Aşırı Unutkanlıkta Yapılması Gerekenler yazımızda unutkanlığın nedenlerini, hangi hastalıkların habercisi olduğunu ve hafızayı güçlendirmenin yollarını yazdık.
Unutkanlığın Nedenleri Nelerdir?
Günlük yaşamda sizi zorlayacak kadar unutkanlık başladıysa hemen bir uzman doktora başvurmanız gerekiyor. Çünkü bu tür rahatsızlıklarda gelişebilen hastalıklar olmaktadır. Hastalığın belirtisi olarak unutkanlık sorunu baş göstermiş olabilir. Kalp hastalığı, böbreklerde bozukluk, karaciğer, sinir sistemi rahatsızlıkları unutkanlıkla başlamaktadır. Parkinson hastalığı da unutkanlığı tetiklemektedir. Eğer sesli bir ortamda çalışıyorsanız, işiniz stresli ise ve işinizden sıkıldıysanız bunlar depresyon sebebidir, bu da sizde unutkanlığa yol açar. Depresyon, unutkanlığa sebebiyet veren bir durumdur. Depresyona giren bir kişi halsiz hisseder ve hiçbir şey yapmak istemez. Kimse ile konuşmak istemez ve sürekli bir yorgunluk halinde yaşar. Tüm bu olumsuz durumlar unutkanlığı tetikler.
Genç yaşlarda yaşanılan unutkanlık depresyona ve strese bağlı unutkanlık olabilir. Diğer bir unsur uykusuzluktur. Uykusunu alamayan kişilerde unutkanlık yaşayabilmektedir. Özellikle öğrenciler sınavlara birkaç gün uyumadan çalıştıkları zaman, yorgunluk, uykusuzluk ve dikkat eksikliği oluşmaktadır. Bu durumlarda öğrencilerde unutkanlığa neden olmaktadır. Travmatik durumlarda da unutkanlık yaşanmaktadır. Şoklar, kafa yaralanmaları ve beyin sarsıntılarında unutkanlık yaşanmaktadır.
Aşırı Unutkanlıkta Yapılması Gerekenler-Hafıza Tekniklerini Kullanarak Hafızayı Güçlendirin
Beynimiz ve hafızamız zamanla geliştirilebilmektedir. Hafıza tekniklerini kullanarak unutkanlığınızı yok edebilirsiniz. Hafıza kullanımı iki şekilde incelenir. İlki akılda tutma ikincisi hatırlamadır. Akılda tutma işlemi öğrenmiş olduğumuz bilgiyi beynimizde depolama işlemidir. Hatırlama evresinde de daha önce öğrenilen şeyi deposundan çıkararak sunmadır. Beyin hatırlamada görselliği çok fazla kullanmaktadır. Hafızayı güçlendirmede kullanılan birkaç önemli teknik vardır. Mental bilgilerin artması bu tekniklerle mümkündür. Hayal kurma bunlardandır. Kişi hayal kurduğunda öğrendiği bilgileri unutmamaktadır. Eğitim sistemi ezberci olduğu için öğrenilen çoğu bilgi unutulmaktadır. Hayal kurma ile öğrenilen bilgiler bütünleştiğinde kalıcı bilgiler meydana gelmektedir.
Diğer bir hafıza tekniği renkler ve şekillerin kullanımıdır. Renklerin anlamları yazımızda renklerin önemini vurgulamıştık. Renklerin kullanımı da öğrenilen bilgilerin hafıza da kalıcı olmasını sağlamaktadır. Farklı renkler algıda seçicilik yaptığı için görsel hafızanın kullanımını artırmaktadır. Öğrenilen bilgilere şekil ve renk katmak ve hayal gücü eklemek o bilginin kalıcılığını artıracaktır.
Beyin Sağlığı İçin Yapılacaklar
Sunum yapmadan önce yazılanları hızlıca okuyun. Hızlı okuma yazıları hatırlamanızı sağlayacaktır. Gözlerinizi dinlendirin. Görmüş olduğunuz yazı veya şekli hafızaya almak için gözlerinizi kapatın ve hayal edin. Gözlerinizi kapattığınızda beyin en son görmüş olduklarını hafızaya daha rahat kaydetmektedir. Hayal kurma ve senaryo şeklinde bilgileri kayıt etme hafızayı güçlendirecektir. Dik durmak da hafızayı güçlendirmektedir. Spor yapmak, düzenli yürüyüş yapmak, proteinli besinler tüketmek, folik asit alımı, omega-3 alımı, B12 vitamini alımı da hafızayı güçlendirmektedir. Sağlıklı beslenmede büyük önem taşımaktadır. Zeytin ve zeytinyağı tüketmeye özen gösterin. Alkol ve sigara tüketimi ise beyne zarar vermektedir.
Aşırı Unutkanlıkta Yapılması Gerekenler-Ezgi Gürkaş’ın videosundan yardım alınmıştır.