Sigaranın Mental Sağlığa Zararları konulu yazıyı sizin sigarayı bırakmanıza katkıda bulunması dileğiyle yazdık.
Sigaranın Mental ve Fiziksel Sağlığa Zararları Nelerdir?
Sigarada 4000 çeşit zararlı kimyasal madde vardır. Normal bir kişi ile sigara içen bir kişinin erken ölme oranı 3 katı kadardır. Hemde hastalıklı bir şekilde ölüme doğru her sigara içişinizde daha yakın olursunuz. Tütün de çeşitli kanserler, akciğer ve kalp-damar sorunları için önemli bir risk faktörü olduğu bilinmektedir ve ayrıca gebelikte komplikasyon, erkeklerde düşük sperm sayısı, ağız problemleri gibi diğer sağlık sorunları bağlantılıdır ve katarakt hastalığı ihtimalini yüksek oranda artırmaktadır. Sigaranın zararlarını saymakla bitiremeyiz.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Raporuna Göre Dünyada Bir Numaralı Önlenebilir Ölüm Nedeni Sigara
ABD istatistiklerine göre; sigaranın diğer hastalıklara da katkıları vardır. Her yıl HIV virüsü, yasa dışı uyuşturucu kullanımı, alkol kullanımı, motorlu taşıt yaralanmaları ve cinayetlerine sigaranın etkilediği belirlenmiştir. Bazı çalışmalarda sigara, nikotin konsantrasyon ve dikkat artırımına sahiptir. Bunun nedeni sigaradan çok, içinde bulunan nikotinin uyarı etkisi ve dikkat artırma özelliğidir. Sigara içeceğinize, nikotini yüksek içecekler içebilirsiniz.
Sigaranın içerisinde ayrıca araba egzoz dumanı bulunan karbon monoksit, hafif sıvı bulunan bütan ve arsenik, amonyak, ve metanol roket yakıtı bulunmaktadır. Ayrıca doğada zehirli olduğu bilinen 50 madde ve 4000’e yakın kimyasallar içerir. Zehirli kimyasalların uzun vadeli birikmesi, öğrenme ve hafıza problemleriyle birlikte beyinde kalıcı hasara yol açar.
Yapılan çalışmalarda, uzun vadeli sigara içenlerde hafıza belleğinde azalmalar, ana bellekle kopmalar oluşmakta ve hatırlamama gibi kötü durumlar meydana gelmiştir. Bu durum kişiyi yaşadığı hayatta her gün öğrenme ve uygulama noktalarında zora sokar ve yaşamını daha zor hale getirir. Beyinsizliğe doğru yavaş yavaş geçiş yapılır.
Pasif İçici Dediğimiz Kişiler de Sigara İçmese Dahi Bu Etkilere Maruz kalıyor
Sigara içmeyen birisi bulunduğu ortamda sigara içiliyorsa, hemen oradan uzaklaşması gerekir. Eğer orada durursa bu onu da ciddi oranda etkiler. Sigara içenlerde görülen akciğer ve kalp-damar hastalıkları, beyinsel hafıza problemleri de dahil olmak üzere pasif sigara içicilerde aynı oranda bulunmuştur. Bu evrensel gereklilik göz önüne alındığında, pasif sigara içenleri de aynı şekilde etkileyecektir.
Yaşam, sadece sağlık değil, eğitim ve meslek alanlarında yaşanacak hafıza da hatırlamama ve beynin eskisine göre daha yavaş çalışmasına neden olacaktır. Sigarayı bıraktığınızda beyin sağlığınız yerine gelir ve vücudunuz toparlanma dönemine girer.
Sigarayı bırakma, geleneksel yöntemler gibi nikotin sakız, yamalar, inhalatörler ve burun spreyleri olarak nikotin replasman tedavisi (NRT) odaklanmıştır. Sigarayı komple bırakmadan önce ön hazırlık olarak yaklaşık 8-12 hafta geçici e-sigara kullanılır. Tütün içermeyen bir sigarayı andıran pilli elektronik nikotin iletim cihazı: NRT giderek popüler hale geliyor. Tabi yapay bir cihaz olduğundan ve içinde nikotin olduğundan yine zararları vardır, bunu da en yakın zamanda bırakmanız gerekir. DNA yapısına da zarar verdiği yapılan çalışmalarla görülmüştür. Daha yeni olduğu için tam etkileri incelenememiştir. Elektronik sigaradan da uzak durmanız gerekiyor. Yapılan çalışmalarla e-sigaranın da kansere neden olduğu belirlenmiştir.
Sigaranın Mental Sağlığa Zararları.