Mikroplastikleri Vücudumuza Nasıl Alıyoruz? yazımızda insanların plastikleri çok fazla kullanmasını, doğaya karışan plastiklerin insan vücuduna birikmesini ve mikroplastikler konusunda alınacak önlemleri yazdık.
Plastiklerle Beraber Mikroplastikleri Vücudumuza Alıyoruz
Mikroplastikler özellikle yaz aylarında çokça tükettiğimiz plastik şişe içerisindeki sularda bulunmaktadır. Plastik şişe nedeniyle vücudumuza bolca mikroplastikleri alırız. Bir insan yılda 74 bin ile 121 bin arasında mikroplastik parçacığını farkına varmadan yiyor, içiyor hatta soluyor. Mikroplastik parçacık, 5 mm’den kısa olan küçük plastik parça olarak tanımlanmaktadır. Bu mikroskobik parçalara en fazla plastik şişelerdeki sular aracılığıyla maruz kalınıyor. Özellikle sıcak havalarda bu sulara daha fazla plastik karışıyor. Mikroplastikler sadece şişeler aracılığıyla insanlara geçmez. Kıyafetler, kişisel bakım ürünleri, deniz ürünleri, şeker, tuz, bal ve soluduğumuz havadan bile mikroplastikleri alırız. Mikroplastiklerin insan sağlığına olan etkileri konusunda yapılan araştırmalar ve tartışmalar sürüyor. Bazı uzmanlar bu parçacıkların organlara ve bağışıklık sistemine zarar verebileceğini belirtiyor.
Ortalama Parçacık Sayıları
Plastik şişede litre başına ortalama parçacık sayısı 94,3, havada metreküp başına parçacık sayısı 9,8, çeşme suyunda litre başına parçacık sayısı 4,2, deniz ürünlerinin gramında 1,4, şekerin gramında 0,44, tuzun gramında 0,11 ve balın gramında ise 0,10 parçacık bulunuyor.
Ne Yapmamız Gerekiyor?
Mikroplastiklerden korunmak için mümkün olduğunca plastiği hayatınızdan uzaklaştırın. Bireysel olarak kullandığınız plastik miktarını azaltmak, uzun vadede büyük farklar yaratacaktır. Plastik şişede su satın almayı durdurabilirsiniz. Ambalajsız meyve alarak plastikten korunabilirsiniz. Kişisel bakım ürünlerini alırken içerisinde plastik olup olmadığını kontrol edin. Kıyafet seçerken doğal olanları almaya özen gösterin.
Kaynak: TRT Haber YouTube