İstanbul’da Taksici ve Uber Sürücüsü Kapışması

İstanbul'da Taksici ve Uber

İstanbul’da Taksici ve Uber Sürücüsü Kapışması yazımızda son zamanlarda özellikle İstanbul’da yaşanan taksiciler ve Uber sürücüler arasında yaşanan kavganın nedenini, taksicilerin ve Uber’in kazançlarını, maliyetlerini ve plaka değerlerini yazdık.

İstanbul’da Taksici ve Uber Sürücüsü Kapışması Yaşanıyor

İstanbul’da bulunan taksi şoförleri, Uber şirketine bağlı araçların artmasıyla birlikte taşımacılık sektöründeki etkisini kaybetmeye başladı. Uber, Amerika merkezli bir taşımacılık şirketidir. 83 ülkede ve 647 şehirde etkinliği bulunmaktadır. Taksilerin merkezi olarak kabul edilen İstanbul’da toplam taksi sayısı 18 bin kadardır. Toplam piyasa değerleri ise 30 milyar TL’yi bulmaktadır. Uber’de ise 5 bin şoför bulunmaktadır. Uber’in toplam değeri ise 50 milyar Dolar’dır.

Uber şirketine çalışan Uber sürücülerinin faaliyetlerini artırması ve müşterilerin artık Uber’i tercih etmesiyle birlikte taksi-uber kapışmaları yaşanmaya başladı. Özel ulaşım yapan Uber ve taksiler arasında önemli farklar bulunmaktadır. Uber’in ülkemizdeki faaliyetleri 2016 yılında başlamış ve 2 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Taksicilerin geçmişi ise 1970’li yıllara uzanmaktadır. İstanbul’da taksici olmak için Belediyeye kayıt yaptırmak ve sabıka kaydı bildirmek gerekiyor. Uber sürücüsü olmak için ise kişiler Belediye ve Turizm Bakanlığı yetki belgesine sahip olmaları gerekiyor.

İstanbul'da Taksici

Taksi Plakasının Kazancı

İstanbul’da taksici, Uber’in vergi ödemediğini ve haksız kazanç elde ettiğini belirtiyor. Uber ise bünyesinden çalışan taksicilerin gelir vergisi ödediğini belirtiyor. Taksicilerin Uber’e göre birçok masrafı bulunmaktadır. Taksi plaka işletme vergi mükellefi, sürücünün sigortası zorunlu iken Uber’de sadece sürücü gelir vergisini ödüyor. Ayrıca Uber şirketi sürücülerinden %20 komisyon kesmektedir ve bu komisyondan vergi ödemesi yapmamaktadır.

Taksi piyasasında yıllık cironun 30 milyar TL olması bu kavgaların yaşanmasındaki en büyük etkendir. İstanbul’da bir taksici günlük ortalama 750 TL kadar ciro yapmaktadır. Bir taksinin günlük hasılatının yaklaşık olarak %40’ı plaka sahibine kalmaktadır. Kalan tutarın %20’si yakıt, geriye kalan ücret ise 2 taksi şoförü arasında paylaşılmaktadır. İstanbul’da ortalama olarak bir taksi plakası sahibi olma bedeli 1 milyon 680 bin TL’dir. Plaka sahibine aylık olarak ortalama 7500 TL kalmaktadır. Giderler hariç yıllık kazanç ise 90 bin TL’yi bulmaktadır. Rakamlar her taksi için farklılık göstermektedir. Uber sürücülerinin aylık kazançları 5 bin TL’yi aşmaktadır.

İstanbul'da Taksici ve Uber

Taksicilerin Maliyetleri

  • 4500 TL yakıt maliyeti
  • 500 TL Araç sigortası
  • 1000 TL Çalışan sigortası
  • 500 TL Bakım onarım maliyeti
  • Taksicilerin para kazanabilmesi için aylık 14 bin TL ciroyu aşmaları gerekiyor.

Uber’in devreye girmesi bu işi daha zorlu hale getirdi. Taksi plakalarının değeri ise 2011 yılında 875 bin TL iken 2018 yılında 1 milyon 680 bin TL olmuştur. Plakanın değerinin bu kadar yüksek olması ve getirisinin de yüksek olması nedeniyle taksi plaka sahipleri ve şoförleri, Uber şirketi hakkında şikayette bulunmuştur. Bu konu hakkında yeni bir yasa tasarısı hazırlanmıştır. Uber’in faaliyetlerine sınırlama getirileceği düşünülmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir