Ekonomi ve ParaYaşam

Yurt Dışı Borçlanmada Sahtekarlara Karşı Dikkatli Olmak

Yurt Dışı Borçlanmada Sahtekarlara Karşı Dikkatli Olmak yazımızda Yurt Dışı Borçlanmada SSK ve Bağkur’dan emekli olunma farkı, gün sayıları ve emekli maaşı, yurt dışı borçlanma işlemleri için güvenilir danışmanlarla iş yapmanın önemini yazdık.

Yurt Dışı Borçlanmada SSK ve Bağkur farkı

Yurt dışından borçlanmada SSK ve Bağkur farkı ciddi oranlarda değişmektedir. Gurbetçiler iki farklı emeklilik sistemi üzerinden emekli olma imkanına sahiptir. Kişi SSK üzerinden emekli olursa, 25 yıllık emekli olma süresi 15 yıla veya 10 yıla düşmüş olmaktadır. SSK primleri yüksek yatırıldığı için erken emekli olma ve yüksek emeklilik maaşı alma hakları kazanılmaktadır. Gurbetçiler Bağkur üzerinde günlüğü 21.65 TL’den 25 yıl yani 9000 iş sürecinde günlük para sigorta olarak yatırılmaktadır. Toplamda gurbetçinin Bağkur’a yatıracağı para 195 bin 850 TL olacaktır.

Ülkemizde Bağkur’dan emekli olmak demek düşük maaşlı emeklilik demektir. Bu kadar para yatıran bir gurbetçi emekli aylığı olarak maksimum 1100-1200 lira para alacaktır. Türkiye’nin 22 ülke ile sosyal güvenlik anlaşması bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İsviçre ve diğer anlaşmalı ülkelerden sigortalı olan gurbetçilerin ülkemizde ödeyeceği prim süresi 15 yıla düşürülebilmektedir. Ödeyeceği miktar ise 116 bin TL‘dir. Gurbetçi emekli maaşını ise 1800-1900 TL olarak alacaktır. Yurt dışından sigortalılık durumunu göstermenin çok büyük önemi vardır. Bunun için SSK üzerinden yapılan yurt dışı borçlanmalarda işi bilen bir uzmandan yardım alınması gerekir. Doğru şekilde yapılmazsa ömür boyu alacakları maaş normal Bağkurlunun alacağı maaşla aynı olur.

Yurt Dışı Borçlanması Nedir

Gurbetçiler Sahtekarlara Karşı Dikkatli Olmalı

Gurbetçiler kendilerine fazla emekli maaşı kazandırabileceği kişilere kanmamalıdır. Ülkemizde en fazla alacağı emekli maaşı 2000 TL’yi geçmemektedir. Son zamanlarda gurbetçiler arasında sözde uzmanlara paralarını kaptıran çok kişi bulunmaktadır. Gurbetçi emeklilerin mutlaka dikkatli olması gerekir. Emekli olacak gurbetçilerin emekli maaşları asla 4000-7000 TL arasına çıkamaz. Bu tür teklifle gelen insanlara karşı sosyal güvenlik kurumunu ayarak bu ücretleri verip vermediklerini sorabilirsiniz. Gurbetçiler paralarını resmi kurumların banka hesapları dışında hiçbir yere yatırmamalıdır.

Şuanda gurbetçilerin Türkiye’de emeklilik işlemleri toplamda 600 bini bulmaktadır. Emeklilik ve sigorta işlemleri uzun sürmektedir. Yurt dışı borçlanma birimi normal sigortadan farklıdır ve bu alana bakan Sigorta uzmanları farklı birimlerdedir. Sosyal Sigorta Kurumu logosu olan yurt dışı borçlanma evrağını çıkartmadan hiç bir yere para yatırmayın. Yurt dışı borçlanma işlemleri işini bilen biri yardımıyla yapılırsa 1,5-2 ayda tamamlanabilmektedir.

Yurt Dışı Borçlanmada Sahtekarlara Karşı Dikkatli Olmak-Sosyal Güvenlik Uzmanı Engin Konar’ın videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir