Fed Faiz Oranlarını Yükseltiyor, Ancak Enflasyonu Ezmeye Yardımcı Olacağını Umduğu Başka Bir Araç Daha Var

Fed'in Oranları Tekrar 75 Baz Puan Artırması

Fed Faiz Oranlarını Yükseltiyor, Ancak Enflasyonu Ezmeye Yardımcı Olacağını Umduğu Başka Bir Araç Daha Var

Fed Faiz Oranlarını Yükseltiyor, Ancak Enflasyonu Ezmeye Yardımcı Olacağını Umduğu Başka Bir Araç Daha Var

Fed bu yıl faiz oranlarını artırdı, ancak bu, enflasyonla mücadele ve köpüklü piyasaları evcilleştirme yaklaşımının sadece yarısı. Niceliksel sıkılaştırma, piyasadan fazla likiditeyi emmek, enflasyonla mücadele etmek ve balonları söndürmek içindir. Uzmanlar, çok ileri gitme potansiyeli olduğunu söylüyorlar, ancak Fed, QT’yi kademeli olarak hafifletirse bir krizden kaçınabilir.

Enflasyon, tüm yıl boyunca piyasalara ağırlık verdi ve Fed, yüksek fiyatları dizginlemek için 300 baz puanın üzerine çıktı.

Agresif ve tarihi oran artışları yaklaşımının sadece yarısı ve merkez bankasının enflasyonu ezmek ve yıllarca süren kolay para politikasının bir sonucu olarak oluşan piyasa balonlarını söndürmek için daha yakın zamanda kullandığı başka bir araç daha var.

Ne yazık ki yatırımcılar için bu araç, hisse senedi ve tahvil piyasaları üzerinde, belki de Fed’in faiz artırımlarından daha fazla ağırlık oluşturacak şekilde ayarlandı. Likidite koşullarındaki böylesine büyük bir değişiklik, niceliksel sıkılaştırmanın -Fed’in 9 trilyon dolarlık bilançosunun ikinci akışının- bir piyasa çöküşüyle ​​sonuçlanabileceğine dair korkuları ateşledi.

İşte iki uzman Fed’in QT rejimini nasıl açıklıyor ve neden enflasyonla mücadele ile piyasaları ayakta tutmak arasında hassas bir dengeleme eylemi olduğunu açıklıyor.

Niceliksel sıkılaştırma nedir ve likiditeyi azaltmak ne anlama gelir? Fed Faiz Oranlarını Yükseltiyor!

Fed niceliksel sıkılaştırmaya gittiğinde bilançosunu küçültüyor. Bunlar, sonunda olgunlaşan ve Fed’in bu tahvillerin anaparasını geri almasına izin veren uzun vadeli devlet tahvilleri gibi merkez bankasının biriktirdiği varlıklardır. Olgunlaştıklarında, Fed ya bu parayı yeniden yatırabilir ya da tahvillerin “kaçmasına” izin vererek bilançosunun boyutunu küçültebilir. Niceliksel sıkılaştırma sırasında, Fed yeniden yatırım yapmamayı seçiyor.

Bu, Fed’in bilançosundaki tahvilleri gerçekten piyasaya satmasından biraz farklıdır, ancak oranları yükseltme konusunda benzer bir etkiye sahiptir.

Fed, her ay bilançosundan yaklaşık 95 milyar dolarlık Hazine bonoları ve ipotek menkul kıymetlerini traş ediyor. Esasen bu, uzun vadeli tahvillere olan talebi azaltıyor ve uzun vadeli reel faiz oranlarının artmasına neden oluyor.

QT’nin etkisi nedir? 

Fed, enflasyonun düşürülmesine yardımcı olabileceğini umuyor. Reel-uzun vadeli faiz oranları yükseldiğinde, bu varlık fiyatlarını düşürür ve enflasyonu yavaşlatır. Daha yüksek oranlar aynı zamanda haneleri daha fazla tasarruf etmeye teşvik eder, ekonomiyi aşırı ısıtan ve enflasyonu tetikleyen tüketim veya yatırım türlerini caydırır.

Stokları etkiler mi?

Kurumsal karlılığı azaltan ve hisse senedi fiyatlarını düşüren yüksek faiz oranlarına benzer şekilde, QT’nin hisse senetleri üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.

Unutmayın, QT, garantili bir alıcıyı büyük miktarlarda borç senetlerini ortadan kaldırarak piyasalardaki likiditeyi boşaltır. Piyasadan bu kadar fazla likiditeyi çekmenin kaçınılmaz olarak kademeli bir etkisi var ve pandemi sırasında piyasaları etkisi altına alan meme-stok çılgınlığı gibi balonlar azalacak.

UC Berkley’de ekonomist olan Amir Kermani’ye göre, bu aynı zamanda tahviller için uzun vadeli faiz oranları arttığında, yatırımcıların hisse senetlerinden uzun vadeli tahvillere geçmek isteyecek olmalarıdır.

Yani artık meme stok çılgınlığı yok mu?

RBA analisti Michael Contopoulos Insider’a verdiği demeçte, birlikte ele alındığında niceliksel sıkılaştırma ve faiz oranı artışlarının büyük olasılıkla meme hisse senetlerine ve genel olarak varlık spekülasyonlarına bir sınır koyacağını söyledi.

Ama aynı zamanda sadece niceliksel sıkılaştırma ile ilgili değil.

Contopoulos, “Bu, sadece onu kaynatmak için çok basit olurdu.” Dedi. Pandemi dönemi teşvik parasının çoğunun, hisse senetlerine olan ilgi için önemli bir itici güç olan tasarruflardan kurtulduğuna dikkat çekti. Fed’in faiz artırımları da bu yıl kısa vadeli faiz oranlarını artırarak hisse senedi iştahını azalttı.

Üç aylık devlet garantili Hazine tahvilleri %4’e varan getiri sağlarken, bugüne kadar %20 düşen borsada parayı neden riske atalım?

QT ne zaman bitecek?

Kermani, niceliksel sıkılaştırma rejiminin sonsuza kadar süremeyeceğini ve muhtemelen Fed’in bilanço küçültme hızını yavaşlatmaya başlaması gerekeceğini söylüyor. Bunun nedeni büyük ölçüde bilançodan çıkan paranın çoğunlukla bankaların likidite ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı fazla rezervlerden gelmesidir.

Kermani, finansal sistemin bankaların fazla rezervlerinin 2 trilyon doların altına düşmesine tahammül edemeyebileceğini ve bunun da Fed’in QT’yi 2023’ün sonlarında durdurmasına yol açabileceğini tahmin ediyor. Ancak Fed’in daha önce enflasyonun tersine döneceğine dair daha net işaretler bekleyeceğini de sözlerine ekledi. niceliksel sıkılaştırmanın hızını yavaşlatıyor.

QT sona erdikten sonra hisse senetleri yükseliyor mu?

 Bank of America’ya göre, 2023’te bir boğa koşusu için umut var ve niceliksel sıkılaştırmadan “tamirciliğe” geçişin bile hisse senetlerini canlandıracağını söylüyor.

Yine de, diğer uzmanların QT’nin sona ermesiyle sağlanan kuyruk rüzgarları konusunda şüpheleri var.

Contopoulos, “Kantitatif kurcalamanın geçici bir etkisi olacaktır.” Dedi. “Araştırmamız, kâr durgunluğunun başlamak üzere olduğunu ve 2023’e kadar hız kazanacağını gösteriyor.”

Hisse senetlerinin, bu yılın ilk altı ila dokuz ayında Fed’in “likidite balonunu patlatmasından” büyük ölçüde etkilendiğini, ancak daha sonra piyasalar şirket kazançlarına odaklandıkça Fed politikasının hisse senetleri üzerinde daha küçük bir etkisi olacağını kaydetti.

“Hisse senedi fiyatlarındaki düşüşün bir sonraki ayağının, Fed’in yapacağı herhangi bir şeyden ziyade kazanç artışı eksikliğinden kaynaklanacağını düşünüyorum.”

Fed’in bunu karıştırması mümkün mü? Fed Faiz Oranlarını Yükseltiyor!

Kermani, Fed portföyünü kademeli olarak azalttığı sürece, niceliksel sıkılaştırmanın hisse senedi fiyatlarında mutlaka bir çöküşe yol açmayacağını söyledi. Ancak bu noktada niceliksel sıkılaştırma sürecini birdenbire durdurmanın yanlış olacağını düşünüyor.

“Fed’in hisse senedi fiyatlarına ne olacağından korktuğu için fikrini değiştirmesi büyük bir hata. Fed’in borsayı sigortalamaktan sorumlu olduğu bir dünyada yaşamak istemiyoruz. Bu yüzden ben Piyasa fiyatlarının kademeli olarak ayarlanmasının aslında fena olmadığını düşünüyorum” dedi.

Fed Faiz Oranlarını Yükseltiyor, Ancak Enflasyonu Ezmeye Yardımcı Olacağını Umduğu Başka Bir Araç Daha Var-Kaynak: businessinsider

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir