Mutfak Masrafını Düşüren Tavsiyeler

Mutfak Masrafını Düşüren Tavsiyeler yazımızda ülkemizde enflasyona bağlı fiyatların artması, özellikle gıda fiyatlarının artmasıyla mutfakta zorunlu tasarruf yapma ve alışveriş yaparken dikkatli olma hakkında yazdık.

Mutfak Masrafını Düşüren Tavsiyeler

TÜİK‘in yapmış olduğu 2018 araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin sadece gıda ihtiyacı 1.630 TL civarındadır. Bu fiyatın içinde normal beslenme ürünleri yer almaktadır. Yoksulluk sınırı ise 5.300 TL seviyelerini geçmiştir. Enflasyonun artmasıyla gıda fiyatları da iyice artmıştır. Sebze ve meyvelerin fiyatları 4 liradan başlamaktadır. İndirim olmadığı taktirde bu fiyatlar tüm marketlerde geçerlidir. Üretimin yeterli olmayışı ve tüketimin artması nedeniyle fiyatlarda ciddi artışlar yaşanmaktadır. Düşük, orta gelirli ve emeklilerin harcamalarında gıda harcamalarının oranı %25-30 aralığında değişmektedir. Bu oran yüksek gelirlilerde düşmektedir. İnsanlar gıda harcamalarını kontrol altına alıp mutfak masrafını düşüren yöntemler uygulayarak tasarruf edebilir.

Enflasyon Sepeti

Gıda Harcamalarını Kontrol Etmenin Yolları

  • Mutfak masrafını düşüren öncelikli önlem, kişi markete gitmeden öne kendisine alışveriş listesi yapmalıdır. Alışveriş listesi yapmadan gidilen markette birçok ihtiyaç dışı ürün alınmaktadır.
  • Gıda alışverişlerinde gramlara da dikkat edilmelidir. Kişi hangi ürünü ne kadar aldığını iyi bilmelidir. Gram ve kilo ile satılan ürünleri bu şekilde almak faydalı olacaktır. Beyaz peyniri kalıp yerine gramla almak gibi. Tüm gıdalar ihtiyaç olunan kadar alınmalıdır.
  • Marketlerde göz hizasına dikkat etmek gerekir. Marketlerde genelde pahalı olan ürünler insanların göz hizasına yakın olan raflara koyulur. Yanlarda ve arkalarda daha uygun ürünler olabilir.
  • Birkaç market dolaşarak fiyat analizi yapabilirsiniz. Aktüel ürünler uygulamaları ve afişlerini inceleyerek ihtiyacınız olan ürünleri, uygun fiyatlarla alma imkanına sahip olabilirsiniz. İndirim eklerini iyi takip etmek ciddi tasarruf sağlayacaktır.
  • Bazı mutfak ürünlerini toptan alarak ciddi indirimlerden faydalanabilirsiniz. Bozulmayacak ev eşyalarını ve gıdaları toplu alabilirsiniz.
  • Kadınlar arası dayanışma iyi olursa hangi markette ve dükkanda, hangi ürün indirime girmiş haberiniz olur. Sosyalliğin faydalarını bu şekilde de yaşamış olursunuz.
  • Güzel ürün yerine sağlıklı ürünün peşinden gitmek gerekir. Sağlıklı gıdaların bize yararı vardır.
  • Sabah ve akşam saatlerinde market ve pazar tezgahlarında ürünlerde indirim yapılabilmektedir.
  • Kişiler kendilerine harcama defteri tutmalıdır. Ne aldıysa fiyatını bu deftere yazmalıdır.
  • Yemekleri büyük tencerelerde yapmamak gerekir. Küçük tencerelerde ve çabuk bitecek yemekler yapıldığı zaman yemekten bıkılmaz. Aksi olduğu zaman yemekten bıkılarak kalanı çöpe atılabilmektedir. Yemekten bıkılarak dışarıda yemek yeme tercih edilebilmektedir. Bu süreç böyle işlerse mutfak ekonomisi derin yaralar alır. Taze olan gıdaları ihtiyacımız kadar almalıyız.
  • Okula giden çocuklar veya iş yeri öğle yemeği vermeyen çalışanlar yemeklerini evden getirmesi doğru olacaktır. Hem sağlıklı hemde ekonomik bir yöntem olacaktır.
  • Mutfakta marifetli olmak da çoğu gıdanın çöpe atılmasını önleyecektir. Ekmek kırıntılarından köfte veya ekmek kızartması yapmak gibi.
  • Son olarak yiyeceklerin saklanma şekillerini iyi bilmek gerekir. Her yiyecek buzdolabında saklanmamaktadır.

Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’nun videosundan yardım alınmıştır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir