Sağlık

Pıhtı Atma Hastalığı

Pıhtı Atma Hastalığı yazımızda pıhtı atma vakalarını, pıhtı atmanın ne olduğunu, pıhtı atmanın oluşması, akciğer embolisi oluşması, pıhtı atma riskini artıran durumlar ve tedavisini yazdık.

Pıhtı Atma Vakaları: Tromboz

Tromboz, atar veya toplar damarlarda bir kan pıhtısının olması ve kan akışının yavaşlaması veya kesilmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Çoğulukla bacak damarlarında ortaya çıkmaktadır. Bacağın toplar damarında görülmektedir. Pıhtı atma ilk önce diz altında meydana gelmektedir. Pıhtı atmanın tıp dilinde ismi Tromboz’dur. Kişiye hiçbir etkisi olmaz. Fakat ne zaman diz boşluğunun üzerindeki venlere çıkarsa şikayetler başlar. Bacakta şişlik, ağrı, kızarıklık ve çekilmeler meydana gelir.

Pıhtı atma oluşması bacak venlerinde ortaya çıkan pıhtının kopup akciğerlere gelmesi ve akciğerdeki damarı tıkamasıdır. Akciğerler tıkandığı zaman ölümcül sonuçları olabilmektedir. Genel olarak yaşlı kişilerde görülmektedir. Toplumda her 1000 kişiden birinde görülmektedir. Hastalık sessiz ve öldürücü bir yapıya sahiptir. Uzun süre hareketsiz kalanlarda pıhtı atma hastalığı görülmektedir. Uzun süre oturanlar, uzun süre seyahat edenler ve hareketsiz kalanlarda görülmektedir. Şişmanlık, kalp ve damar rahatsızlığı olanlarda da görülebilmektedir.

Pıhtı Atma-Akciğer Embolisi
Akciğer Embolisi

Akciğer Embolisi

Olayın başladığı ilk 1 hafta akut dönem olarak gerçekleşir. Akciğer atar damarının bir veya birden fazla dalının tıkanması sonucu oluşur. Pıhtılaşmanın bölgesine ve türüne göre ciddi rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Akciğer damarları tıkanmış ise nefes darlığı, çarpıntı ve kanlı balgam belirtileri gösterir.

Riski Artıran Durumlar

Kişide varis olması pıhtı atmaya azda olsa katkısı vardır. Kişide birçok etmen bir araya geldiğinde tehlike oluşmaktadır. Varis, şişmanlık, kalp damar rahatsızlığı ve anne babasında pıhtı atması var ise kişide pıhtı atması oluşma riski artar. Kişide pıhtı eşiği aşılırsa pıhtı atması oluşur. Genel olarak kalp ve damar rahatsızlığı olanlar, yaşı büyük olanlar, hareketsiz bir yaşam, hastanede uzun süre yatış, kanser hastalığı olması gibi durumlar riskleri oldukça arttırmaktadır.

Tedavisi

Pıhtı atması önlenebilir bir hastalıktır. Pıhtı atması durumunda kan sulandırıcı haplar ile hastalığın önüne geçilebilmektedir. Teşhisin doğru konması tedavi için önemli kriterdir. ilk hafta fazla pıhtılaşma var ise cerrahi müdahale gerekebilir. Bol bol hareket etmek hastalığın en büyük tedavisidir.

Hatırlatma: Dünya Tromboz Günü 13 Ekim’dir.

Prof. Dr. A. Muzaffer Demir’in videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir