Yetki Doğru Kişilere Verilmeli yazımızda üniversite hocası ve temizlik görevlisi arasında geçen ufak yetki hikayesini ve yetkilendirilecek kişilerin doğru seçilmesinin önemini yazdık.
Hoca ve Temizlik Görevlisi Arasında Geçen Yetki Hikayesi
Akademisyen her gün yaptığı gibi fakültesine gitmiş. Her şeyini düzenledikten sonra lavaboya gitmiş. Lavaboda temizlik yapan görevli, iki bölümden birini hocaya göstererek “Hocam şurayı kullanın” demiş. Hoca her gün görevlinin gösterdiği yeri kullanmış. Bir sabah yine aynı tuvalete giden hocaya, görevli yine aynı tuvaleti kullanması için yönlendirmiş. Hoca merakla sormuş, “Yahu hala yapılmadı mı bu tuvalet” Görevli şaşırarak cevap vermiş “Tuvaletin neyi var ki hocam yapılsın”. Hoca diğer tuvaletin tadilat yapıldığını belirterek, bunu kullanamadığını belirtiyor. Görevli de “Yok hocam tadilat filan” demiş. Bunun üzerine hoca “Beni neden her gün aynı tuvalete yönlendiriyorsun” diye sormuş. Görevlinin cevabı çok manidar olmuş: “Yetkimi kullanıyorum.”
Yetki Sahiplerinin İyi Seçilmesi Gerekir-Yetki Doğru Kişilere Verilmeli
Yetki/salahiyet: Karar verme, iradeyi elinde bulundurma, emretme ve diğerlerini çalışmaya yönlendirme gibi muhtelif hakları bünyesinde bulunduran kelimedir.
Yetki, insanlara verildiğinde çok değişik şeylerle karşılaşılabilmektedir. 5 yaşındaki çocuğa bile yetki verseniz reddetmez. Reddetmesi de imkansızdır. Kişi salahiyete kavuştuğunda istediği gibi hareket edecektir. Zaman zaman toplumlarda da böyle insanlara çokça rastlanmaktadır. Sonradan görmenin, sonradan yetkilendirme versiyonudur bunlar. Bu tip kişilere aldırış edildiğinde daha çok yetki girdabına girerler. Bu nedenle insanların iyi analiz edilmesi ve belli başlı haklar ile yetkiler verilirken çok temkinli olunması icap eder. Yetkilendirmenin bu şekilde yapılmaması neticesinde şahsiyetsiz şahıslar, yeri geldiğinde hakkıymış gibi canınızı sıkarlar. İnsanı vezir de rezil de edebilme gücünü yetki sahibi elinde bulundurmaktadır. Akıllı ve hakkaniyetli birini ihya edeceği gibi akılsız muhterisleri de perişan edebilir. Hele ki kifayetsiz, tıynetsiz birinin eline geçerse, rezilliğin bini bir para olacaktır.
Yetki Doğru Kişilere Verilmeli-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.