Yorgunluk ve Nedenleri Nelerdir?

Yorgunluk

Yorgunluk ve Nedenleri Nelerdir? yazımızda yorgunluğun kaç çeşit olduğu, yorgunluğun neden olduğu olumsuz durumlar, sabahları yorgun uyanmanın nedenleri ve mitokondri yorgunluğunu yazdık.

Yorgunluk

Yorgunluğun tarifinde iki tane unsur bulunmaktadır. Birincisi gönül yorgunluğudur. “Gönlüm yorgun”, “Gönlüm kırıldı” gibi sözlerle ifade edilir. Depresyona girmiş bir insanın canı hiçbir şeyi istememeyi ister. Bu kişiye yemek yemesini söylersiniz, içinden yemek yemek gelmez. Sizin söylediğiniz hiçbir şeyi yapmak istemez. Sizin gönlü kırık olan kişiyi motive etmenize rağmen etkisi onda görülmez. Bu durumun sonu kişinin hayatını bitirmek istemesine kadar gidebilmektedir.

İkinci yorgunluk ise yoğun fiziksel aktivite yaptıktan sonra kasların ve vücudun enerjisinin bitmesiyle yaşanan yorgunluktur.

Yorgunluğun 3 temel nedeni bulunmaktadır. Vücudun enerjisinin bitmesiyle oluşan yorgunluğa fiziksel yorgunluk denilmektedir. Diğer yorgunluğun nedeninde vücudunuzun enerjisi vardır, fakat psikolojik olarak hareket edecek gücünüz olmadığında ortaya çıkar. Son olarak her iki durumununda kişide yorgunluğa neden olmasıdır.

İş Hayatında Yaşanan Yorgunlukların Sebepleri

Yorgunluk Nedenleri Nelerdir?

Ülkemizde her 3 kişiden 1’i yorgundur. Birçok hastalığın ilk belirtisi de kendisini yorgunlukla göstermektedir. Yorgun olan kişi B12 vitamini, D vitamini ve Demir ihtiyacı vardır. Vücut kendisini eksikliklere karşı yorgun hissederek, düzeltilmesini istemektedir. Enerji azlığında yorgun düşülür ve kişinin enerji verici gıdalar tüketmesini sağlar. Psikolojik yorgunlukta psikolojiyi düzeltici davranışların yapılmasını ister. Bunların haricinde hormonal bozukluklarda yorgunluğa neden olabilmektedir. Tiroid hormonlarının fazla veya az çalışması yorgunluğa neden olmaktadır. Böbrek üstü bezlerinde yaşanan problemlerin ilk işareti de yorgunluktur. Kanserli hücrelerin etkisinde de yorgunluk görülmektedir.

Doğru ve Hızlı Karar

Sabahları Yorgun Uyanmak

Kişiler sabahları uyandıklarında daha keyifsiz, mutsuz, enerjisiz ve endişeli kalkıyorsa ardından öğle saatlerinde daha enerjik, dinç ve iyi hissediyorsa bu durum %50 depresyon işaretidir. Gece uykuyu tam alamama, uyku apnesi, horlama ve geceleri uykudan sık sık uyanma da sabahları yorgun kalkmanıza neden olmaktadır. Yüksek şekeri olanlarda da yorgunluk sıklıkla rastlanmaktadır.

Mitokondri Özellikleri ve Önemi
Mitokondri Yapısı

Mitokondri Yorgunluğu

Vücudumuzun enerji üreten hücreleri olan mitokondriler, dışarıdan alınan bazı besinler nedeniyle işlevlerini tam anlamıyla yerine getiremezler. Antibiyotikler, kolesterol düşürücü ilaçlar, alkol alımı mitokondriyi sarhoş etmektedir.

Enerji almak için içilen enerji içecekleri vücut için zararlıdır. Şeker ve kafein oranı çok yüksektir ve alkol ile birlikte içildiğinde ani ölümlere neden olmaktadır. Kafein, çay ve kahveden alınabilir. Kahvenin de sayısını ve türünü iyi seçmek gerekir.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun videosundan yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir