Çocuklarda Görülen Eşya Çalma Problemi yazımızda sizlere çocukların eşyaları neden çalmak istediği ve nasıl bu kötü alışkanlıktan kurtulacağı hakkında yazdık.
Çocuklarda Görülen Eşya Çalma Alışkanlığı
Bazı çocuklarda kendine ait olmayan şeyleri çalma özelliği bulunmaktadır. Yanlış olduğunu biliyor, fakat yine de çalıyor. Bu onda hem haz duygusunu artırıyor, hem de suçluluk duygusunu kazandırıyor. Bu iki duyguyu aynı anda yaşayan ufaklıklar davranış bozukluğu göstermeye başlıyor. Çoğunlukla bu aileden gelen bir genetik özellik olarak belirir. Çevre ortamı da buna ön ayak olabilmektedir. Çocuklarda sık görülüyor fakat küçük yaşta olanlar da normal karşılanır, çünkü neyin ne olduğunu algılayamaz. Tabi ki bu yaşlar 2-3-4 yaş gibi olur. Bu yaşlarda çaldığının farkına varmadığı, neyin ne olduğunu bilmediği için çocuklarda bu çalma doğal karşılanır. Diğer çocuk da olan şeyi kendine ister ve alana kadar he türlü numarayı çevirir.
Fakat 4 yaşından sonra bu çalma ve kendinde olmayan eşyayı zorla veya habersiz olarak alıyorsa, bu işte bir sorun olduğu aşikardır. Bu durumu fark ettikten sonra çözüm yolları aranması gerekir. İlerde olabilecek hırsızlıklar, kendi olmayanı alma gibi davranışlar, hayatı kişiye zehir edecektir ve insanların sevmediği bir insan olacaktır.
Çocuktaki Çalma Duygusunun Aile İle Bağlantısı
Çocuk okula başladığında arkadaşının kalem, silgi v.b gibi eşyalarını çalıyorsa, bunda da bir terslik vardır. Aile içinde anne ve baba kendi yaşantısına bakmalı ve eksikliklerinin çocuğuna etkisini görmelidir. Genellikle aile çocuğuna gerekli olan ilgi, sevgi ve şefkati vermişse, bu tür çalma davranış bozukluğu görülmemektedir. Eğer aile çocuğuna bu tür güzel duyguları vermezse, çocuk ilgi görmek için hırsızlığa başvurur. Hırsızlık yaparak gösterilmeyen ilgiyi üzerine kendince çekmeye çalışır. Anne ve baba, baskı ve hep eleştiride bulunuyorsa, çocuk üzerinde etkisi kötü yönde olur. Özgüven eksikliği bu zamanlarda kazanan çocuklar, ileri ki hayatlarında başarısız bir yaşam geçirmeye mahkum olurlar.
Çalma Probleminin Çözüm Yolları
Çocuğunuzu karşınıza alıp bu çalmaların kötü olduğunu tembih edin. Ona kendisine ait eşyalar alın ki, önemsendiğini bilsin. Eşyaları ona emanet edin ve sorumluluğu ona verin. Sahiplenme duygusunu kazandırın, bu onda ki davranış bozukluğunu düzelteme de fayda sağlayacaktır. Çalma davranışını siz düzeltemiyorsanız acilen uzman yardımı almayı deneyin. Ailenin çocuğun ihtiyaçlarını karşılamaması, çocuğun kendi kendine bu sorunu çözüme kavuşturma adına çalma davranışı geliştirmesine de neden olmaktadır. Okulda arkadaşları her türlü şeye sahipken, kendisinin eksiklik çekmesi onu çalmaya itebilir. Elinizden geldiği kadar zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaya önem gösterin. Bazen de rekabet ettiği çocuğa zarar vermek adına onun olan şeyleri çalma duygusu da ön plana çıkar. Bu olayı anladığınızda ona bunun kötü bir şey olduğunu hatırlatın ve rakibini farklı yollardan yenmesini söyleyin.
Çocuklarda Görülen Eşya Çalma Problemi.