Küçük Beyza’nın Nefes Borusuna Kabak Çekirdeği Kaçması

Küçük Beyza’nın Nefes Borusuna Kabak Çekirdeği Kaçması yazımızda nefes borusuna kabak çekirdeği kaçan küçük Beyza’nın yaşam mücadelesini ve yardım beklentisini yazdık.

Nefes Borusuna Kabak Çekirdeği Kaçan Küçük Beyza’nın 3 Yıldır Yatağa Mahkumiyeti

Manisa’da Şehzadeler ilçesinde anneannesiyle parkta oyun oynarken kabak çekirdeği yemeye çalışan küçük Beyza’nın nefes borusuna çekirdek takıldı ve uzun süre nefessiz kaldı. Nefessiz kalması neticesinde beyin hücrelerinin bir kısmı ölen Beyza 3 yıldır yatakta yatarak iyileşmeye çalışıyor. iki yıl boyunca ailesi ellerindeki bütün imkanları kızlarının iyileşmesi için kullandı fakat artık güçleri yetmiyor. Sağlık Bakanlığından kendilerine yardım etmelerini istiyorlar. Kabak çekirdeği nefes borusuna kaçmadan önce minik Beyza’da yaşıtları gibi oldukça hareketli bir kız çocuğuydu. Beyza bugün 5 yaşında ve son 3 yılını Serabrel palsi rahatsızlığıyla yatağa ve cihazlara bağlı olarak geçirmek zorunda kalıyor. Karnından beslenen ve solunum yapabilmesi için trakeostomi takılan Beyza’nın iyileşmesi için evde bire bir fizik tedavi uygulanmasını gerektiği ve bu uygulamanın pahalı olması ailesini zor durumda bırakmıştır.

Küçük Beyza'nın Nefes Borusuna

Küçük Beyza’nın Nefes Borusuna Kabak Çekirdeği Kaçtı-Baba Mustafa Gürcan Anlatıyor:

Kızı Beyza’nın hastaneye eks olarak kaldırıldığını anlatan baba Mustafa Gürcan, “Kızım Beyza anneannesi ile birlikte parkta oynarken kabak çekirdeği boğazına yapışıp rahatsızlandı. Hastaneye eks durumunda kaldırıldı. Hayata tekrar geri getirilmeye uğraşıldı. Fakat bu durum uzun sürdüğü için beyin hücreleri ölerek beyin felci geçirdi. 3 yıldır adeta cehennemi yaşıyoruz. Toplumdan kopma noktasına geldik. Artık sadece onun yaşıyoruz. Ailece elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Eşim de ben de memur olduğumuz için işten kalan zamanlarımızı kızımıza harcıyoruz. Anneanne ve dede biz işteyken Beyza’ya bakıyorlar”.

Sağlıklı Kilo Vermenin Yolları-Kabak Çekirdeği
Kabak Çekirdeği

Evde Fizik Tedavi Alınması

Beyza’nın annesi Fevziye Gürcan, “ilk iki yıl fizik tedavi aldırabildik ama son bir yıldır fizik tedaviye imkanımız olmadığı için alamıyoruz. Beyza, Trakeostomi olduğu için ve ciğerleri açık olduğundan dolayı enfeksiyon alma riski çok yüksek durumdadır. Herhangi bir fizik tedavi merkezine de gidemiyoruz çünkü enfeksiyon riski nedeniyle kabul edilmiyoruz. Şuan istediğimiz Beyza’nın yoğun bir şekilde fizik tedavi alması. Bu da ancak şu durumda ev ortamında olabiliyor. Hastane tarzı yerlerde hastane enfeksiyonu nedeniyle uzun süre kalamıyoruz. Onun dışında günlük götürüp getirebileceğimiz yerlerde fizik tedavi toplu alanlarda olduğu için kabul edilemiyoruz. Fizik tedavi merkezleri kabul etmiyor zaten. Bunun tek yolu şuan evde bire bir fizik tedavi almasıdır.”

Trakeostomi Cihazının Takılma Nedeni?

Trakeostomi cihazı Beyza’nın solunumda yaşadığı sıkıntı nedeniyle takılmıştır. Trakeostomi, solunumda sıkıntı yaşadığı için, solunum yapması amacıyla takıldı ve doğrudan ciğere açılan bir alet görevini yapmaktadır. Şuan tam olarak ciğerler gelişmediği için henüz çıkması mümkün değil ama ileride fizik tedavi ile beyni uyararak hücrelerin yeniden canlanmasını umut ediyorlar. Fizik tedavi ile beyin uyarıldıkça solunum merkezi de çalışarak trakeostomiden de kurtulabilirler. Ciddi sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Gürcan ailesi, maddi olarak devletten veya hayırsever kişilerden yardım bekliyorlar. Anneanne Necla Atala ise 3 yıldır kızı ve damadı işteyken torunu Beyza’nın gündüz bakımını üstlenmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir