Çöpün Geri Dönüştürülmesinin Önemi ve Bazı Ülkelerin Çöpü Kullanması yazımızda doğada uzun zaman boyunca kalabilen çöplerin geri dönüşümünü önemini, Finlandiya, İngiltere, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika, İsviçre ve İsveç’te çöplerin farklı şekillerde geri dönüştürülmesini yazdık.
Çöpün Geri Dönüştürülmesinin Önemi
Bu hayatta herkesin ve her şeyin bir yolculuğu, serüveni olduğu gibi ağaçların, kuşların, çiçeklerin, böceklerin, insanların hatta hayatın kendisinin bile yolculuğu bulunmaktadır. Bütün mahlukatlar arkasında iz bırakmıyor, fakat atıkları idare edemeyen, ardından çevre kirliliği, pislik ve çöp bırakan tek canlı türü insandır. Doğadaki tüm canlılar kendi geri dönüşümünü sağlayabilirken, insanlar bu konuda beceriksiz kalmaktadır.
İnsanların Bıraktığı Çöpler Nasıl Bir Rota İzliyor?
Çöplerin görünen rotası öncelikle bir plastik torbaya konur, oradan sokakta bulunan çöp konteynırına oradan da çöp kamyonuna aktarılır. Gördüğümüz kadarıyla çöp bizim için bitmiştir ve yok olmuştur. Yolculuk bize göre bitmiştir. Aslında çöpün yok olması hiç bu kadar kolay değildir. Hatta bazı çöpler ayrışmayıp, çok uzun süre bizimle birlikte yaşayabilmektedir. Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından açıklanan verilere göre bazı camların, plastik ve metalin ayrışması yüzyılları, bazı atıkların bin yılı, bazılarının ayrışması ise 1 milyon yılından daha da ötesini alabilmektedir. Bütün bu çöplerin yok olmamasının yanı sıra teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünyada umut vaat edici geri dönüşüm uygulamaları yapılmaktadır. Özellikle İsveç, İsviçre, Amerika, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya ve İngiltere gibi ülkelerde çöpün geri dönüşümü için ciddi çalışmalar yapılmaktadır.
Wi-fi İle Çöp Kontrolü
Finlandiya firması Enevo, çöpün geri dönüşümü daha hızlı ve daha ekonomik olması için şirketin minik kablosuz sensörü, wi-fi ile geri dönüşüm kutularını sürekli kontrol etmektedir. Geri dönüşüm kutuların içerisindeki malzemenin alınma zamanını hesaplayıp, zaman ve para tasarrufu sağlamaktadır. Bu yöntemi kullanan araçlar daha az yakıt harcamaktadır. Emisyonun düşmesine de katkısı olmaktadır.
Cıvayı Ayırabilen Geri Dönüşüm Servisleri
İngiltere, Brezilya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde kullanılmış ampul ve floresanlardaki cıvayı ayırabilen geri dönüşüm servisleri kullanılmaya başlandı.
New York’un Çöplerinin Taşınması
New York şehri, her gün 45 bin ton çöpünü diğer eyaletlere göndermektedir. Çöplerin yaklaşık olarak %30’u geri dönüştürülmektedir. Fakat çöplerin diğer eyaletlere götürülmesi maliyetlerini artırmaktadır.
İsviçre’de Çöp Vergisini Ödemeyenler
İsviçre’de çöp vergisini ödemeyenler, çöp polisi tarafından tespit edildiğinde 10 bin İsviçre frangı ceza alabilmektedir. Çöp polisleri vergiler konusunda çok ciddi çalışmaktadır.
İsveç Enerji İçin Çöp İthal Ediyor
İsveç diğer ülkelerden çöp ithal etmeye başladı. İsveç’te son yıllarda enerji üretimi için evlerden çıkan çöpler çokça kullanılmaya başlandı, fakat evlerden çıkan çöpler enerjiyi karşılamada yetersiz kaldı. Bu nedenle İsveç, komşusu Norveç, İngiltere ve İtalya gibi birçok Avrupa ülkesinden çöp ithal etmeye başladı. Bu yöntemin bir güzel yanı da İsveç’in çöp ithal ettiği ülkeler İsveç’e para da ödedi. Gördüğümüz gibi çöpleri kullanarak hem enerji sağlıyor, hemde diğer ülkelerden para kazanıyor. İsveç, 2016 yılında ürettiği enerjinin %65’ini rüzgar, su ve biyoyakıttan elde etmiştir.
Çöpün Geri Dönüştürülmesinin Önemi ve Bazı Ülkelerin Çöpü Kullanması-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.