Aktopraklık Köyünde Antik Kent Bulma Kazıları

Aktopraklık Köyünde Antik Kent Bulma Kazıları yazımızda Aktopraklık köyü tarihi, köyde yapılan kazı çalışmaları, kazı çalışması yapan ekibin bir günü ve arkeolojiyi sevmeyi yazdık.

Aktopraklık Köyünün Tarihi Önemi

Bursa’nın 8500 yıllık tarihini aydınlatan Aktopraklık köyü kazıları, kuzey batıda ilk çiftçi topluluklarının izlerini taşımaktadır. Basit dal örgüden kulübeler, taşı yongalama, buğdayın başak vermesini bekleyen yerli halkın yaklaşık 1000 yıllık tarihini Aktopraklık köyü yansıtmaktadır. Burası Anadolu’nun iç kesimlerinden Marmara bölgesine gelen toplulukların evlerinin mezarlarının izlerini barındırmaktadır. Farklı toplulukların hayatları Aktopraklık köyünde kazı çalışmaları ile incelenmektedir. Aktopraklık, çok önemli neolitik dönem yerleşim yeridir. Bunun nedeni Marmara bölgesinde bulunan neolitik dönem diye adlandırılan erken dönem yerleşmelerinden biri olmasıdır.

Aktopraklık köyünü önemli yapan nedenlerden biride neolitik dönemden ilk kalkolitik döneme geçişin kesintisiz olmasıdır. İnsanların dönemler arası geçişten nasıl etkilendiği ve hayvanların uyumu arkeologlar tarafından rahatlıkla incelenebilmektedir. Aktopraklık köyü tarih öncesinde toprakların kullanım mantığını, sosyal düzeni ve insanların yaşayışı hakkında bilgiler vermektedir.

Aktopraklık Köyünde Antik Kent

Aktopraklık Köyünde Antik Kent Kazı Çalışmaları

Aktopraklık köyü kazı çalışmalarının başlaması ise rastlantı eseri oluşmuştur. Daha önce burada sanayi bölgesi için araştırma yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalarda arkeolojik alanların boyutları, hangi dönemi içerdiği gibi sorular tam açıklığa kavuşmamıştı. İnsanlar tarafından böyle bir talep gelince arkeolojik çalışmalar başlatılmıştır. Tarih öncesi ana bilim dalından bir araştırmacı ve öğrenci bu bölgeye geldi ve tarihi araştırmalar yaptı. Geriye döndüklerinde günümüzden 8500 yıl öncesine ait çanak parçaları getirdiler. Böylece Aktopraklık köyü kazı çalışmalarına başlanmasına karar verildi.

Aktopraklık Köyünde Antik Kent Bulma

Aktopraklık Köyünde Kazı Ekibinin Bir Günü

Sabah 5:30’da kahvaltı yaparak güne başlıyorlar. Saat 6:00’da kazı yerinde olmaları gerekiyor. Kazı evinde gün, sabahın ilk ışıkları ile birlikte başlamaktadır. Saat 10:00’a kadar çalışılmaktadır. Yarım saat ara verildikten sonra 13:30’a kadar arazi çalışmasına devam edilmektedir. Tarihi eser bulunduğu deniz seviyesine olan yüksekliği ve arazide bulunduğu noktanın ölçümü yapılmaktadır. Daha sonra müzeye gönderilmektedir. Ardından buluntunun kaldırılma işlemi yapılmaktadır. Çizimi, belgelemesi ve fotoğraflanma işlemi yapılmaktadır. Akşam yemeği 19:30’da yenilmektedir. Akşam ise günüz yapılan işlerin dokümantasyonu yapılmaktadır.

Arkeolojiyi Sevmek ve Kazılarda Çıkarılan Eşyalar

Aktopraklık göle uzanan 3 alan üzerine kurulmuştur. Birbirine kültürel olarak bağlı bir bölgedir. Kurtarma kazısı bu bölgede yapılmıştır. Arkeolojik kazılar, insanların kültürel geçmişini, birbirleriyle kurduğu ilişkiyi ve kültürler arasındaki bağı ortaya çıkartır. Bulguları ortaya çıkartıp yorumlamanın yanında kazı alanını da fotoğraflamak kazı ekibinin görevleri arasındadır. Arkeolojiyi sevmek bu işlerin yürütülmesi için gereken en önemli unsurdur. Açık havada çalışmayı ve kazmayı seven kişiler arkeolojik çalışma yapmayı sevecektir.

Tarihin derinliklerine gitme ve bir şeyleri bulma arkeolojinin güzellikleri arasındadır. Kazılarda insanların mezarlarında hediye olarak yapılmış eşyalar bulunmuştur. Çeşitli takılan ve değerli eşyalar ölen insanların mezarlarına konulmuştur. Bu durum 1000 yıl öncesinin yaşamının adetlerini göstermektedir. Mermer bilezikler, kalkerden yapılmış boncuklar, kolyeler bulunmuştur. Çanaklar ve çömleklerde mezarlarda bulunmuştur. Aktopraklık geçmişin izlerini hala taşımaktadır. Evlerin önünde kurulan fırınlar geçmişten günümüze kadar ulaşmıştır. Bu küçük evler zamanla yerini planlı yapılaşmaya bırakmıştır.

Aktopraklık Köyünde Antik Kent Bulma Kazıları.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir