Haber

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı yazımızda 2018 yılından itibaren gerçekleştirilecek üniversiteye geçiş sınavının içeriğini, kaç tane oturumda yapılacağını ve hangi alanları içerdiğini yazdık.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı 2018

ÖSYM‘nin uyguladığı üniversiteye geçiş sınavı ve sistemi değiştirildi. Yeni sınavın ismi Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı olarak belirlendi. Kısa adı YKS olacak gibi gözüküyor. Önceki sınavlar 5 hafta sonunda yapılmaktaydı. Toplamda 4 aylık bir zaman dilimini kapsıyordu. Yeni sınavda ise tek hafta sonunda bitirilecektir. Sabah ve öğlenden sonra ki oturumlar şeklinde tek günde yapılacaktır. Sınav Cumartesi günü yapılacaktır. Ertesi gün ise sadece Yabancı Dil Sınavı yapılacaktır.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı Bilgi

İlk Oturum Sınavı

İlk oturum olan sabah sınavında temel yeterlilik puanı ölçülecektir. Bu sınav ile öğrencilerin temel yeterlilik seviyeleri ölçülecektir. Bu sınavda sadece Türkçe ve Temel Matematik soruları sorulacaktır. Öğrencilere 40 tane Türkçe, 40 tane de Matematik sorusu sorulacaktır. Puan hesaplamaları da %50-%50 oranında gerçekleşecektir. Öğrencilerin barajı geçebilmesi için sabah ki sınavdan en az 150 puan alması gerekiyor. 150 puan alanlar Ön lisans ve özel yetenek ile öğrenci alan okullara başvuru yapabileceklerdir. İlk oturumda 200 puan ve üzeri alan öğrenciler tercih yapmazlar ise gelecek yıl tekrar sınava girdiklerinde aynı sınava girmek zorunda kalmayacaklardır. Direkt 2.oturum sınavına katılacaklar. Sınava ilk kez girecek bütün adayların ilk oturuma girmeleri zorunludur.

2.Oturum Sınavı

180 ve üzeri alan öğrenciler ise Lisans yerleştirme sınavına gireceklerdir. Bu sınav öğleden sonra yapılacak 2.oturum sınavı olacaktır. İlk oturumun ardından ara verilecektir. 2.oturum sınavında öğrencilere Türk Dili ve Edebiyatı- Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri alanlarından 40’ar soru sorulacaktır. Soru başına 1,7 dakika olacak şekilde zaman verilecektir. Öğrencilerin rahat bir şekilde sınavı gerçekleştirebileceği bir zaman süresi verileceği tahmin edilmektedir. Sınavın hangi gün ve saatte yapılacağı daha belirlenmemiştir.

Yeni Sınav Sisteminin Olumsuzlukları

Uzmanlar yeni yapılan sınav sistemine de 5 yıllık bir ömür biçmektedir. Sistemin sadeleşmesi ve puan türlerinin azaltılması gayet iyi olmuştur. Eski sınav sistemine geçilmiş oldu. Geçen yıl yapılan sınav sisteminde Mart ayında yapılan sistem bazı öğrencileri motive edip çalışmasını sağlıyorken, önümüzdeki yıldan itibaren tek günde yapılacak olması kişilerin uzun bir bekleyişten sonra sınava girmesine neden olacaktır. Sabah ki oturumda sınavı kötü geçenlerin, öğleden sonraki sınavda da kötü geçme ihtimali yüksek olacaktır. Bu sınav sistemi ile öğrencilerin alanları daraltılmıştır. Öğrenci alanına göre derslerin sorularını yapmak zorunda kalacaktır. Diğer soruları yapmaya zamanı yetmeyecektir.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı 2018.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir