Çocuğun Öğrenme Güçlüğü yazımızda dikkat eksikliğinin çocuklarda yaşattığı öğrenme güçlüğü, fizyolojik problemlerin düzeltilmesi ve beyni geliştirmenin yöntemini yazdık.
Çocuğun Öğrenme Güçlüğü Çekmesinin Nedeni Nedir?
Günümüzde teknolojinin yanlış kullanılmasıyla birlikte çocuklar sürekli olarak teknolojik cihazlarla vakit geçirmektedir. Çocuğun öğrenmesi gereken konulardan bu cihazlar daha eğlenceli ve cazip geldiği için öğrenmede güçlük çekebilmektedirler. Çocukların ilgi duyduğu alan çok fazla çalıştığı için akademik başarı gerektiren beyin bölümü daha az çalışmaktadır. Çocuklar bilgisayar oyununa ve cep telefonuna inanılmaz dikkatini verebiliyorken, iş derse dikkat vermeye geldiğinde aynı durum oluşmamaktadır. İnsan beyni sevdiği şeylere ilgi gösterirken, beyinde ona özel bir yer devreye girmektedir ve dikkati daha fazla oluşmaktadır.
Matematik gibi derslerde çocuğun beyninde yapamamak düşüncesi hakim olduğunda, sonraki durumlarda da beyin reaksiyona geçerek yapamama duygusunu ön planda tutmaktadır. Bu durum beyinde otomatik oluşmaktadır. Kişinin iradesi bu duruma hakim olamamaktadır. Bu tür olumsuz durumlarda çocuğun üzerine gidildikçe, çocukta anksiyete bozuklukları meydana gelmektedir. Bu tür yapamama olumsuz düşünceleri beyinde daha fazla kayıt altına alınıyor. Böylelikle çocukların başarısız olma durumları artmaktadır. Çocukların dikkat eksiliği fizyolojik bir problemdir.
Fizyolojik Problemlerin Düzeltilmesi
Ailenin ebeveynlik tarzı, kuralları uygulaması olumlu yönde etkilemektedir. Akıllı telefonların ve teknolojik aletlerin saatlerce çocukların elinde olmaması gerekir. En ideal yaş ise 14’tür. 14 yaşından sonra çocuğunuza akıllı telefon vermeniz tavsiye edilmektedir. D vitamini ve B12 vitamini eksikliği, beslenme hataları, şekerli ve tatlılı gıdaların fazla tüketilmesi, asitli içeceklerin tüketilmesi beyni olumsuz yönde etkilemektedir. Aile tarafından çocuğa koyulan kuralların takip edilmemesi olumsuz yönde etkilemektedir. Çocuklarla iletişim kuramama da olumsuz yönde etkilemektedir. Çocuklarla iletişim bozukluğu daha sonra çocukların kötü alışkanlıklar edinmesine neden olmaktadır.
Çocukların hafif olarak aldığı kafa darbeleri de beyni olumsuz yönde etkilemektedir. Dikkat eksikliği, öğrenme problemleri ve sınav kaygıları ortaya çıkabilmektedir. Beyinde hafif elektrik dalgaları bulunmaktadır. Bu dalgalar zamanla gelişerek büyür ve 24-25 yaşlarında gelişimini tamamlarlar. Bu tür olumsuzluklar nedeniyle çocuklar diğer çocuklardan beyin gelişimi bakımından geri kalabilmektedir.
Neurofeedback Yöntemiyle Beyni Geliştirmek
Neurofeedback yöntemiyle beyin dalgalarının işleyişi kontrol edilerek beyinde bulunan aksaklıklar düzeltilebilmektedir. Bu yöntem ile zayıf olunan alanlar düzeltilebilmektedir. Teknoloji ile çocukların matematik başarısızlığı düzeltilerek başarılı olması sağlanabilmektedir. Matematik alanına yönelmek isteyen, fakat edebiyatta iyi olduğunu kabul eden kişilerde, bu tür yöntemler kullanarak matematik bilgisini geliştirerek istediği alanda ilerleyebilmektedir. Çocukların beyin gelişimi için Neurofeedback yöntemi rahatlıkla kullanılabilmektedir. Öğrenmeyi olumsuz etkileyen durumlar bu yöntem ile belirlenerek çözümü gerçekleştirilir.
Çocuklarda dikkat eksikliği küçük yaştan itibaren düzeltilmez ise tüm hayatı boyunca sorun olarak kendisini takip edebilmektedir. Neurofeedback yöntemi kişiye özel uygulanmaktadır. Ortalama 20-60 seans arasında kullanılarak beynin istenilen moda dönmesi sağlanmaktadır. Neurofeedback yöntemini bilen ve uzman olan kişilere yaptırmak gerekmektedir. Tüm bu olumsuz olayların beyindeki elektriksel durumlarla ilişkisi bulunmaktadır. Elektriğin normal işleyişi sağlandığında sorun düzelecektir.
Çocuğun Öğrenme Güçlüğü-Psikiyatri Uzmanı Dr. Tanju Sürmeli’nin videosundan yardım alınmıştır.
Ben de sizi siteme bekliyorum