SağlıkYaşam

Kemik Erimesine Karşı Neler Yapılabilir?

Kemik Erimesine Karşı Neler Yapılabilir? yazımızda kemik yoğunluğunun azalmasına bağlı kemik ağrıları, kemik kırılmaları ve bunların engellenmesini yazdık.

Kemik Erimesi-Osteoporoz

Kemik erimesine bağlı olarak 50 yaşın üzerindeki kişilerde erkeklerin 5/1 kadınların ise 3/1 i Osteoporoza bağlı kemik kırığı meydana gelmektedir. Kemik erimesi oldukça fazla etkileyen bir sağlıksız bir durumdur. Kemik erimesi; kemiğin mineral yoğunluğunun azalması ve buna bağlı olarak kemiğin gücünün azaldığı bununla birlikte kemiklerde kırıklar meydana geldiği bir sağlık problemidir. Sağlıkta Osteoporoz olarak adı geçer. Metabolik bir kemik rahatsızlığıdır. Kemik erimesiyle birlikte kemikteki yoğunluk azalır. Kemiğin içinde bulunan köprüler incelerek zayıflarlar.

Kemik Erimesine Karşı Radyolojik Tetkik
Kemik yoğunluğu

Kemik Erimesi Nasıl Teşhis Edilir?

Eğer hiçbir şey yapmadan boyunuz kısalmaya başladıysa sizde kemik erimesi vardır. Omurganızda bulunan kemiklerde çökmeler meydana gelir. Ağrılar olmaya başlar. Metabolik kemik erimesinde tüm vücut bundan etkilenir. Laboratuvar ortamında kemik erime testini yaptırabilirsiniz. Klinikte radyolojik tetkik yaptırarak kemik erimeniz olup olmadığına baktırabilirsiniz. 10 dakika kadar sürmektedir. Bu test ile kemiğin içindeki yoğunluğun azalıp azalmadığı kontrol edilir. MR gibi radyasyon tedavisidir. Yaşıtlarınıza göre kemikte bulunan minerallerin oranı kıyaslanır. Sapma -2,5 oranındaysa kemik erimesi bulunmaktadır.

Kemik Erimesine Karşı
Kemik erimesine karşı egzersiz

Kemik Erimesi Hangi Yaşlarda Görülür?

Kadınlarda 45 yaş üzeri erkeklerde 50 yaş üzeri daha fazla gözükmektedir. Kadınlarda menopoz sonrası daha fazla oluşmaktadır. Genç insanlarda görülmesi çok azdır. 30 yaşına kadar insanlar kemik yoğunluğu biriktirir. 30 yaşından sonra biriktirdiği kemik gücünü harcamaya başlar. Ne kadar iyi beslenirseniz o kadar geç kemik erimesi hastalığına yakalanırsınız. O kadar sağlıklı yaşarsınız. Tabi ki kemik yoğunluğunuz her yıl %1 oranında düşecektir. Bunun sizi etkilememesi için kemik yoğunluğunu en üst seviyelerde tutmalısınız.

Kemik Erimesi Genetik mi Yoksa Beslenme Bozukluklarından mı Meydana Geliyor?

Her iki durumda etkendir. Eğer ailenizde kemik erimesi olan varsa sizin de risk altında olduğunuz gerçektir. Bununla birlikte ne kadar kemik kütle ve yoğunluk biriktirdiğiniz geçirdiğiniz hastalıklar, tedaviler kendinize nasıl baktığınız daha çok etkendir. Genetik etkisi %70 civarındadır çevresel etkiler ise %30 civarındadır. Ailenizde kemik erimesi olanlar var ise kendinize dikkat etmelisiniz. Çünkü kemik erimesi hastalığına yatkın olduğunuz sizde bulunan genler yüzünden olasılığı yüksektir.

Yaşam Kalitenizi Yükseltin

Kemik Erimesine Karşı Yapılması Gerekenler

Kalsiyum ve D vitaminini yeterince almaya dikkat edin. D vitaminini güneş ışınlarından aldığınızı hatırlatalım. Hareketli olmakta kemik sağlığı açısından çok faydalıdır. Kas ve kemik yoğunluğu artırıcı egzersizler yapmanız önerilir. Kemik erimesi başlangıcı olanlar bol bol yürüsün ve hafif egzersizler yapmaya çalışsın. Bol tuzlu yemeklerden kaçının, fosforik asit içeren gazlı içeceklerden uzak durun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir