Dünya Ekonomisinin Kaderi, Tayvanlı Yonga Üretici TSMC’ye Ne Olacağına Göre Değişebilir

Dünya Ekonomisinin Kaderi TSMC

Dünya Ekonomisinin Kaderi, TayvanYonga Üretici TSMC’ye Ne Olacağına Göre Değişebilir

Dünya Ekonomisinin Kaderi TSMC

Dünya Ekonomisinin Kaderi, Tayvanlı Yonga Üretici TSMC’ye Ne Olacağına Göre Değişebilir

Küresel ekonominin kaderi bir şirketin omuzlarında olabilir: TSMC. TSMC, dünyanın en büyük yonga üreticisidir – yongaları arabalardan iPhone’lara kadar her şeye güç sağlar. Ancak ABD-Çin gerilimleri ve Çin’in Tayvan ile karşı karşıya gelmesi küresel ekonomiye trilyonlara mal olabilir.

Çin kıyılarındaki küçücük bir adada bir şirket, dünya çapında bilgisayar ve çamaşır makinesi gibi sayısız ev eşyası için kullanılan bir ürün üretiyor.

Ve bu ada – TayvanABD ile Çin arasındaki bir soğukluk tehdidinden endişe ederken, dünya ekonomisi nefesini tutuyor. Bunun nedeni, şu tek şirkete bağlı trilyonlarca dolar değerinde ekonomik faaliyet olabilir: Dünyanın en büyük yonga üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.

Endüstri gözlemcileri, başka hiçbir şirketin bu kadar yüksek bir hacimde bu kadar gelişmiş çipler üretmediği gerçeği göz önüne alındığında, ABD ve Çin arasında Tayvan konusunda artan bir anlaşmazlığın küresel ekonomiyi aşağı çekebileceğini söylüyor. TSMC çevrimdışı olursa, arabalardan iPhone’lara kadar her şeyin üretiminin durma noktasına gelebileceğini söylüyorlar.

Forrester’ın başkan yardımcısı ve araştırma direktörü Glenn O’Donnell verdiği demeçte, “Çin Tayvan’ı işgal ederse, bu küresel ekonomi üzerinde gördüğümüz en büyük etki olurdu – muhtemelen şimdiye kadar.” “Bu 1929’dan daha büyük olabilir.”

TSMC Nedir?

TSMC bir ev ismi olmasa da, neredeyse kesinlikle çipleri tarafından desteklenen bir şeye sahipsiniz.

TSMC, dökümhane işindedir, yani kendi talaşlarını tasarlamaz, bunun yerine bunları diğer şirketler için üretim tesislerinde üretir. Şirket, küresel yarı iletken pazarının yarısından fazlasını oluşturuyor ve gelişmiş işlemciler söz konusu olduğunda bu sayı, bazı tahminlere göre %90’a kadar çıkıyor. Aslında, Çin’in en iyi yarı iletken üreticisi SMIC’in en iyi çipinin bile TSMC’lerin yaklaşık beş yıl gerisinde olduğu söyleniyor.

TSMC, Apple‘ı en büyük müşterisi olarak görüyor ve California teknoloji devine iPhone‘lara güç sağlayan çipler sağlıyor. Aslında, Wall Street Journal’a göre, dünyanın yaklaşık 1,4 milyar akıllı telefon işlemcisinin çoğu ve otomobil üreticileri tarafından kullanılan çiplerin yaklaşık %60’ı TSMC tarafından üretiliyor.

TSMC yarı iletkenleri ayrıca yüksek performanslı bilgi işlemde kullanılır: Veri yığınlarını hızla işleyebilir ve füzeleri yönlendirebilir, bu da şirketi devlet kurumlarının gözünde oldukça değerli kılar.

Ulusal güvenlik düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin kıdemli danışmanı William Alan Reinsch’e göre, TSMC sektöre hakim olmak için büyüdükçe otomatik olarak bir oligopol haline geldi.

“Giriş engellerinin çok yüksek olduğu çok karmaşık, çok sofistike ve çok pahalı bir teknolojiye sahip olduğunuzda – yani, harika bir fabrika inşa etmek milyarlarca dolar – yarın karar veremezsiniz, ‘Eh, ben gidiyorum, bu işe girmek için” dedi. “Çay yapmak gibi değil.”

Dünya Ekonomisinin Kaderi Çip
Çip

Tayvan’da Üretilen Çiplere Nasıl Bu Kadar Bağımlı Hale Geldik? Dünya Ekonomisinin Kaderi TSMC’ye mi Bağlı?

Araştırma ve geliştirmenin çoğu ABD topraklarında yapıldığından, yarı iletken endüstrisinin kökleri ABD’dedir. Diğer ülkelerdeki şirketler ABD yapımı teknolojiyi lisanslıyor.

Yarı iletken araştırma ve danışmanlık firması SemiAnalysis’te baş analist olan Dylan Patel, örnek olarak Hollandalı ASML şirketini işaret etti: ASML, yüksek kaliteli çip yapma ekipmanı üretiyor, ancak en iyi bilinen teknolojilerden biri ABD Ulusal Laboratuvarlarında icat edildi.

Reinsch’e göre, son 30 yılda gelişmiş ülkelerdeki üreticiler, çiplerin üretimini dış kaynaktan temin etmenin en iyi çıkarları olduğu sonucuna vardı.

“Büyük bir fabrika kuruyorsunuz ve bunları binlerce üretiyorsunuz ve bunu düşük ücretli, sendikasız, muhtemelen çevresel gereksinimleri olmayan bir ülkede yapıyorsunuz” dedi. “Tüm tasarımı ve IP’yi evde tutuyorsunuz ve tüm satış, pazarlama ve hizmetinizi evde yapıyorsunuz ve parayı buradan kazanıyorsunuz.”

Reinsch, TSMC gibi talaş dökümhanelerinin büyümesine ve Amerikan topraklarında üretimin azalmasına doğrudan yol açan bu yaklaşımdır, dedi.

Semiconductor Industry Association’ın 2021 raporuna göre, 1990’da ABD dünyanın çip arzının %37’sini üretti. Bugünlerde ABD, küresel çip üretiminin sadece %12’sinden sorumlu.

Ülkelerin Marka Değerleri 2021 Joe Biden
Joe Biden

Bu Neden Şimdi Bir Sorun Oldu?

Koronavirüs pandemisi ve Ukrayna’daki savaşın gösterdiği gibi, belirli ülkelere çok fazla güvenmek, aksaklıklar ortaya çıktığında tedarik zincirlerini alt üst edebilir. Bu nedenle birçok ABD şirketi, tedarik zincirlerini daha esnek hale getirmek için üretimlerinin bir kısmını ABD’ye kaydırarak ” onshoring ” (onshoring) arayışında.

Bununla birlikte, ABD’nin TSMC çiplerine erişimi özellikle savunmasızdır, çünkü Tayvan kendi kendini yönetiyor olsa da Çin, adayı kendisine ait olduğunu iddia ediyor ve Tayvan’ı kontrol etmek istiyor, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Çin Halk Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümü olan 2049 yılına kadar “Çin ulusunun büyük bir gençleşmesine” ulaşma hedefinin merkezinde yer alıyor.

Bir istilanın sonuçları önemli olsa da, birçok uzman, 2030, 2025 veya hatta gelecek yılın sonunda olsun, gerçekleşmesinin sadece bir zaman meselesi olduğunu söylüyor. Pazartesi günü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’in Tayvan’ı ilhak etmek için önceden düşünülenden çok daha hızlı bir zaman çizelgesinde adımlar atacağını ve bunun daha sonra değil, daha erken olabileceğinin sinyallerini verdi. ABD hükümeti buna hazırlanmak için şimdiden savaş oyunu senaryoları oynuyor ve tam bir istila durumunda, bu kadar bağımlı hale geldiği yetenekli çip üreticisi mühendisleri tahliye etmeyi düşüneceği bildiriliyor.

ABD hükümetinin Çin’e tokat attığı ihracat düzenlemelerinin ardından son haftalarda ilgi odağı giderek daha fazla Tayvan’a ve bir bütün olarak yarı iletken endüstrisine odaklandı. Bu düzenlemeler, ABD teknolojisi kullanılarak yapılan yarı iletkenlerin satışını sınırlandırıyor ve Çin’in ileri teknoloji geliştirme yeteneğini kısıtlamayı amaçlıyor.

ABD ve Çin şu anda Patel’in “tam ölçekli bir ikili ekonomik soğuk savaş” olarak tanımladığı, özellikle yarı iletken tedarik zincirinin ne kadar iç içe olduğu göz önüne alındığında, ciddi finansal yansımaları olması muhtemel olan şeye kilitlendi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping

Çin Tayvan’ı İşgal Ederse Ne Olur?

Tayvan, yarı iletken işinin kendisini Çin saldırganlığından koruyacağını umuyor – hükümet liderleri endüstriyi istilaya karşı ” silikon kalkan ” olarak nitelendirdi. Dünya ekonomisinin kaderi Çin’e bağlı.

Ancak Forrester’dan O’Donnell, Çin’in işgal etmesi ve dünyanın çiplere erişimini engellemesi durumunda “tüm küresel ekonominin durma noktasına geldiğini” söyledi. “Yarı iletkenler neredeyse küresel ekonominin oksijeni haline geldi” dedi. “Çipler olmadan nefes alamazsınız.”

CIA’de eski bir üst düzey istihbarat görevlisi olan ve şu anda sol eğilimli bir düşünce kuruluşu olan Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi’nde güvenlik ve teknoloji uzmanı olan Martijn Rasser, böyle bir durdurmanın etkilerinin “ekonomik açıdan yıkıcı” olacağını söylüyor.

“Trilyonlarca dolarlık ekonomik kayıplara bakıyor olacaksınız” dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi aynı fikirde ve Temmuz ayında ABD ticaret sekreteri Amerikan işletmelerinin artık bu çiplere erişimi olmaması durumunda ABD’nin “derin ve acil bir durgunluk” ile karşı karşıya kalacağını söyledi.

Bazı uzmanlar, bir istila durumunda, çip üretim tesislerinin kasıtlı olarak yok edileceğini ve böylece Çin’in bunlara erişemeyeceğini tahmin ediyor. Akademisyen Jared McKinney, Aralık ayında yayınlanan bir ABD Ordusu dergisi makalesinde bu stratejiyi ” kırık yuva ” olarak tanımladı – başka bir ifadeyle karşılıklı garantili yıkım.

Rasser, bu tesislerin yok edilmesinin veya çiplerine erişilememesinin büyük ulusal güvenlik sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

“Güvendiğimiz her askeri sistemin içinde bir ton yarı iletken var” dedi. “Mevcut silah sistemlerini koruma, sistemleri yükseltme, yenilerini inşa etme yeteneğimizi etkilemeye başlayacak.”

ABD’nin bir Çin işgali durumunda Tayvan’ı savunmayı taahhüt ettiği düşünüldüğünde, ABD’nin savunma yeteneklerine yönelik bu darbeler özellikle önemli olabilir.

Ancak Çin’in Tayvan’ı işgal etmesi en ciddi bozulmayı yaratacak olsa da, Rasser dünyanın çip erişiminin engellenmesi için mutlaka bir istila gerekmediğini söylüyor. Çin, Tayvanlı firmalara yatırım yapmanın ve işçilerini kaçak avlamanın yanı sıra, adada dünyayı yarı iletken tedarikinden kesebilecek bir abluka kurabilir.

Çözüm Ne?

ABD, kendisini Tayvan’a daha az bağımlı hale getirmek için bazı adımlar atıyor. Örneğin Temmuz ayında Kongre, ABD’de çip üretimini desteklemek amacıyla yaklaşık 53 milyar dolarlık sübvansiyon ve vergi indirimlerini içeren CHIPS Yasasını kabul etti.

Bazı şirketler şimdiden ABD tesisleri eklemeye başladı: Intel, Ohio’da 20 milyar dolarlık iki fabrika inşa ediyor, Micron New York’taki devasa bir çip fabrikasına 100 milyar dolara kadar harcama sözü verdi, Samsung Teksas’ta 17 milyar dolarlık bir fabrika inşa ediyor ve TSMC Arizona’da 12 milyar dolarlık bir tesis inşa ediyor.

TSMC ayrıca Japonya’da otomobil endüstrisinde ihtiyaç duyulan daha az gelişmiş çipleri üretecek yeni bir tesis inşa ediyor. Wall Street Journal, Japon yetkililerin TSMC’nin gelişmiş çipler için kapasite ekleyerek oradaki varlığını genişletmesini istediklerinin sinyallerini verdiğini bildirdi; bu, küresel güçlerin Tayvan’a yönelik jeopolitik riske karşı temkinli olmaya başladığının bir başka işareti.

Ancak O’Donnell, çip kıtlığının veya ABD’nin Tayvan çiplerine olan bağımlılığının sona ermesini kutlamanın erken olacağı konusunda uyardı. Fabrikaların kendileri – ironik bir şekilde – talaş kıtlığı nedeniyle yetersiz tedarik edilen ekipmana ihtiyaç duyuyorlar. Ayrıca, bu tesislerin inşa edilmesi ve çevrimiçi hale getirilmesi yıllar alıyor.

“Yere bir kere kürek soktuğunuzda, en az üç yıl boyunca cips alamayacaksınız” dedi.

Ayrıca, ülkenin TSMC’ye olan bağımlılığını önemli ölçüde azaltmanın önünde engeller var. Sübvansiyonlar ve vergi indirimleri yardımcı olurken, Tayvan işletmeler için daha ucuz seçenek olmaya devam edebilir. Ve en azından şimdilik, TSMC’nin çiplerinin de daha kaliteli olması muhtemel. Rasser, TSMC’nin “gerçekten son teknoloji” olduğu göz önüne alındığında, örneğin ABD’de Intel tarafından üretilen çiplerin Tayvan’da yapılanlar kadar “sofistike olmayacağını” söyledi.

Bu düşük kaliteli çipleri üretmek bile ABD’nin Tayvan’a olan bağımlılığını azaltacak olsa da, ABD’nin üretimi artırmak için gereken vasıflı işgücü açığı var, bu sektördeki şirketlerin dünya genelinde karşı karşıya olduğu bir sorun. Rasser, bu boşluğu doldurmak için gelişmiş eğitim ve öğretimin gerekli olacağını söylüyor.

Bu nedenlerden dolayı, ABD’nin yonga üretimi cephesinde bağımsızlık ilan edebilmesi “yıllar ve potansiyel olarak on yıllar” olabilir.

Rasser, “CHIPS Yasası, doğru yönde atılmış iyi bir adım, ancak yüzeyi çizmekten biraz daha fazlası” dedi.

Bu arada ABD, ekonomiyi sarsan bir bozulmanın gerçekleşmeyeceğine dair parmağını çarpmak zorunda kalabilir.

Dünya Ekonomisinin Kaderi, Tayvanlı Yonga Üretici TSMC’ye Ne Olacağına Göre Değişebilir-Kaynak: insider.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir