Zeytinin Yararları Nelerdir? Beslenme Uzmanlarına Göre Zeytinin Sağlığa 5 Faydası
Zeytinin Yararları Nelerdir?
Sızma zeytinyağına preslenmiş veya kahvaltı tabağına dökülmüş zeytinler lezzetlidir. Beslenme uzmanlarına göre, zeytin bizler için çok faydalıdır. Sağlıklı yaşam sitesi Flourish Heights‘ın kurucusu Valerie Agyeman, “Süper lezzetli olmanın yanı sıra, zeytinler besleyicidir ve vücuttaki iltihap ve hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir” diyor.
Uluslararası Gıda Bilgi Konseyi‘nde beslenme iletişim müdürü Alyssa Pike‘a göre, zeytin ve zeytinyağı kalp-sağlıklı yağlarla doludur ve Akdeniz diyetindeki başrolleri ile ünlüdür. Akdeniz diyeti, dünyanın en sağlıklı diyetlerinden biri olarak kabul edilir ve Amerikalılar için 2020–2025 Diyet Yönergeleri’nde önerilen beslenme düzenlerinden biri olarak listelenir.
Zeytin tüketmenin sağlığa birçok faydası vardır. İster taze bir sos veya salata üzerine zeytinyağı gezdirin, ister kıyılmış zeytinleri bir makarnaya karıştırın. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin çok ihtiyaç duyduğu bir porsiyonla kendinizi şımartacaksınız.
Beslenme Uzmanlarına Göre Zeytinin Sağlığa 5 Faydası – Zeytinin Yararları
1. Zeytin iltihabı azaltabilir
Pike, “Zeytin, kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalık riskini azaltmak ve vücudumuzdaki iltihaplanmayı azaltmakla ilişkilendirilen antioksidanlar içerir” diyor.
2. Zeytin kolesterol seviyelerini düzenler
Zeytin, özellikle kalp sağlığı alanında çeşitli sağlık yararları sunar. Agyeman, “Oleik asit, zeytinlerde bulunan bir tür yağ asididir ve kolesterol seviyelerini düzenleyerek kalp sağlığını iyileştirdiği gösterilmiştir” diyor. “Yani, yüksek kolesterolünüz varsa veya kalp sağlığı için yeme rutininize başka bir rock yıldızı ilavesi arıyorsanız, zeytinleri tüketmelisiniz.”
3. Zeytin, yüksek tansiyonun yönetilmesine yardımcı olabilir
Yüksek oleik asit ve antioksidan polifenol içeriği nedeniyle, zeytinlerin hipertansiyonu (yüksek tansiyon) yönetmeye yardımcı olmak için ideal yağ olduğu da bulunmuştur.
4. Zeytin kanseri önlemeye yardımcı olabilir
Epidemiyolojik araştırmalar, Akdeniz’de belirli kanser oranlarının ABD’dekinden daha düşük olduğunu bulmuştur. Bu, oradaki zeytinyağı açısından zengin diyetlere bağlanabilir. Bir çalışma, zeytinyağının ana tekli doymamış yağ asidi olan oleik asidin meme kanseri hücrelerinin büyümesini baskılamakla bağlantılı olduğunu buldu.
5. Zeytin cilt sağlığını destekler
Zeytin, hücre fonksiyonunu, bağışıklık sistemini ve cilt sağlığını desteklemeye yardımcı olan harika bir E vitamini kaynağıdır. E vitamininin cildi ultraviyole radyasyondan koruduğu ve bu nedenle cilt kanserine ve erken yaşlanmaya karşı savunmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.
Zeytinin Besin Değeri
Zeytin, yüksek miktarda yağ içerdikleri için alışılmadık küçük bir meyvedir. Pike şöyle diyor: “Zeytinler yağ içerir. Başlıca tekli doymamış – E vitamini, A vitamini, bakır, kalsiyum ve oleuropein, hidroksitirosol, tirosol, oleanolik asit ve kersetin dahil olmak üzere çeşitli antioksidanlar,” bunların çoğu kadın sağlığı için temel besinlerdir.
USDA’ya göre, 100 gram (yaklaşık 3.5 ons) olgun, konserve zeytinin besin içeriği 116 kalori, 0.84 gram protein, 10.90 gram yağ, 6.04 gram karbonhidrat ve 1.60 gram diyet lifidir. Bu, zeytinlerin harika bir diyet lifi kaynağı olmamasına rağmen, karbonhidratlarda nispeten düşük oldukları ve kalp sağlığını desteklediğini bildiğimiz yüksek miktarda tekli doymamış yağ (oleik asit) içerdiği anlamına gelir. Yaklaşık 15 ila 20 gram – yaklaşık beş zeytin – dengeli bir porsiyon boyutu için en iyi seçim olarak kabul edilir.
Zeytin Meyve Midir Sebze Midir?
Şimdi zeytinlerin sağlığa olan faydalarını ele aldığımıza göre, bir saniye geriye gidelim. Zeytin meyve midir? Onları bir sebze ya da sadece mezenin önemli bir parçası olduğunu düşündüğünüz için affedilirsiniz, onları lezzetli bir yiyecek olarak tükettiğimizi düşünürsek, ama zeytinler gerçekten bir meyvedir. İçeri girecek olursak, zeytinler sert çekirdekli drupe, kiraz ve kayısı gibi içi tek çekirdekli etli bir meyve olarak sınıflandırılır.
Yeşil Zeytin Siyah Zeytine Karşı
Yani zeytinler gerçekten sağlıklı, ancak birkaç sorumuz daha var. Siyah zeytin sizin için iyi mi? Yeşil zeytin sizin için iyi mi? Pike, “Çok sayıda farklı zeytin türü vardır ve bazı beslenme varyasyonlarının olması zorunludur” diyor. “Ancak, ana beslenme bileşenlerinin çoğu – tekli doymamış yağlar, bakır, E vitamini, kalsiyum, A vitamini – tutarlı kalıyor.”
Aslında siyah ve yeşil zeytin arasındaki tek farkın olgunluk derecesi olduğunu bilmek sizi şok edebilir. Renk, ağaçtan alındıklarında ne kadar olgun olduklarına karşılık gelir. Yeşil zeytinler olgunlaşma aşamasına gelmeden, siyah zeytinler ise olgun iken hasat edilir.
Bununla birlikte, bilinmesi gereken önemli bir besin farkı vardır: Tuzluluk. Agyeman, “Yeşil zeytinler, siyah zeytinlerden daha yüksek tuz içeriğine sahiptir” diyor.
Tabii ki, her zaman en sağlıklı seçeneği seçmekle ilgili değil. Aynı zamanda kişisel tercihlere de iner. Agyeman, “Lezzet söz konusu olduğunda, yeşil zeytinler tipik olarak siyah zeytinlerden daha acıdır” diyor. “Yeşil zeytinleri bir kokteylde veya bir şarküteri tahtasında severim ve genellikle siyah zeytinleri pizzaya veya harika tadı olan bir makarna sosuna eklerim.”
Çok Fazla Zeytin Yemek Zararlı mıdır?
Zeytinin sağlığa faydalarını anladığımıza göre, zeytin yemenin zararları var mı?
Sodyum içeriği zeytin yemenin büyük bir dezavantajıdır. Her şey hazırlanma ve paketlenme şekline bağlı. Agyeman, “Birçok besin maddesiyle yüklü olmalarına rağmen, zeytinler normalde tuzlu suda korunur, bu da tuz oranı yüksek olabilir” diyor Agyeman. “Yani konjestif kalp yetmezliği gibi bir sağlık sorununuz varsa veya tuz alımınızı izliyorsanız, dikkatli olun.”
Düşük sodyumlu bir diyet yapıyorsanız, düşük sodyumlu zeytinleri tercih edin veya şarküteriden taze zeytin satın alın. Bunlar daha pahalı olma eğiliminde olsalar da, genellikle tuzlu değildirler ve çok çeşitli lezzetler de alırsınız.
Zeytinin Yararları Nelerdir? Beslenme Uzmanlarına Göre Zeytinin Sağlığa 5 Faydası-Kaynak: glamour.com