HaberTarım ve HayvancılıkYaşam

Arıcılık Hakkında Bilgi

Arıcılık Hakkında Bilgi yazımızda ülkemizde arıcılığın önemi, arıcılığın ve bal üretiminin iyi bir gelir kaynağı olduğu, balın yan ürünlerini ve arıların ölümüne neden olan tehlikeyi yazdık.

Arıcılık Hakkında
Arıcılık

Arıcılık Hakkında Bilgiler-Arıcılığın Önemi

Mayıs ayı ile balların hasat zamanı başladı. İlk hasat Çukurova bölgesinde başladı. Geçen yıl ülkemiz 105.000 ton bal üretimi gerçekleştirmiştir. Türkiye, Dünyada arıcılık sektöründe 2.sırada yer almaktadır. İklim şartlarının böyle gitmesi ile geçen yıl üretilen baldan daha fazla bal üretilmesi bekleniyor. Arıcılık ile uğraşan 84.000 arıcı bu işten para kazanmaktadır. Devletin teşvikler yaptığı sektöre ilgi artmaktadır. Ülkemizde 8 milyon tane kovan vardır. Kovan başına bal üretiminde verimlilik istenilen seviyelerde değildir. Arıcıların katma değeri yüksek ürünler yapması ülke ekonomisinin gelişmesi açısından oldukça önemlidir. Yurt dışına ihraç edilen bal ürünlerinin katma değerlerinin yüksel olması ülkeye girecek dövizlerin miktarını da artıracaktır.

Bal üreticisi bu işten para kazanmak istediği için bala odaklanmış vaziyette ve devletten kovan başına destek aldığı için bal dışı ürünlere yoğunlaşmamıştır. Aslında kişi bir kovan baldan 100 birim gelir else ediyorsa bunun yanında balın yan ürünleri, polen, bal mumu, propolis, arı sütü, arı zehrinden 150 birim para kazanabilmektedir. Bu yan ürünleri ülkemiz yeterince üretmediği için dışarıdan almaktadır. Ülkemizin sadece bal üretmeye odaklanmaması gerekir. Balın yan ürünlerininde arıcılık sektöründe ihtiyaç pazar vardır ve üreticinin elinde kalmayacaktır.

Arıcılık Hakkında
Arıcılık Yan Ürünleri

Bal Çeşitlerinin Çokluğu ve Balın Yan Ürünlerinin Üretilmesi

Son dönemlerde pazarlarda ve marketlerde satılan bal çeşitleri artmıştır. Ülkemizin çiçek çeşitliliği çok fazla olduğu için bal çeşitleri de fazladır. Eskiden tek düze bal çıkartılırken şimdi bir çok çeşidi piyasada satılmaktadır. Ülkemizde 500 çeşit bitkiden bal üretebileceğimiz kaynağımız vardır. Böyle bir çeşitlilik çok az ülkede vardır. Ballar isimlendirilirken bitkinin florasına göre isim verilmelidir. Çıktığı yerin ismiyle isimlendirilmemelidir. Çam balıysa çam balı konulmalıdır. Ülkemizinde polen, arı sütü, propolis, bal mumu ve arı zehri üretmesi gerekmektedir. Bu ürünlerinde çok talep edildiği bilinmektedir. Ayrıca gerçek bal ile sahte balında ayırt edilmesi ve dikkatlice alınması gerekiyor. Sahte balların piyasaya etkisi kötü olmaktadır.

Zirai ilaçların Tehlikesi

Çiftçilerinde arıların önemini kavramaları gerekiyor. Yetiştirdiği ürünlerde kimyasalların dozunu iyi ayarlamaları gerekiyor. Arı ölümleri kimyasalların çok olmasından kaynaklanmaya başlamıştır. Zirai ilaçların kullanımının kontrollü yapılması şarttır.

Arıcılık Hakkında Bilgi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir