Zekat Kimlere verilir ve Nasıl Verilmeli? yazımızda zekat verecek kişinin zekatı verirken ki davranışı nasıl olmalı, kimlere zekat verileceği, kimlerin zekat verebileceği ve zekat verme oranını yazdık.
Zekatın Verilme Adabı
Zekatın ahkamında zekatı kim verecek, neden verecek ve ne kadar verecek sorularını içerir. Zekatın hukuku bu maddeleri içerir. Zekatın adabı ise zekatın nasıl verileceği ile ilgilidir. İhtiyaç sahibine zekat verirken keşke vermeseydiyi dedirtmemek gerekir. Zekat verirken kişiden yararlanmak istemek adaba uygun değildir. Zekat verilecek kişiye gönül hoşnutluğuyla ve karşılığını sadece Allah (c.c)’dan bekleyerek verilmesi gerekir. Zekat verdikten sonra zekatı alan kişiye iş yaptırmak zekatın doğasına aykırıdır. Zekatın manası, zenginlerin mallarında Allah’ın takdir ettiği fakirlerin hakkı olan belirli bir miktarda ki malın olmasıdır. Her zenginin malının içerisinde fakirin hakkı vardır. Zengin ile fakirin arası bu zekatın verilmesiyle düzeltilmiştir. Müslümanların zekatlarını hakkıyla vermesi birçok sorunu ve açlığı ortadan kaldıracaktır. Zekat verecek kişinin kim olduğu dinimizde belirlenmiştir. Kişiye kalsa bu oran çok yükseklerde olurdu. İnsanların istekleri bitmediği için zekat verme limiti de çok yükseklerde olurdu.
Zekat Kimlere ve Ne kadar Verilir?
Zekat İslam’ın köprüsüdür. Bu köprüyü zekat veren, zekat alan ve verilen mal oluşturur. Zekat veren kişi Müslüman, hür, akıllı ve ergen olması gerekir. Gayr-i müslimlere, köle ve cariyelere, akıl hastalarına ve çocuklara zekat farz değildir. Kişinin malı hesaplanırken dairesi ve sabit malları hesap edilmez. 80,18 gram altına eş değer maddi gücü olan kişiler zekat vermekle mükellefdir. Şuandaki parayla 12.000 TL’ye sahip olan kişiler zekat verebilmektedir. Dinimiz 80,18 gram altınlık bir serveti olanı zengin kabul etmektedir. Kişinin oturduğu ev, bindiği araç dışında kiraya verdiği gayrimenkul, fabrika, araba v.s gibi yerlerin kira gelirlerinden zekat verilir. Yaptığı işi ticaret haline getiren kişilerde mallarından zekat vermek zorundadır. Altın ve zinnet eşyaları zekata tabidir. Zekat oranı 40/1 veya 100/2,5 kadardır.
Kimlere Zekat Verilir?
Yoksullara ve düşkünlere, zekat işlerinde çalıştırılan kişilere, Kalpleri İslama ısındırılmak istenenlere, kölelere, borçlulara, Allah yolunda olanlara, yolda kalmış kişilere zekat verilir.
Zekat verilemeyecekler: Ana, baba, eş ve çocuklara zekat verilmez. Müslüman olmayana zekat verilmez. Zenginlere zekat verilmez. Küçüklere ve akıl hastalarına zekat verilmez, fakat bunları bakan kişilere verilir.
Zekat Kimlere verilir ve Nasıl Verilmeli?