreğinde de %5’den fazla bir büyüme beklenmektedir. Ekonominin büyümesi istihdamın artması anlamına gelmektedir. İkisi birlikte birbirlerini desteklemektedir.

İş Dünyasına Katılabilme Başarısı

Müsiad’ın Ekonomiye Katkısı

MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği) yaklaşık olarak 50.000 firmayı temsil etmektedir. İstihdam seferberliğine tüm firmalar katılmıştır. Ülkenin batı ve orta kısımları eleman bulamamaktan dert yanmaktadır. Müsiad’a bağlı olan firmalar eleman aradıklarını fakat elemanların kendilerine başvurmadıklarını belirtiyorlar. Özellikle fabrikalarda çalışacak eleman bulmakta zorlanıyorlar. Bu işlerde çalışmak istemeyen kişiler daha rahat bir çalışma hayatı istiyorlar. Bazı firmalar vasıfsız eleman arıyorlar ve insanlar bu tür işlere girmek istemiyor. Vasıflı eleman arayan iş yerleri ise, kişilerin sosyal hayat isteğini karşılayamamaktadır. Vasıflı elemanlar daha çok sosyal hayat ve rahatlık istedikleri için iş verenler zor durumda kalmaktadır. Vasıflı elemanlar site hayatı, özel okul ve avm gibi lüks ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyor. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde de işsizlik oranları bir hayli yüksektir. O bölgelere de sanayinin ve iş gücünün kaydırılması gerekir.

Son Açıklanan İşsizlik Rakamları.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir