Bilgisayarınızı Her Gece Kapatmalı Mısınız?
Bilgisayarınızı Her Gece Kapatmalı Mısınız Yoksa Açık mı Bırakmalısınız?
Ortalama bir kişiye bu basit teknik soruyu sorun – bilgisayarınızı gece mi kapatmalısınız yoksa açık mı bırakmalısınız? – ve büyük olasılıkla, birçoğu onlarca yıl öncesinden yarı hatırlanan temel kurallar olan çeşitli cevaplar alacaksınız. Kapatma-uyku modu tartışması yıllardır sürüyor ve muhtemelen cevabı bir veya iki kez merak etmişsinizdir. (Veya birçok insan gibi, tamamen görmezden geldiniz: bir anket, insanların sadece %37’sinin geceleri bilgisayarlarını kapattığını ortaya çıkardı.) Bu yüzden bilmeceyi bir kez ve tamamen çözmeyi kendimize görev edindik.
Neden Önemli
Potansiyel olarak tehlikede olan birkaç şey var. Bilgisayarın tamamen kapanmasından kaçınmanın en yaygın argümanı, bunların makine bileşenlerinde aşınmaya ve yıpranmaya neden olarak ömrünü kısaltmasıdır. Bilgisayarların büyük bir masraf olduğu düşünüldüğünde, mümkün olduğunca uzun süre dayanmalarını istersiniz. Ancak bunun ters tarafı, bir bilgisayarı kesintisiz çalıştırmanın da bir ücret teşkil etmesidir. Bilgisayarınızı serin tutan fan özellikle önemlidir; uzmanlara göre, bilgisayarınızı kesintisiz çalışmaya zorlamak, bilgisayarınızın ömrünü kısaltmanın en hızlı yollarından biridir.
Diğer bir faktör ise işlem hızıdır. Uzmanlar, bilgisayarınızı hiçbir zaman kapatmamanın onu önemli ölçüde yavaşlatabileceği konusunda hemfikirdir. Makineyi ne kadar uzun süre kullanırsanız, o kadar çok uygulama çalıştırırsınız, depoladığınız indirmeler ve etkinleştirdiğiniz arka plan varlıkları o kadar zorlar. Omega Bilgisayar Hizmetleri, bilgisayarı kapattığınızda bunların hepsinin de kapanmasını ve makinenin tekrar sorunsuz çalışmasına izin vermesini önerir.
Birçok kişi, bilgisayarlarını açık bırakmanın onu siber suç faaliyetlerine karşı daha savunmasız hale getirip getirmediğini de merak ediyor. Fakat HelpNet Security için tek gerçek tehdit, hala çalışan bir bilgisayarı halka açık bırakmaktan (onu yüz yüze saldırılara karşı savunmasız hale getirmek) veya halka açık, güvenli olmayan bir ağda oturum açmaktan kaynaklanır. Her ikisini de yapmıyorsanız, uyku modunu kullanarak kendinize daha fazla zarar vermiyorsunuz demektir. Aslında, bilgisayarınızı kullanarak kimlik avı ve diğer siber saldırıların kurbanı olma olasılığınız çok daha yüksektir, bu nedenle bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlara, casus yazılımlara ve diğer türlere karşı tetikte olan antivirüs gibi bir programla koruduğunuzdan emin olun.
Peki ya Enerji Kullanımı?
Hepimiz kullandığımız enerji konusunda daha bilinçli olmaya çalışıyoruz ve her modun ne kadar kullandığı ortak bir sorudur. Açıkçası, en az miktarda güç kullanan durum tam bir kapatmadır, bunu yakından takip eden “hazırda bekletme” ve bunu önemli ölçüde en fazla gücü kullanan “uyku” takip eder.
İşte muhtemelen daha önce duyduğumuz bazı güncel olmayan bilgiler: Birçoğumuza onlarca yıl önce, kapatılan bir bilgisayarın neredeyse hiç güç kullanmadığı, ancak uzun vadede daha fazlasını kullandığı, çünkü onu yeniden açmak çok büyük miktarda enerji gerektirdiği söylendi. Adil olmak gerekirse, bu o zamanlar büyük ölçüde doğruydu çünkü ilk bilgisayarlar çok daha az gelişmiş donanımlarla çalışıyordu. Ancak bu günlerde, bir bilgisayarı başlatmak, bir zamanlar olduğu gibi aynı enerji harcamasını gerektirmiyor.
Sonuç Olarak
Uzun ve kısa, her insanın durumunun farklı olduğu ve bilgisayarınızı nasıl kullandığınızın, onu ne sıklıkta tamamen kapatacağınızı belirlemesi gerektiğidir.
Bilgisayarınızı sık sık (günde bir defadan fazla, haftanın çoğu günü) ve kendi güvenli ağınızda kullanıyorsanız, uyku moduna bağlı kalabilirsiniz. Ancak, sorunsuz çalışmasını sağlamak için haftada en az bir kez tamamen kapatmalısınız. (Bu tavsiye Apple’ın önerdiği bir yorumcunun geçen yıl Apple tartışma panosunda verdiği bir söz.) Bilgisayarınızı seyrek olarak kullanıyorsanız, diyelim ki haftada bir veya iki kez, elektrik faturanıza (ve gezegene) bir iyilik yapın ve kullanımlar arasında kapatın. Son olarak, bilgisayarınızdan uzun bir süre uzak kalacaksanız, ancak yaptığınız işi kaybetmek istemiyorsanız veya seyahat ediyorsanız ve ne zaman yakın olacağınızı bilmiyorsanız, Şarj cihazını tekrar şarj etmek için, her iki moddan da en iyisini sunan hazırda bekletme modunu seçin. Yaptığınız işi korur, böylece çok az enerji kullanırken hemen geri dönebilirsiniz.
Bilgisayarınızı Her Gece Kapatmalı Mısınız?-Kaynak: yahoo.com