MutfakSağlıkTarım ve Hayvancılık

Hurmanın Faydaları ve Hurmanın Besin Değeri

Hurmanın Faydaları ve Hurmanın Besin Değeri yazımızda peygamberimizin çokça yediği ve suyla birlikte sadece hurma ile günler geçirip hiç hastalanmadığı bilinmektedir, bu nedenle hurmanın faydalarını ve besin değerlerini yazdık.

Hurmanın Faydaları

Hurmanın varlığı 8.000 senedir bilinmektedir. Sıcak iklim meyvesi olan hurma, yetişmesi için çokça su gerekmektedir. Sıcak iklim şartlarında ve bolca suyla yetişen bu meyve, insan için gerekli bütün besinleri içermektedir. Kolesterol muhteva etmemekle birlikte vücudun çalışması için gerekli olan 15 farklı mineral, A vitamini, C vitamini, B vitamini türevleri, folik asit, karbonhidrat, lif ve protein içermektedir. Hurmanın diğer faydalarına bakalım. Hurmanın içindeki selenyum, antioksidan bir maddedir. Ciddi bir kanser koruyucudur. Hurmanın içerisinde bulunan lif, bağırsakların artık maddelerden arınmasını, bağırsak hücrelerinin kanserden korunmasını, hazmın kolaylaşmasını sağlar. Hurmanın faydaları arasında 5-6 adet hurma, günlük lif ihtiyacının %30’unu tek başına karşılamaktadır.

Hurmanın Diğer Faydaları

Sahip olduğu bileşenler sayesinde hurma, çağımızın yaygın birçok hastalığını önleyici ve tedavi edici etkisi bulunmaktadır. Güçlü bir antioksidan olması ve hücre yenileyici özelliği olması nedeniyle tam bir kanser koruyucudur. Hurmanın faydalarını hurmayı çok tüketen toplumlar fazlasıyla görmektedir. Arap ülkelerinde kanser vakasının düşük olması, hurmanın fazla olması ve yenilmesi ile alakalıdır. Hurmanın içinde bulunan B6 vitamini ve magnezyum birlikte çalışarak kasların çalışmasında önemli rol oynarlar ve kalp krizine karşı da koruyucudurlar.

Hurma
Acve Hurması

Enerji Deposu Hurma

Hurmanın faydaları arasında enerji verimliliğini de ekleyelim. 100 gram hurmada yaklaşık olarak 300 kcal kalori bulunmaktadır. Bu kalori oranı çeşitli etlerden çok çok fazladır. 100 gram yağsız kırmızı ette yaklaşık olarak 150 kalori, 100 gram hamsi de 108 kalori, 100 gram palamutta 160 kalori bulunmaktadır. Hurma tam bir enerji deposudur. Ağır işlerde çalışan, yorgunluk, halsizlik hisseden kişiler için oldukça faydalı bir besindir. Hurma, son zamanlarda oldukça popüler olan vitamin ve mineral takviyesi ilaçların doğal halidir. Bu takviyeler yapay suplemanlardır ve bunlar yerine hurma yemek çok daha sağlıklıdır.

Hurmanın Faydaları ve Besin Değeri

Kurutulmuş 100 gram Hurmanın Besin Değeri

  • 300,4 kcal kalori
  • 72,9 gr karbonhidrat
  • 2,2 gr protein
  • Kolesterol 0
  • 9,3 gram lif
  • 0,5 gr A vitamini
  • 0,1 mg B1 vitamini
  • 0,1 mg B2 vitamini
  • 2,2 mg B3 vitamini
  • 0,153 mg B6 vitamini
  • 24,9 mcg B9 vitamini (folik asit)
  • 3 mg C vitamini
  • 59 mg kalsiyum
  • 3 mg demir
  • 63 mg fosfor
  • 5,4 mg sodyum
  • 700 mg potasyum
  • 58 mg magnezyum içermektedir.

Hurmanın Faydaları

Hurmanın Gebelere Faydası

Gebe olan anne adaylarının bu süreçte kendisi ve bebeği için bolca vitamin ve mineral takviyesi alması gerekir. Gebelerin %90’ı bu ihtiyaçları supleman takviyelerle karşılamaktadır. Hurma tek başına vitamin ve mineralleri karşılayacak güce sahiptir. Hurma yoğun demir oranıyla anemi (kansızlık) hastalığını tedavi eden doğal bir demir ilacıdır. 5 adet hurma tüketmek, bir kadının günlük demir ihtiyacının %11’ini karşılayabilmektedir. Annenin alması gereken folik asitte hurmada bolca bulunmaktadır. Oksitosin, doğumda kas kasılmasını uyaran bir hormondur. Modern tıpta doğumu kolaylaştırıcı ilaç olarak kullanılmaktadır. Hurmada bolca oksitosin bulunmaktadır. Bu hormon doğumdan sonra süt salınımını da uyardığı için emziren annelerin süt salgısını artırmaları için hurma yemeleri son derece önemlidir.

Hurmanın Açken ve Tek Sayı Adedinde Yenmesi

Hurmanın vücutta en yüksek oranda kullanılabilmesi için aç iken yenilmesi daha uygundur. Hurmanın tek sayı adedinde yenmesi Resulullah Efendimiz’in (s.a.v) fiili ve kavli sünnetidir. Bunun sebebi ise, hurmanın tek sayılarda yenildiğinde karbonhidrata dönüşüp enerji verdiği ve karaciğer yağlanmasına karşı koruduğu, çift sayılarda yenmesiyle ise yağa dönüşerek safra ve karaciğeri yorduğu düşünülmektedir.

Peygamber Efendimizin Hurmayı Sevmesi

Hazreti Aişe validemize, Efendimizle (s.a.v) ne yer ne içerdiniz sorulduğunda “Evimizde bazen 2-3 ay geçerdi de ateş yanmazdı, hurma yeyip su içerdik.” (İmam Buhari, hibe 1) buyurmuşlardır. Bu şekilde beslendiklerinde bile hasta olmamışlardır. Bu durum hurmanın tek başına bütün besin ihtiyacını karşıladığını göstermektedir. Hurma birbirleriyle etkileşim halinde olan besin ögelerini bir arada içerdiği için hem mucizevi bir besin hem de ideal bir ilaç olarak görülmektedir.

Hurmayı diyette kullanacaklar aç karnına gün içinde 5 adet hurmayı 1 porsiyon meyve yerine tercih edebilirler. Bütün yaş grupları için hurma tüketmek uygun ve faydalıdır.

Hurmanın Faydaları ve Hurmanın Besin Değeri-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir