Finlandiya ve İsveç‘in NATO Üyeliği Desteklendi
Sonuç Olarak Finlandiya ve İsveç’in NATO Üyeliği Desteklendi
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Salı günü, Madrid’de iki İskandinav ülkesinin liderleriyle yapılan sert görüşmelerin ardından İsveç ve Finlandiya’nın NATO‘ya katılmasına yönelik muhalefetini kaldırdı.
Erdoğan, NATO müttefiklerinin giriş yolunu temizlemeleri yönündeki çağrılarına rağmen, Kuzeyli ikilinin Rusya‘nın Ukrayna‘ya karşı savaşına yanıt olarak yaptığı başvurulara yeşil ışık yakmayı inatla reddetmişti. Türkiye, tüm üyelerin yeni üyeler almayı kabul etmesi gerektiğinden, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasını veto edebilir. Ancak Salı günü geç saatlerde, Erdoğan’ın ofisi, Ankara’nın “istediğini aldığını” söyleyerek katılma isteklerini desteklemeyi kabul ettiğini söyledi.
Ofis, Madrid’de yapılacak NATO zirvesi öncesinde, “Türkiye terör örgütleriyle mücadelede önemli kazanımlar elde etti,” dedi. Ankara, Finlandiya’yı ve özellikle İsveç’i, Türk devletine karşı on yıllardır isyan yürüten Kürt militanlara güvenli bir sığınak sunmakla suçlamıştı. İki İskandinav ülkesi, Ankara’nın 2019’da Suriye’ye düzenlediği askeri harekata yanıt olarak uygulanan Türkiye’ye silah teslimatına yönelik ambargolarını kaldırmayı da kabul etti.
Finlandiya cumhurbaşkanlığı, Türkiye’nin Salı günü İskandinav ülkelerinin NATO üyesi olma davetini destekleyen Finlandiya ve İsveç ile bir mutabakat anlaşması imzaladığını söyledi. İngiltere de dahil olmak üzere NATO müttefikleri anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.
Türkiye’nin Endişelerini Gideriyor
Hareket, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Erdoğan ile İsveç ve Finlandiya liderleri arasında Madrid’de yapılan görüşmelerde arabuluculuk yapması sonrasında geldi.
“Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının önünü açan bir anlaşmaya sahip olduğumuzu duyurmaktan memnuniyet duyuyorum” dedi. Anlaşma, “silah ihracatı ve terörle mücadele de dahil olmak üzere Türkiye’nin endişelerini ele alıyor” diye ekledi.
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson Salı günü Türkiye ile “çok iyi bir anlaşma” olduğunu memnuniyetle karşıladı, ancak İsveç’in Erdoğan’a çok fazla taviz vermediği konusunda ısrar etti. Andersson bir röportajda AFP’ye verdiği demeçte, “Tam NATO üyeliğine doğru bir sonraki adımı atmak elbette İsveç ve Finlandiya için önemlidir. Ancak bu aynı zamanda NATO için de çok önemli bir adım çünkü ülkelerimiz NATO içinde güvenlik sağlayıcıları olacak.”
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. Johnson, Twitter’da “İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği parlak ittifakımızı daha güçlü ve daha güvenli hale getirecek” dedi.
İsveç ve Finlandiya, NATO toplantısına Türkiye’nin ancak Perşembe günü yapılacak zirvenin ardından itirazlarını kaldırabileceği ihtimaline açık olarak girdiler.
ABD, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO Üyeliği Kararını Selamlıyor
ABD’li bir yetkili Salı günü Türkiye’ye yeşil ışık yakması için hiçbir taviz verilmediği konusunda ısrar etti. Üst düzey bir yönetim yetkilisi gazetecilere verdiği demeçte, “Türk tarafından Amerikalıların belirli bir taviz vermesi yönünde herhangi bir talep yoktu” dedi. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Türkiye’nin kararını NATO birliği için “güçlü bir atış” olarak nitelendirdi.
Erdoğan’ın, Kremlin’in Batı yanlısı komşusunu işgaline yanıt vermeye odaklanan toplantının oturum aralarında Çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi bekleniyor. Erdoğan ve Biden, ABD’nin Erdoğan yönetimindeki insan hakları konusundaki endişeleri nedeniyle Biden’ın seçilmesinden bu yana soğuk bir ilişki yaşıyor. Biden ve Erdoğan en son Ekim ayında Roma’daki G20 zirvesinin oturum aralarında kısa bir görüşme yapmıştı.
Savaş Uçağı Konuşmaları
Erdoğan’ın Ukrayna’nın savaş çabalarını desteklerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın bir çalışma ilişkisi sürdürme becerisi, onu çatışmada önemli bir oyuncu haline getirdi. Ancak bu bağlar Biden ve NATO ile ilişkilerini de karmaşıklaştırdı. Washington, 2019’da gelişmiş bir Rus füze savunma sistemini teslim aldığı için Ankara’ya yaptırım uyguladı. Satın alma, ABD’nin Türkiye’yi F-35 ortak taarruz uçağı programından çıkardığını ve askeri tedarik ajansına ticaret kısıtlamaları getirdiğini gördü.
Ancak Washington, anlaşmazlığı aşmaya istekli olabileceğinin sinyalini verdi. Biden yönetimi, Ankara’ya Türkiye’nin yaşlanan hava kuvvetleri filosunu ikmal edebilecek eski nesil F-16 jetleri sağlama olasılığını askıya aldı. Erdoğan, Biden ile yapacağı görüşmeler hakkında, “En önemli konu F-16 meselesi. Bu hâlâ masada.” dedi.
Finlandiya ve İsveç’in NATO Üyeliği Desteklendi-Kaynak: afp.com