SağlıkTarım ve Hayvancılık

Zeytin Yaprağı Şifası ve Demleme Usulü

Zeytin Yaprağı Şifası ve Demleme Usulü yazımızda her derde deva zeytin ağacının önemini, virüslere karşı zeytin yaprağının faydalarını ve zeytin yaprağını demleme usulünü yazdık.

Zeytin Yaprağı Şifası: Zeytin Ağacı, Hayat Ağacı

Yüzlerce yıl ayakta dimdik durabilen zeytin ağacının her zerresi insanlara şifa dağıtmaktadır. Bunun farkında olanlar ilaç piyasasında da zeytinin her şeyini kullanmaktadır. Her biri bir sandık hazineden kıymetli zeytin ağacı, kaç asırdır bu topraklarda yetişiyor. Tarih boyunca ağaçlar, yaprakları hatta gövdeden sızan sakızları ile birçok derdin devası olmuştur. Eskiler, kışın yaprak dökmeyen ağaçların meyvesi de yaprağı da şifadır demişlerdir. Zeytin ağacı da bunlardan birisidir. Ne sonbahar ne de kış, yaprağını dökmez. Bu nedenle zeytin ağacına hayat ağacı, ölmez ağaç gibi isimler verilmiştir.

Dertlere Derman Zeytin Ağacı

Tedavisi olmayan hastalık, dermansız dert yoktur. Aksini düşünmek, fıtrata aykırıdır. Bütün virüsler üzerindeki tesiri bilim insanları tarafından kanıtlanmış, yanı başında duran zeytin ağacına insanlar bir dönüp bakmalıdır. Şifası elbet saklıdır, içindedir. Çıkarmak insanın kendi elindedir.

Kur’an-ı Kerim‘de incir ve zeytinden bahsedildikten sonra insanın güzelliğine geçilir. (Tin Suresi, ayet 1-4) Ayrıca zeytin kelimesi 7 yerde geçmektedir. Ağacından övgü ile bahsedilir, meyvesi üzerine de kasem vardır.

Tabiat ve ihtiyaç duyulan şeyler, tamamıyla bir bütün olarak yaratılmıştır. Günümüz ilaç sanayinde zeytindeki; oleropin, ligninin, ligstosidin gibi etken maddeler, ağrı kesiciler, kasılma önleyiciler, diyabet ve tansiyon tedavi ilaçları, yara iyileştirme kremleri gibi birçok yerde kullanılmaktadır.

Zeytin yaprağı ve özellikle yeşil zeytinde bulunan oleropin maddesi, hem antioksidan hem antiviral ihtiva eder. Bu madde, vücudun oksijene karşı olan hassasiyetini artırır. Ağızda ve sindirim sisteminin devamında oldukça tesirlidir. Okside olmuş E vitaminini tekrar harekete geçirir.

Virüslere Karşı Zeytin Yaprağı

Zeytin ağacındaki acılık veren madde olan oleropin, kurt, kuş, böcek yemesin diye meyveyi korumaktadır. Dolayısıyla o acımsı tat, virüsün tutunmasına da izin vermez. Virüsler üzerindeki tesiri bilinen zeytin yaprağı ile ilgili çalışmalar, özellikle Covid-19’dan sonra artış göstermiştir. Birçok hastada, tat ve koku kaybında 3 gün gibi kısa bir sürede sonuç verip tedaviyi kolaylaştırdığı saptanmıştır.

Gökçeada Tanıtımı-Zeytinlikler

Zeytin Yaprağını Ağzınızda Çiğneyin

İslam bahçe sanatındaki mimarilere bakınca; bahçe dörde ayrılır ve her köşeye mihenk taşı olacak şekilde bir ağaç dikilir. Bu ağaçlar zeytin, hurma, üzüm, ceviz, nar ve incirdir. Her biri, görenin gözüne ferahlık, meyvesinden yiyene ikramlıktır.

Yapraklarının çayını içmek de şifa kaynağıdır, fakat en tesirli yöntem, ağızda dolaştırarak çiğneyip en hızlı şekilde emilimini sağlamaktır. Başı soğan gibi acı olsa da verdiği sıhhat ile sonu baldan tatlıdır. Zaten oleropin maddesi gücünü, acılığından alır. En büyük özelliği ise düşman olarak gördüğü virüsün ciğerlere yapışmasına mani olmaktır.

Zeytin ağacı Akdeniz’i sever, meyvesini olabildiğince döker. Her iklimde yaşayabilir. Yaprağıyla, meyvesiyle zeytin, binbir derdin devasını içinde barındırıyor. Kolesterol, diyabet, tansiyon, sindirim, iltihap hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Hala birçok alanda zeytinle ilgili araştırmalar devam etmektedir. Cilt problemlerinin tedavisinden tutun da kellik için dahi, oleropin ekstratı kullanılan tedaviler bulunmaktadır.

Osmanlı’da sıtma salgınlarında ateş düşürücü olarak kilolarca zeytin yaprağının şehirden şehre taşındığını belirten kaynaklar olmuştur. Zaman zaman eskilere özeniyor, onların yıllar önce yaptıkları güzellikleri bugün tekrardan hatırlamaya uğraşıyoruz. Gözümüzün önünde duran, ecdadımızdan yadigar usullerini bilmiyoruz. Bakmak ile görmek arasındaki fark, burada da kendini belli ediyor.

Doğal Yağlar

Zeytin Yaprağını Demleme Usulü

Usul olmazsa vusul (sonuç) olmaz. Çayı demleyeceğiniz yaprakların filiz kısmından toplanmış olması ve ilaçlama zamanı olmamasına dikkat edin. Mümkünse harap denilen, tarım ilacı kullanılmamış ağaçlar tercih edilmelidir.

Kaynamış suya bir bardak için bir tatlı kaşığı olacak şekilde yıkadığınız zeytin yaprağını koyun ve demleyin. Etken maddelerin suya geçişi için en az 7 dakika beklemeniz tavsiye edilir.

Zeytin Yaprağı Şifası ve Demleme Usulü-Yardımcı Kaynak: Kübra Er-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir