Çin’de Dikkatleri Üzerine Çeken 9 İslami Eser yazımızda Çinlilerin İslamiyetle ilk tanışma zamanlarını ve ülkede dikkat çeken İslami eserleri yazdık.
Çin’in İslamiyetle Tanışması
Çin Halk Cumhuriyeti‘nin nüfusu 1,5 milyara yakındır ve bu nüfusun resmi olarak 28 milyonu, tahmini olarak ise 100 milyonu Müslümandır. Toplam nüfuslarına oranla sayısı az gözükebilir ama hiç de öyle değildir. Bizim ülkemizden çok Müslüman kişi bulunmaktadır. İslamiyet’in Çin’e ulaşması ilk Ashab-ı Kiram zamanında olmuştur. Peygamber efendimiz (s.a.v.), diğer ülkeleri İslama davet ettiği gibi Çin’i de İslam’a davet etmiştir. Bunun için Çin’e elçiler gönderilmiştir. Sonunda bölgede kabul görmüş ve bu kabul görüş Çin kayıtlarına daha o yıllarda geçmiştir. 650-700 yılları arasında, Tang Hanedanı ile devrin İslam merkezi arasında 40 civarında resmi temas olmuştur. Tarihçiler bir Çin vesikasına dayanarak 651 yılını İslam’ın Çin’le temas tarihi olarak kabul ederler. İlk temaslar Hicaz bölgesinden yapılırken, 10.yüzyıldan sonraki temaslar, Buhara merkezli İslami faaliyetlerle devam etmiştir. Bugüne kadar geçen yüzyıllar içinde binlerce mimari eser, sanat eseri, cami ve külliye yapılmıştır. Bunların arasında 9 tanesi öne çıkmaktadır.
Çin’de Dikkatleri Üzerine Çeken 9 İslami Eser-1-Sa’d Bin Ebu Vakkas (r.a.) Külliyesi (Guangzhou)
Şehrin içinde saklanmış gibi dursa da Çin’deki Müslümanların en fazla rağbet ettikleri yerdir. Ashab-ı Kiram’ın bereketi buraya dokunmuştur.
2-Dongguan Külliyesi (Xining)
Çin’deki tarihi camileri anlatan eserler, çoğunlukla camilerin mimari yönlerini anlatıyor. Camilerin Çin İslam tarihindeki yeri anlatılmıyor. Dongguan Camii‘ni anlatırken Çin-Japon savaşında, Müslüman komutan Ma Bufang ve onun Müslüman süvarilerinin anlatımda yer alması gerekiyordu. Caminin bir direniş ve zafer merkezi olduğu böylece anlaşılabilirdi. Çin tarihi içindeki Müslümanların konumunu Dongguan Camii, farklı bir noktaya taşıyabilirdi. Ma Bufang ve Müslüman süvariler tarafından Dongguan Camii merkezli, Japon işgaline gösterilen şiddetli direniş neticesinde Lanzhou, Japonların işgal edemedikleri özel bölgelerden biri olarak kalmıştı.
3-Xunhua Kur’an-ı Kerim Meydanı
Salar Müslümanları bu meydanı çokça kullanmaktadır. Müze, eski ve yeni camiler bu meydanda bulunmaktadır.
4-Xi’an Ulu Camii
Altın şehir olarak bilinen Xi’an’da çok fazla tarihi eder bulunmaktadır. Xi’an Ulu Camii’de bu eserler arasındadır.
5-Lanzhou Camii
Yüksek katlı binalar arasında kalan İslami eserler, detaylarındaki kalem ve çini işçiliğiyle farklarını belli ediyorlar. Lanzhou camii’de bunlardan birisi.
6-Niuije Camii (Kız Mescidi-Pekin)
Pekin’in merkezine yakın ikinci halkada yer alan bu külliyenin bahçesinde İkinci Abdülhamit Han’ın adına yapılan medrese yer almaktadır.
7-Dongsi Camii (Pekin)
Tiananme Meydanı’na yakın mesafedeki bu İslami eserin içi adeta bir sanat eseri gibi yapılmıştır.
8-Ziyaret Mahalli (Quanzhou)
Tayvan Adasının hemen karşısında, Çin’in güney ucunda, Fujian Eyaleti’nin Quanzhou şehrinde az bilinen bir Müslüman mezarlığında, iki Sahabe-i Kiram ziyaret mahalli bulunmaktadır. Ehli sünnet kaleleri olarak hizmet etmektedirler.
9-Sahabe-i Kiram’a Hasret Camii (Guangzhou)
Çin’de yapılan ilk minareli camidir. Şehirde Beyaz Minareli Camii ya da Sahabe-i Kiram Camii olarak bilinmektedir.
Çin’de Dikkatleri Üzerine Çeken 9 İslami Eser-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.