İleti Yönetim Sistemi İle Telefonunuza Gelen İstenmeyen Mesajları Engelleyin
İleti Yönetim Sistemi Nedir?
Tüm hizmet sağlayıcıların güncel ticari elektronik ileti onaylarını kaydettikleri ulusal veri tabanı sistemidir. Alıcılar (vatandaşlar) onay verebildikleri gibi, mevcut onayları için ret haklarını da İYS üzerinde kullanabilirler.
Kullanım
e-Devlet hesabınızla giriş: e-Devlet ile giriş yaparak; Kullanıcı profilinizi oluşturabilir, tüm iletişim izinlerinizi tek noktadan yönetebilirsiniz.
İletişim bilgileriyle giriş: İletişim adresinizi doğrulayarak izinlerinizi hemen yönetmeye başlayabilirsiniz.
Sisteme giriş yaptıktan sonra telefon numaranızın yanında bulunan izinleri yönet kısmına tıklayıp mesaj izni ve arama izni sekmelerine ret veya onay vererek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ret verdiğiniz takdirde artık o şirketten bildirim almayacaksınız.
İleti Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?
Ticari elektronik ileti izinleri için güvenli veri tabanı
Tüm ticari elektronik ileti izinleri İYS de saklanır.
Ticari elektronik ileti gönderimi yapan tüm Hizmet Sağlayıcılar, pazarlama, promosyon, kampanya, indirim, hediye reklam vb. içerikli ticari elektronik iletilerini müşterilerine arama, mesaj ve e-posta olarak iletebilmek için aldıkları ticari elektronik ileti izinlerini İYS’ye yükler.
Alıcılar yani ise bu izinler için ret haklarını diledikleri zaman kullanırlar.
Tek noktadan yönetim
Alıcılar, ne zaman, nereden, hangi kanal üzerinden hangi hizmet sağlayıcının veya markasının ticari elektronik ileti göndermesine izin verdiğini görüntüleyebilir, gerektiğinde hizmet sağlayıcılara her bir kanal (arama, mesaj ve e-posta) için verdikleri izinleri İYS üzerinden düzenleyebilir. Tüm bu işlemler iys.org.tr üzerinden, tek bir platformda yapılır.
Ticari elektronik iletiler kontrol altında
Hizmet sağlayıcılar herhangi bir kanaldan (arama, mesaj ve e-posta) ticari ileti göndermek istediklerinde, vatandaşların verdikleri izinler çeşitli yöntemlerle İYS üzerinden kontrol edilerek sadece izin vermiş vatandaşlara gönderim yapılabilir.
Ret hakkının kullanıldığı durumlarda İYS filtresi sayesinde bu iletiler ret hakkını kullanmış alıcılara gönderilmez.
Mevzuat
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamında, hizmet sağlayıcılar tarafından alıcılara gönderilecek ticari iletilerin, yönetmelik ile belirlenen istisnalar dışında alıcının onayı olmadan gönderilemeyeceği, izin dâhilinde gönderilen iletilerde ise alıcılara ret imkânı sağlanması gerektiği belirtilmiştir.
Kanun‘da ve Yönetmelik‘te tanımlandığı üzere ticari iletiler için alınacak iletişim onaylarında, onay fiziksel ortamda alınmış ise alıcının imzası gereklidir ancak pratikte bu belgelerin saklanması, arşivlenmesi, belgelerin güvenliğinin ve gizliliğinin sağlanması, gerektiğinde arşivden çıkarılması meşakkatli bir süreçtir. Elektronik ortamda alınması durumunda ise onayın alındığına dair bilgilendirmenin alıcının elektronik iletişim adresine aynı gün içinde iletilmesi gerektiği belirtilmiştir. Elektronik ortamda alınan onaylarda da benzer şekilde onayın izin sahibi kişiden alındığının elektronik kayıtlarının tutulması ve güvenli bir şekilde saklanması gerekmektedir.
İYS ile hizmet sağlayıcıların, alıcılara göndereceği ticari elektronik iletiler öncesinde alması gereken izinler güvenli bir ortamda saklanacak, alıcılar onay ve ret bildirimlerini yapabilecek, bunun yanında şikâyet hakkını kullanabilecektir. Kamu denetleme görevini hızlı ve eksiksiz bir şekilde yerine getirebilecektir.
İleti Yönetim Sistemi İle Telefonunuza Gelen İstenmeyen Mesajları Engelleyin-Kaynak: vatandas.iys.org.tr