Kişisel GelişimPsikolojiYaşam

Ergenlik Döneminde Aile Desteği

Ergenlik Döneminde Aile Desteği yazımızda ergenlik döneminin ne olduğu, hangi yaş aralığında yaşandığı, nelerin değiştiği, soyut kavramların öğrenilmeye başlandığı ve aile desteğinin ergenliği atlatmadaki önemini yazdık.

Ergenlik Dönemi

Ergenlik denilen durum, bireyin çocukluk döneminden çıktığı ve yetişkinliğe kadar olan dönemdir. Ergenler yetişkinliğe ilk adımlarını atmışlardır. Bu dönemde bireylerin çocukluk davranışlarını, yetişkinlik davranışları almaya başlar. Cinsiyetlerinin daha da farkına varılmasıyla ergenlik psikolojisi devreye girer. Bireyler yetişkinliğe hazırlanırken psikolojik ve somatik olarak süreçlerden geçer.

Ergenlik dönemlerinde iki önemli husus yaşanmaktadır. Bunlar kişilik oluşumu ve cinsiyet kazanılımıdır. Cinsiyetin belirlendiği zamanlarda hormonlar da değişmektedir ve bu durum ergenlerin psikolojisini derinden etkileyebilmektedir. Kızlarda adet görme, fiziksel değişimlerin başlaması, diğer taraftan erkeklerde de hormonların artması, fiziksel değişimlerin yaşanması ergenliğin başladığını göstermektedir. Bu değişimler bireylerde hırçınlığı ve sosyal hayata karşı adaptasyonu etkilemektedir.

Ergenlik dönemine giren bireylerin, çocukluk döneminde kızmadığı şeylere kızdığını ve hırçınlıklarının aşırı düzeye geldiklerini görebilirsiniz. Şiddetli olma hali, bağırma, stresli olma çokça yaşanmaktadır. Bu olumsuz değişimlerin yaşanmasının sebebinin, ergenlikle birlikte yaşanan hızlı değişimlerin sonuçlarının oldukları bilinmelidir.

Genel Olarak Düşen Psikolojimizi-Anne ve kız

Ergenlikte Ortaya Çıkmaya Başlayan Soyut Kavramlar

Ergenlerde sosyal ve duygusal değişimler sıklıkla yaşanmaktadır. Çok stresli geçen dönem 12-15 yaş arası olarak bilinmektedir. Ergenlik döneminin ise 12-20 yaş aralığında olduğu bilinmektedir. Erkeklerde bu süreç daha da ileriye gidebilmektedir. Bu zamanlarda değer ve yargılar oluşmaktadır. Soyut düşünceler yavaş yavaş gençlerde hakim olmaya başlar. Bu durum onların daha da zorlanmasına neden olur. Dini inanışlar, arkadaşlık inançları, siyasi inançlar bu dönemde oturmaktadır. Bu dönemde asilik ve isyankarlık sıklıkla anne ve babaya karşı yapılmaktadır. Kimliğini bulabilmek için değerlerini yargılar ve sorgularlar. Ben kimim, ne olmalıyım, çocukluk dönemini sorgulama, özgürlük kazanma isteği gibi sorularla ergenler kimlik bunalımı içerisinde kendilerini bulurlar.

Ergenliği Atlatmak-Çocukla iletişim

Ergenlik Döneminde Aile Desteği Önemi

Bu süreçte ebeveynler yargılama ve sorgulama yerine, çocuklarına destekleyici, özgüvenlerini yükseltici ve olumlu yönlerinin üstlerine durarak kişilik oluşumlarını sağlamalıdırlar. Bazı ailelerin çocuklarında ergenlik dönemleri yaşanmaz. Diğer ailelerin çocuklarıyla kıyaslar ve kendi çocuklarını övebilirler. Aileler çocuklarını birbirleriyle kıyaslama hatasına düşerler. Bu durum ergenlerin psikolojisini iyice bozmaktadır. Aileler bu dönemde otoriter olmak yerine sevgi ve kucaklayıcı bir tutum sergilemelidir. Aksi halde çocuğun anne ve babasından soğuması ve kötü ortamlara düşme olasılığı oluşur. Ailelerin ergenlere olumlu yaklaşımı, problemsiz bir süreç olmasını sağlamaktadır. Ailelerin çocuklarının artık bir birey olduğunu görmeleri ve ona göre hareketlerini değiştirmeleri gerekmektedir.

Ergenlik Döneminde Aile Desteği-Psikolog Büşra Yurtsever’in videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir