Hipertansiyon Neden Olur?

Hipertansiyon Neden Olur-Tedavisi

Hipertansiyon Neden Olur? yazımızda Hipertansiyon hastalığının nasıl bir hastalık olduğunu, yeni değerlerinin ne olduğunu, Hipertansiyon belirtilerinin ne olduğunu, Hipertansiyon tanısı ve tedavisini yazdık.

Hipertansiyon Neden Olur?

Hipertansiyon, kan basıncının yüksek olmasıdır. Kalp atımıyla birlikte oluşan damar çeperinde oluşturduğu basıncın ölçüsüdür. Hipertansiyon 140/90 üzeri kabul edilmekteydi, şimdi ise bu rakamlarda değişiklik yapılmıştır. Amerikan Kardiyoloji Derneği bu sınırı biraz aşağıya çekmiştir. 130 ve üzeri prehipertansiyon (hipertansiyon öncesi) olarak kabul edilmektedir. Küçük tansiyonda da 80-90 aralığı prehipertansiyon kabul edilmiştir. Yapılan değişiklik ile Türkiye’de bulunan 10 milyon hipertansiyon hastası, sayısal olarak 20 milyona yaklaşmıştır. 120’nin üzerinde olan kan basıncına yönelik önlemler alınması gerekir. Hipertansiyon hastalığı %30 civarında artmıştır. Hipertansiyon, önlenebilir rahatsızlıklar içerisinde ilk sırada yer almaktadır. Tedavi edildiğinde oluşabilecek sorunlar ortadan kaldırılmaktadır.

Şişkinlik-Tansiyon Düşürücü

Hipertansiyon Belirtileri

Hipertansiyon ölçümünde kişinin dinlenmiş bir şekilde olması gerekir. Stresli bir durumda iken hipertansiyon ölçüm değerleri gerçeği yansıtmamaktadır. Dinlenmiş ve sakin bir ortamda yapılan hipertansiyon ölçümünde 140 üzerinde bir rakam oluştuysa, bir doktora başvurulması gerekmektedir. Hipertansiyon hastaları ilaçlarını tedavi boyunca sürekli olarak kullanmak zorundadır. Sadece hipertansiyonları çıktığında ilaçları kullanmamaları gerekir. Sürekli olarak ilaç kullanmaları hastalığın tedavisi için önemlidir. Tansiyon takiplerinin düzenli bir şekilde yapılması önerilmektedir. Tansiyonun kontrolü beslenme ve ilaç kullanımı ile kontrol altında tutulmalıdır.

Hipertansiyon beyin kanamalarına, göz kaybına, göz içi kanamalara, kalp krizine, kalpte büyüme ve kalp yetmezliğine, böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir. Hipertansiyon tüm sistemleri etkileyebilecek bir hastalıktır. Hipertansiyon hastalarının bir kısmında obezite bulunmaktadır. Hipertansiyon oluşmasının en büyük nedenlerinden birisi de aşırı kilolu olmadır. Hipertansiyonun aşırı yükselmesini ve ataklar geçirmesini stresli olmada etkilemektedir. Sigara ve alkol tüketimi de tansiyonu yükseltmektedir. Çok fazla tuz tüketimi de tansiyonu yükseltmektedir. Sofralarda daha az tuz tüketilmesi gerekmektedir. Genel olarak normal tuz tüketiminin 5 katı kadar tuz tüketmekteyiz.

Kalp ve Damar Hastalıklarını

Hipertansiyon Tanısı

Hipertansiyon tanısı koymak için kişiye birkaç kez tansiyon ölçümü yapılmaktadır. Bu ölçümlerin hepsinde kan basıncı 140 ve üzeri olması gerekir. Stressiz ve dinlenmiş doğal ortamda yapılacak ölçümler kişinin gerçek tansiyon değerlerini verecektir. Kişinin tansiyonunu kontrol etmek için 1 günlüğüne kişiye tansiyon arteri takılmaktadır. Gün içerisinde tüm tansiyon olayları bu alet ile ölçülmektedir. Kişinin gerçekten hipertansiyonu var ise tedaviye başlanır.

Düşük ve Yüksek Tansiyona Karşı Önlem

Hipertansiyon Tedavisi

Hipertansiyon hastalığının komplikasyonları ağır seyretmektedir. Hipertansiyon tedavisinde beslenme düzeni, hareketli yaşam ve ilaç takviyeleri alınması gerekir. Doktorlar, Hipertansiyon tedavisinde ilk önce kişinin tansiyon durumuna bakarak, beslenme ve yaşam tarzını değiştirme yönünde tedaviler uygulamaktadır. Bunlar yetmediğinde ilaç tedavisi başlanmaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlarda bir sıkıntı yoktur. Uzun süredir Hipertansiyon ilaçları tedavide kullanılmaktadır. Sürekli olarak ilaç kullanımı gerekiyorsa, hastaların mutlaka aksatmadan ilaçlarını almaları gerekir. Hipertansiyonun oluşturacağı olumsuz durumlardan çok daha az yan etkileri bulunmaktadır. Hipertansiyon hastaları bir günde sabah ve akşam olmak üzere tansiyonlarını ölçmeleri önerilmektedir.

Hipertansiyon Neden Olur?-İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rıdvan Üstüner’in videosundan yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir