Astım Alerjisi Olan Çocuklarda Nelere Dikkat Edilmeli?

Astım Alerjisi Olan Çocuklarda Nelere Dikkat Edilmeli? yazımızda çocuklarda görülen alerjik rahatsızlıklara neden olan şeyler ve çözüm yollarını uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay yardımıyla yazdık.

Antitümör-Astım

Astım Nedir? Astımın Belirtileri Nelerdir?

Alerji ve çevremizdeki çeşitli nedenlerden dolayı akciğerlerde harabiyet ile iltihaplanma sonucu aşırı bir hassasiyet gelişir. Bu hassasiyetle birlikte hırlama, öksürük, nefes alırken sıkışma gibi belirtiler gösteren hastalığa astım denir. Her öksüren tabi ki de astım hastası değildir. Bu öksürüklerden gece uykunuzdan kaldıranlar varsa astım hastalığınıza yakalanmış olabilirsiniz. Sabah kalkınca öksürük oluyor ise bu da belirtiler arasındadır. Uyuduktan 1-2 saat sonra öksürmeye başlıyorsanız, bu da astım hastalığının belirtilerindendir. Kokudan etkilenme var ise bu da astım belirtisidir.

Astım Alerjisi Olan Çocuklarda-Mayt alerjisi
Mayt

Astım Alerjisi Olan Çocuklarda Neler Yapılmalı?

Çocukların eline verdiğimiz peluş oyuncaklarda mayt (akar) denilen bakteriler vardır. Maytlar tozların içerisinde yaşar. Bunlar çoğunlukla tekstil ürünlerinde bulunur. Oda da bulunan peluş oyuncaklar, çocuklarda mayt alerjisini tetiklerler. Çoğunlukla deniz kenarlarında yaşayan çocuklarda görülür. Peluş oyuncakları olan çocukların oyuncaklarını hafta da bir yıkamak bu alerji tipini yok etmek için ideal çözümdür. Ya da derin dondurucu da bir gün bekletip ardından suya tutup ıslattıktan sonra kurulayıp kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Bu işlemi de haftada bir kez tekrarlamakta fayda var. Bu işlemler mayt alerjisine karşı yapılır.

Astım Alerjisi Olan Çocuklarda Oda Nasıl Olmalı?

Çocukların odalarında tekstil ürünlerini en aza indirin. Ne kadar az kumaş vs. olursa o kadar alerjiye yakalanma olasılığı azalır. Oda da halı ve kilim olmaması gerekir. Çocuğun yattığı yatağın yorganını sıklıkla en az 60 derece de yıkayın, çünkü mayt bakterileri de artıklarıyla beslenir ve çoğunlukla maytlar yattığı yatak da bulunur. Bu bakteriler nemli ve sıcak ortamları severler. Kış mevsiminde ev sıcak ve nemli olacağından daha da fazla çoğalırlar. Evi soğuk veya ılık tutmak bakteri üremesini engeller. Maytların yastıklardan dışarı çıkmasını engellemek için antialerjik kılıflar yastıklara geçirilmelidir. Onun üzerine de normal yastık kılıfı geçirilir. Antialerjik kılıflar 6 ayda bir 60 derecede, normal kılıflar hafta da bir 60 derecede yıkanır.

Buharlı cihaz nebulizatör-Astım tedavisi
Nebulizatör

Alerji Testleri Kaç Yaş Aralığında Yapılır? Alerjiden Korunma Tedavileri Nelerdir?

Alerji testi her yaşta yapılabilir. Astım hastalıklarında ise 2 yaş ve üzerinde yapılması uygundur. Alerji teşhisi koyulan hastaya 3 farklı şekilde tedavi yapılır. Bunlar korunma tedavisi, ilaç tedavisi ve alerji aşı tedavisidir. Korunma tedavisini yukarıda anlatmıştık. İlaç tedavisinde astım spreyleri kullanılır. Astım tedavisinde spreyli ilaç kullanımında 4 yaşından küçükler sprey + maske kullanır. 4 yaşında büyükler ise sadece spreyli ilaç kullanır. Spreyi çalkalayıp kapağını açtıktan sonra içinize çekerek kullanabilirsiniz. Spreyi kullandıktan sonra derin ve ağırdan 5 kere nefes alıp verilir. Eğer spreyiniz kortizonluysa ağzınızı suyla çalkalayın. Normal spreyse bir şey yapmanıza gerek yok. Günde ez az 4 kere çekilir.

3. tedavide buharlı ilaç tedavisidir. Küçük çocuklarda buharlı cihaz olan nebulizatör kullanılarak astım ilaç tedavisi uygulanır. Kompresörlü olmasına dikkat edin.

Astım Alerjisi Olan Çocuklarda Nelere Dikkat Edilmeli?

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir