İçeriğe geç
Anasayfa » Sağlık » Göğüs Ağrısı Hakkında Bilgilendirme

Göğüs Ağrısı Hakkında Bilgilendirme

Göğüs Ağrısı Hakkında

Göğüs Ağrısı Hakkında Bilgilendirme yazımızda göğüs ağrısının hangi hastalıkların belirtisi olabileceğini, göğüs ağrısının hangi bölgeyi kapsadığını, göğüs ağrısının şiddetine göre önem derecesini ve göğüs ağrısı tedavisini yazdık.

Göğüs Ağrısı Hakkında Bilgi

Göğüs ağrısı birçok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Göğüs ağrısı ağız çene kemiğinden mideye kadar olan kısımda yaşanan ağrıların hepsine denilmektedir. Buradaki organların yaşatmış olduğu ağrıları kapsamaktadır. Göğüs ağrısı çok basit bir sebebe bağlı olabileceği gibi kalp krizi olabilecek ciddi durumlarında habercisi olabilmektedir. Göğüs ağrısının tipleri organlara göre değişmektedir. Göğüs bölgesinde yer alan ana organ kalptir. Daha sonra akciğerler, akciğerleri saran zarlar, daha sonra kemik, kas ve deri gelmektedir. Bu organların hepsinden göğüs ağrısı olmaktadır.

Ağrıların Anlamları-Ağrı hissi

Göğüs Ağrıları Farklı Hastalıkları İşaret Ediyor

Hastanın ağrıyı tarif etme durumuna göre hangi organdan kaynaklandığı doktor tarafından bulunmaktadır. Halı sahada top oynarken göğse iğne batması hissi daha çok kas-iskelet sistemini işaret eder. Aynı hastalık ağrısı enfeksiyondan sonra oluyorsa, kalp yada akciğer organını saran zarların iltihabını işaret eder. Göğüsteki ağrı baskı şeklinde, sıkıştırır halde, yanma şeklinde, yada bir şeyin oturma hissi şeklinde ise kalp yada kalp damarlarını ilgilendiren hastalıkları işaret eder. Bunların dışında göğüste ağrı olup durumu yırtılma şeklinde olursa, bu da kalpten çıkıp vücudu besleyen ana damarın yırtılma ağrısıdır. Aort diseksiyonu denilen aort yırtılmasını işaret eder. Bu ağrıların bazıları hayatımızı tehdit etmektedir. Bazıları da 1 hafta-10 gün içinde geçebilecek ağrılardır. Bu ağrılar ilaçlı veya ilaçsız geçebilecek basit ağrılardır. Yoğun egzersiz yapma v.b bağlı ağrılar.

Yaz Aylarında Kalp

Göğüs Ağrısından Hastaneye Gelme Türleri

Göğüs ağrısı ile hastanelerin acil bölümüne gelen hastalar daha çok kalp krizi, aort diseksiyonu, aort damarının yırtılması yada akut viral göğüs ağrısı ile gelmektedir. Normal polikliniğe ise daha stabil, eforla ortaya çıkan göğüs ağrısında, kalp-damar darlığında, kalp krizi olabileceğini gösteren göğüs ağrısı ile gelmektedir. Bazı hastalarda yürürken kalp krizi geçirirken polikliniğe gelebilmektedir.

Kalp Yetmezliği

Göğüs Ağrısı Tedavisi Hakkında

Göğüs ağrısı 2-5 dakika arasından fazla sürerse önem teşkil etmektedir. Bunun dışında 2 dakikadan az olan göğüs ağrısında göğüsteki ağrı baskı şeklinde, sıkıştırır halde, yanma şeklinde, yada bir şeyin oturma hissi şeklinde ise önemlidir. Bıçak kesmesi şeklinde bir ağrı varsa diğer organları göstermektedir. Göğüs ağrısında doktora gitmekte fayda vardır. Göğüs ağrısı en temelinden kalp ağrısıdır. Göğüs ağrısının neyden kaynaklandığı bulunana kadar ciddi bir şekilde yaklaşılmalıdır. Göğüs ağrısının nedeni kalpse, kişinin ölme ihtimali yükselir.

Göğüs ağrısıyla acile giden kişi ilk önce anamneze alınır. Burada fizik muayenesi yapılır. En az 2 kere, aralıkları 3 saat olacak şekilde kişiden kan alınır. Kan enzim kanı alınır. Enzimler normalse hayatı tehdit edici bir durum yok sayılır. Aksi halde kişi yatırılarak kalp damarlarına bakılır. Kişiye anjiyografi yapılır. Diğer halde göğüsteki ağrının önemi düşükse kas gevşetici bir ilaçla tedavi edilir. Göğüs ağrısı önemlidir ve üzerinde durulması önem arz eder. Göğüs ağrılarında kişilerin hastanede uzun süre bekleyebileceği akıllarında bulunmalıdır. Bu durum kişilerin iyiliği içindir.

Göğüs Ağrısı Hakkında Bilgilendirme-Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Şahin Kaplan’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir