SağlıkYaşam

Bebek Tuzlamak Zararlı Mı?

Bebek Tuzlamak Zararlı Mı? yazımızda bebek tuzlamanın Anadolu’nun bir çok bölgesinde uygulamaya devam etmesinin bebek ölümlerini artırdığını ve bebek tuzlamanın zararlarını yazdık.

Bebek Tuzlamak

Bebek tuzlama işlemi Anadolu’da sıklıkla uygulanmaktadır. Bebek tuzlamada amaç bebeğin kokmasını önlemek ve pişik olmasını engellemektir. Bebek tuzlamanın böyle faydaları olduğu sanılmaktadır. Bir çok farklı tuzlama yöntemi kullanılmaktadır. Bu tuzlamalar ağır olduğunda ciltten bebeğin kan damarlarına karışır. Bebekte böbrek yetmezliği, kilo kaybı, bebeklerin meme emme düzeni bozulur, aktiviteleri bozulur, ileri derecede sarılık ve beyin kanaması geçirme riski artmaktadır. Bebek tuzlama bu tür rahatsızlıklar verdiği için zararlı bir uygulamadır. Bebeklerin bir kısmı ise tuzlama yüzünden ölmektedir. Uzmanların uyarılarına rağmen bebek tuzlama geleneği ısrarla sürdürülmektedir.

Geçmişten günümüze bir gelenek olarak geldiği için bebek tuzlama işleminin kaldırılması da o kadar zor olmaktadır. Bebekten gelen kokunun önüne geçilmek için tuzlama yapılması faydasızdır. Terden gelen koku tamamen, bazı bakterilerin teri kullanıp terin içerisindeki gıdayı alıp ürettiği kokudur. Tuzlama yapılması ile bebekte kokunun gitmesi arasında bir bağ yoktur.

Yeni Doğan Bebeklerin Gelişimleri

Bebek Tuzlama Ölümlere Neden Oluyor

Bebek tuzlama işlemi özellikle Çukurova bölgesinde yaygın olarak uygulanmaktadır. Tuzu sulu bir şekilde uygulayanların yanı sıra sadece tuz ile kaplayanlarda bulunmaktadır. Bu işlemlerde tuz oranı ayarlanamadığı için bebek ölümleri gerçekleşmektedir. Çukurova Tıp Fakültesi Hastanesinde yerel halkın bebek tuzlama yaparak bebeklerinin hayatını riske attığı bir sürü olay yaşanmıştır ve hastaneye kaldırılan bebekler ölmektedir. Bebek tuzlama işleminin çok sık olması konu hakkında uzmanların uyarı yapmasını gerektirmiştir. Göz göre göre bebeklerin yaşamları tehlike altına girmektedir.

Bebeklere Uygulanan Yanlış Şeyler

Gözlere limon damlatılması da aynı şekilde eskiden uygulanan bir yöntemdi. Artık gelişen sağlık imkanları ile bu işleme gerek kalmadı. Göz yaşı kanalı tıkalı olduğu için gözde enfeksiyon olabiliyordu. Bunu önlemek için geçmişte limon sıkılırdı. Göz yaşı kanalını açmak için o bölgeye yapılacak bir masaj yeterli olacaktır. Yeterli olmadığı durumda ilaç alarak kullanılması sorunu çözecektir.

Bebeklerde bir diğer yanlış uygulama çok sıkı giydirilmeleridir. Bebeğin çok sıkı giydirilmesi vücut sıcaklığının artmasına neden olur, bu durumda sakıncalıdır. Bebeklerin toprağa konması da yanlış bir uygulamadır. Çok ciddi hastalıklara neden olmaktadır.

Bebek bakımında ülkemiz çok ileri noktalardadır ve bu geçmiş yanlışların yapılmaması gerekir. Bebek doğduktan sonra periyodik olarak doktora gidildiği için, uzman doktor anneye her türlü yardımı yapacaktır. Bebek tuzlama gibi tür uygulamaları yapan ailelerin uzmanlar tarafından bilgilendirilmesi gerekir.

Bebek Tuzlamak Zararlı Mı?-Prof. Dr. Nejat Narlı’nın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir