Ekonomi ve ParaHaber

Bu ‘Mavi Yakalı Milyarder’ 18 Yaşında Ev İnşa Etmekten Yılda 600 Milyon Dolar Getiren Bir İmparatorluğu Yönetmeye Geçti

Bu ‘Mavi Yakalı Milyarder‘ 18 Yaşında Ev İnşa Etmekten Yılda 600 Milyon Dolar Getiren Bir İmparatorluğu Yönetmeye Geçti

Bu ‘Mavi Yakalı Milyarder’ 18 Yaşında Ev İnşa Etmekten Yılda 600 Milyon Dolar Getiren Bir İmparatorluğu Yönetmeye Geçti

Ona “mavi yakalı milyarder” deniyordu. Ancak bu terim, Contractor Nation and Basement Systems Inc.’in kurucusu ve CEO’su Larry Janesky‘yi rahatsız etmiyor gibi görünüyor.

Girişimcilere yönelik bir podcast olan Noah Kagan Presents’ın bir bölümünde Noah Kagan’a “Ben her zaman mavi yakalıydım” diyor. “Beyaz yakalının daha iyi olduğunu düşünmüyorum. Yani milyarder bir adama sahip olabilirsiniz ama onun temeli bozulduysa şimdi kimi arayacaksınız?”

Janesky, Kagan’a imparatorluğunu bodrumun su yalıtımı, tarama alanının kapsüllenmesi, nem ve küf kontrolü ve evde enerji tasarrufu üzerine nasıl kurduğunu ve birleşik işlerinden yılda 600 milyon dolar kazandığını anlattı.

Mavi yakalı çalışmanın başka bir avantajı daha var: Ellerinizle çalıştığınızda, “hiçbir zaman yapay zekanın yerini alamazsınız, Amazon işi devralmayacak, işiniz Hindistan’a devredilmeyecek” diyor. “Hiçbir robot tarama alanını tamir edemez.”

Mütevazı bir başlangıç

Janesky, 18 yaşındayken ev inşa etmekten, yılda yaklaşık 18.000 dolar kazanmaya, ABD’deki en büyük bodrum onarım şirketlerinden biri de dahil olmak üzere 1 milyar dolardan fazla “mavi yakalı” işletmeye sahip olmaya başladı.

Bunu ortalama bir CEO’dan daha az saat çalışarak başardı. “30 yıldır hafta sonu bile çalışmadım” diyor. “Haftada 70 saat çalışmanız gerekiyorsa, yanlış yapıyorsunuz.”

Janesky bölgesel bir mesleki teknik lisede marangozluk okudu, “bu yüzden odun kesip çivilemekten korkmuyordum.” 1983’te yerel bir gazeteye marangozluk işlerine yönelik hizmetlerini sunan bir ilan verdi ve şunu belirtti: “Çok küçük iş yok.”

Daha sonra birisi onu aradı ve bir ev inşa etmesini istedi, bu yüzden 18 yaşındaki Janesky, 17 yaşındaki bir arkadaşı ve 14 yaşındaki küçük erkek kardeşiyle birlikte yazı bir ev inşa ederek geçirdi. “Bunu telafi edemezsin” diyor. İşleri bittiğinde, yan taraftaki adam da onlardan bir ev inşa etmelerini istedi ve bu “yarışlara kapalıydı”.

Büyük başarıya küçük adımlar

Başarısının sırrı mı? “40 yıl oldu, tamam mı? Büyük bir sıçrama yapmadık; pek çok küçük sıçrama yaptık.” Bazı iş adamları zengin olup satabilmek için “hızlı vuruş” arıyorlar, diyor ama bu yanlış bir zihniyet.

Örneğin, Dr Energy Saver işiyle Janesky, “görünürde kayıpların sonu gelmeden” 5,5 milyon doları boşa harcadı. Daha sonra dibe vurmuş gibi göründükten sonra iş ortağı istifa etti ve ona dava açtı. “Peki ben ne yapacağım? Vazgeçiyor muyum? Hayır, devam ettim” diyor.

Bugün Dr Energy Saver karlı bir iştir. Sadece bu da değil, aynı zamanda evlerin enerji açısından daha verimli ve sahip olunması daha ucuz hale getirilmesine dayanıyor. “Vazgeçmediğim için dünya üzerinde büyük bir olumlu çevresel etki yarattım.”

Janesky, oğlunun yanı sıra bodrum ve alt alan onarım çözümlerinde kullanılan, yüksek performanslı bir nem alma cihazı ve “dünyanın en iyi” hava temizleme cihazı da dahil olmak üzere birçok önemli ürünü de icat etti. Bugüne kadar Janesky’nin 32 patenti var.

Sadık bir ekip oluşturmak

Ancak Janesky’nin başarısının başka bir “sırrı” daha var: sadık bir ekip. “Sürekli bir cironuz varsa, hiç kimse yaptığı işte iyi olamaz ve o zaman şirketinizi sürekli yeniden inşa edersiniz” diyor.

Çalışanlarına da iyi maaş veriyor. “Bu adamlardan bazıları yılda 100.000 dolardan fazla kazanıyor; çünkü bunu kazanıyorlar.” Bu zor iş; ölü fareler, yılan derileri, çamur ve böceklerle dolu küçük gezinme alanlarına giriyorlar. Günün sonunda ayrıldıklarında müşteri “pijamalarıyla içeri girebilir.”

Başlangıçta bunun çok para kazanmakla ilgili olduğunu düşünüyorsunuz, diye ekliyor. “Birçok işletme sahibinin, bunun gerçekte neyle ilgili olduğunu ve bunun parayla ilgili olmadığını anlayacak kadar uzun süre bu işe bağlı kalmadığını düşünüyorum.”

Janesky’nin özgüveni ne kadar para kazandığına bağlı değil. Daha ziyade, “önemli olan ilişkiler ve yaptığınız iyiliklerdir” diyor. “Dünyayı bulduğunuzdan daha iyi bir halde mi bıraktınız? Konu bununla ilgili.”

Kaynak: moneywise

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir