Sanal Alışveriş

Sanal Alışveriş yazımızda sanal alışveriş büyüklüğü, insanların neden sanal alışverişi tercih etmeye başladığı ve sanal alışverişte oluşabilecek riskleri yazdık.

Sanal Alışveriş Cazipliği

Sanal alışveriş yapan kişi sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Mağazadan alacağı bir ürünün aynısını internet sitelerinden alabilen kişi indirimlerden faydalanarak daha ucuz bir alışveriş yapabilmektedir. Aracı kurumların olmaması ve vergilerin yansımaması sanal alışverişi cazip kılmıştır. Hem ticaret yapan kişi hemde alıcılar sanal alışverişten memnun kalmıştır. Büyük alışveriş sitelerinin para garantisi vermesi ve güvenilir ortamda alışveriş yapma olanağı sağlaması sanal ticareti de geliştirmiştir. Ülkemizde gelinen noktada 350 Milyar dolarlık bir sanal alışveriş hacmi vardır ve bu hacmin daha da büyüyeceği düşünülmektedir. Sanal alışverişin çıkış noktası olan Amerika’ya oranla çok geri de olmamız bunun göstergesidir. Sahibinden.com gibi siteler Türkiye’de herkes tarafından bilinmektedir ve güvenilirliği üst seviyelerdedir.

Sanal Alışveriş Büyük Siteler
Sahibinden.com

Sanalı Alışverişte Damga Vergisinin Alınamaması

Satıcı ile alıcı arasında mesafeli satış sözleşmesinde devlete damga vergisi verilmemektedir. Çünkü e-imza uygulaması bu alışveriş sözleşmesinde daha kullanılmaya başlanmamıştır. Damga vergisini devlet bu satışlardan alamamaktadır. Devlet sanal alışverişin bu kadar büyümesini ve vergilendirmenin çok az olmasını kaldıramamaktadır. Yeni getirilecek hukuksal düzenlemelerle yeni vergiler sanal satışlarda uygulanacaktır. Kişi bir dükkan açmak yerine ürünlerini e-ticaret yapıp sattığı için devlet istediği vergileri alamamaktadır.

Reklamcılığın Değişimi

Sanal Alışverişteki Riskler

Sanal alışverişte tüketici yönünden en büyük kaygı gizlilik ve sahteciliktir. Online alışverişin çok hızlı ilerlemesi ve hukuksal boşluklarının çok olması riskler arasındadır. Sanal alışverişte oluşturulan sanal sözleşmeler, gerçek hayatta geçerli olan sözleşmeler gibi etki göstermeyebiliyor. Yeni ve sürekli gelişen alışveriş çeşidi olduğu için tüketiciler mağdur olabilmektedir. En güvenilir yolu bildiğiniz ve kalitesini ispatlamış e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmaktır. Diğer türlü beğendiğiniz ürünün görselleriyle size gönderilen ürünler aynı olmayabilir ve mağdur edilebilirsiniz.

Gönderilen malın kalitesinin anlatılanlar gibi olmaması da mağduriyet nedenlerindendir. Hatta ürün göndermeyip boş koli gönderen veya daha kötüsü sadece salatalık gönderen sahtekar satıcılarla karşılaşabilmektesiniz.

Bir diğer riskte büyük bir sitenin kopyasını yapıp sadece internet sitesinin isminde fazladan bir harf koyarak veya azaltarak her şeyi aynı yaparak insanların ödeme yapmasını ve olmayan ürünleri sipariş etmesini sağlamaktadırlar. Siz ödeme yaptığınızda ürünün gelmesini beklersiniz fakat onlar bir sürü insanı dolandırdıktan sonra siteyi kapatıp kaçarlar. Burada da yapabileceğiniz bir şey kalmaz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir