HaberSağlıkYaşam

Yüzme Havuzlarının Hastalık Bulaştırma Tehlikesi

Yüzme Havuzlarının Hastalık Bulaştırma Tehlikesi yazımızda yazları insanların serinlemek için girdiği yüzme havuzlarından insanlara bulaşabilecek hastalıkları, havuzların temizliğinin önemini ve kişisel olarak havuzlara girerken alınabilecek önlemleri yazdık.

Yüzme Havuzlarının Hastalık Bulaştırma Durumu

Yaz aylarında serinlemek için girilen havuzların temizlik bakımından gizli tehlikeleri bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda havuzlardan bulaşan hastalıklarda artış görülmektedir. Yüzme havuzları dışarıdan gelen tehlikelere açık vaziyettedir. İçerisinde çok sayıda mikroorganizma barındırmaktadır. Hastalıklara neden olan bu mikroorganizmalar rüzgar veya yüzücüler tarafından havuzlara taşınmaktadır. Havuzlarda yaygın olarak bulunan mikroorganizmalar bakteriler, virüsler, mantarlar ve bazı protistalardır. Havuz ya da kirli sularla bulaşabilecek hastalıklar oldukça fazladır. Uyuz, mantar, vitiligo gibi deri hastalıklarının yanı sıra dizanteri, kolera, hepatit, gastroenterit, konjonktivit, menenjit, tifo, kolit gibi enfeksiyon hastalıkları da bulaşabilmektedir.

Selena Gomez Fort Worth

Havuzların Temizlemesinde Klor Kullanımı

Havuzlarda oluşacak salgınların önüne geçebilmek için havuz suyunun çeşitli dezenfektanlarla temizlenmesi gerekir. Havuz temizlemesinde kullanılan maddelerin başında klor gelmektedir. Klorun astım ve kanser gibi hastalıkları tetiklediğine, özellikle çocukların gözünün kornea tabakasındaki hücrelere zarar verdiğine dair ciddi teşhisler bulunmaktadır. Bu tür problemleri en aza indirmek için klor destek sistemleri yaygınlaşmaktadır. Oksijen/ozon üretme, mineral sistemler ve iyonlaşma üniteleri başta yer alır. Bu sistemlerin kullanılmasıyla klor tüketimi azalır ve dezenfeksiyon daha hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılır.

Yüzme Havuzlarının Temizliği

Yüzme Havuzlarının Bakımı Sürekli Yapılmalı

Uzmanlar havuz keyfi için su sirkülasyonunun fazla olduğu havuzların tercih edilmesini öneriyor. Yüzme havuzlarının dezenfeksiyon ve bakımı aksatılmadan yüzme zamanlarında sürekli olarak titizlikle yapılması gerekir. Kişisel olarak havuzun temiz kalması için bir takım önlemler alınabilir. Havuzların küçük ve sınırlı bir alanda olması enfeksiyon riskini artırmaktadır. Temiz denizlerde yüzmek, havuzlarda yüzmekten daha sağlıklıdır.

Soğuk Havaların Kalp Krizine Etkisi

Havuzların Temiz Kalması İçin Kişisel Olarak Alınacak Önlemler

  • Havuza girmeden önce duş almak
  • Ateşli hastalıkta veya ishalken duya girmemek
  • Suya tükürmemek
  • Bone kullanmak
  • Havuz bölgesine ayakkabı ile girmemek
  • Ayakları antiseptik suya batırdıktan sonra havuza girmek
  • Çocukların tuvaletini havuza yapmasını engellemek
  • Havuza kapasitesi kadar kişinin girmesi
  • Havuzun çevresinde ve içinde yemek yenmemesi gerekir.

Yüzme Havuzlarının Hastalık Bulaştırma Tehlikesi-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir