Bebek ve Çocuk Bakımı yazımızda bebeklerin ilk günlerini, bebek ve çocukların yetiştirilmesine dair bilgileri ve bazı olumsuz durumların çözümlerini yazdık.
Bebek ve Çocuk Bakımı-Bebeğin İlk Günleri
Bebeklere her gün 10 dakika kadar egzersiz yaptırmak onlar için çok faydalıdır. Bebeğinizi ilk 6 ay su vermenize gerek yoktur ayrıca anne sütü bütün besin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar mucizevi bir kaynaktır. Suyu 6 ay geçtikten sonra vermeniz gerekir. Bebeklerinize antibiyotik vermeyi en son çare olarak düşünün. Bebeklerin antibiyotikle tanışma ve kullanma aralığı ne kadar az olursa vücudu kendini o kadar hastalıklara karşı korur. Direnci yüksek kalır. Çocuğunuz ateşlendiği vakit soğuksu altında tutmanız yerine ılık su altında tutmanız gerekir. Doğal antibiyotik olarak, öncelik anne sütü sonra sebze, doğal yağlar, yoğurt ve zeytinyağlı gıdalar fayda sağlar.
Bebek ve Çocuk Bakımı-Çocuklardaki Rahatsızlıklara Çözümler
Çocuğunuzda süt alerjisine bağlı kızarıklık çıktıysa egzama hastalığında, kızarmış olan yere zeytinyağını sürdükten sonra kurutabilirsiniz. Diğer kızarık giderici kremlerde egzamayı gidermede yardımcı olacaktır. Çocuklarında kabızlık sorunu olanlar, bağırsaklar için kayısı tüketirse bu sorundan kurtulabilirler. Mürdüm eriği, incir hoşafı, zeytinyağlı kabak çorbası ve bolca su içirilerek bu rahatsızlık dan kurtulabilirsiniz. Süt fazlalığından kabız olunuyorsa süt verimini azaltmanız gerekir. Çeşitli yiyecekler verilerek kabızlığın önüne geçilebilir.
Bebek ve Çocuk Bakımı-Bebeklerde Kahvaltıya Başlama
Kahvaltıda peynir(yağı ve tuzu azaltılmış olacak), süt, yumurta sarısı, ceviz yer verilebilir. Düzenli ve sağlıklı bir gelişim sürecinde büyütmek için bebekteki büyüme oranlarını ölçebilirsiniz Eksik büyümelerde, geliştirici gıdalar çocuğa verilmelidir. Badem kuruyemişi çok faydalıdır ve çocuğunuza vermeyi ihmal etmeyin.
Bebeklerde Pudra Kullanımı
Bebeklerde kullanılan pudranın gerektiği kadar kullanılması gerekir. Fazla pudra bebeğin solunum yollarını tıkayabilir ve alerjik rahatsızlıklara neden olabilir. Alerjik rahatsızlıkların büyümesine neden olmaktadır. Pudrayı kullanırken dikkatli kullanmaya ve yeteri kadar kullanmaya özen gösterin ki hastalanma olmasın.
Çocuklarda Toz Alerjisi
Geceleri oda sıcaklığını yüksek tutmak sanılanın aksine yararlı değildir. Hem mikroplar rahat ürer hem de alerjik rahatsızlıklar daha çok meydana gelir. Normal oda sıcaklığı 22 derece olmalıdır. Yurt dışlarındaki insanlar oda sıcaklığını 18-20 derece aralığında tutmaktadır. Gece yatarken tozlu battaniye oyuncaklarla çocuğu yatırmamak gerekir. Bunlar gece öksürüklerine neden olur. Çocuğunuzun tozlu ortamlardan uzak durması gerekir. Rutubetli ve kirli ortamlardan uzak durmaları alerjiye yakalanma riskini düşük oranlarda tutar.
Bebeklerin Gözlerindeki Çapaklanma
Bebeklerde 5 aya kadar gözlerde çapaklanma sorunu olabilir. Bunu hafifletmenin yolu göze masaj yapmaktır. İlerde zaten geçecektir. Buradaki amaç göz yaşı kanallarını açmaktır. Göz yaşı kanallarının açılmasına katkı sağlayarak bu çapaklardan kurtulmanız olasıdır.
Bebeklerde Gaz Sancısı
Gaz sancısını yok etmek için badem yağı, zeytinyağı, acı elma yağından elinizde hangisi varsa onu uygulayabilirsiniz. Yağa parmağınızla dokunduktan sonra bebeğinizin göbek tarafında sağ yönünden başlayarak ovalama yöntemiyle masaj uygulaması yapabilirsiniz. Bu uygulamayı günde 3 defa yaparsanız etkisini gösterecektir. Toplamda 10 dakika kadar masaj yapmanız yeterlidir. Aynı masajı hafifçe sırt bölgesine de uygularsanız etkisini iyi bir şekilde gösterecektir.