Yeni Zelanda İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin İnek Geğirme Vergisi Önerdi

Yeni Zelanda İklim Değişikliğiyle Mücadele Jacinda Ardern

Yeni Zelanda İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin İnek Geğirme Vergisi Önerdi

Yeni Zelanda İklim Değişikliğiyle Mücadele Jacinda Ardern
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern

Yeni Zelanda İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin İnek Geğirme Vergisi Önerdi

Yeni Zelanda hükümeti Salı günü, iklim değişikliğine neden olan kirliliği azaltma çabalarının bir parçası olarak çiftlik hayvanlarının sera gazı emisyonlarını vergilendirmeyi önerdi.

Vergi, artan küresel sıcaklıklara katkıda bulunan geğirme ve idrara çıkma da dahil olmak üzere hayvan emisyonlarında dünyada ilk olacaktır. Hükümete göre plan ekonomik olarak faydalı olacak çünkü küresel tüketiciler daha çevre bilincine sahip oluyorlar ve vergiden elde edilen gelirler, hayvan emisyonlarını yakalamak için araştırma ve teknolojiye ve çiftçiler için teşvik ödemelerine gidecek.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, “Yeni Zelanda’nın çiftçileri, dünyada tarımsal emisyonları azaltan ilk kişiler olacak ve en büyük ihracat pazarımızı, gıdalarının kökeni konusunda giderek daha fazla anlayışa sahip bir dünyaya getiren rekabet avantajı için konumlandıracak” dedi.

Sindirimlerinin bir yan ürünü olarak, inekler ve koyunlar gibi çiftlik hayvanları, atmosferdeki ilk 20 yılında karbondioksitten 80 kat daha fazla ısınmaya neden olan bir sera gazı olan metan salmaktadır. Buna gaz ve gübredeki metan dahildir, ancak hayvanlardan elde edilen en büyük metan kaynağı geğirmedir. ABD Çevre Koruma Ajansı’na göre, küresel olarak metan, sera gazı emisyonlarının %20’sini oluşturuyor. Birleşmiş Milletler’e göre, hayvancılık toplam küresel emisyonların %14,5’ini oluşturuyor.

Büyük ölçüde kırsal bir tarım ülkesi olan Yeni Zelanda’da 5 milyon insan ve kabaca 10 milyon sığır ve 26 milyon koyun var. 2019 hükümet verilerine göre, ülkenin sera gazı emisyonlarının %37’si metan kaynaklı ve metan emisyonlarının %88,4’ü hayvancılıktan geldi. Yaklaşık dörtte üçü ineklerden, geri kalanı koyunlardan geldi.

Yeni Zelanda hükümeti, çiftlik hayvanlarının metan emisyonlarının 2030 yılına kadar %10 ve 2050 yılına kadar %47 oranında azaltılması da dahil olmak üzere 2050 yılına kadar sıfır net emisyona ulaşmayı taahhüt etti. Bu emisyonlar, geğirmeyi yakalayan inek maskelerinde veya diğer yeni teknolojilerde metan yakalanarak potansiyel olarak azaltılabilir.

Dünyanın En Garip İnek Irkları Belçika Mavisi
Belçika Mavisi

Hükümet Haziran ayında geğirme vergisi fikrini ilk kez gündeme getirdiğinde, Yeni Zelanda’nın tarım lobisi destekleyiciydi.

Andrew, “Yeni Zelanda’da çiftçiliği durdurmayacak bir yaklaşım elde etmek için hükümet ve diğer kuruluşlarla yıllardır bu konuda çalışıyoruz, bu yüzden mutlu olduğumuz birçok şeye imza attık” dedi. Yeni Zelanda Federal Çiftçileri ulusal başkanı Hoggard, o sırada BBC’ye verdiği demeçte söyledi.

Ancak Salı günü öne sürülen teklif, fiyat henüz belirlenmemiş olmasına rağmen verginin çiftçilerin ve çiftçilerin işlerini sekteye uğratacağını söyleyen sanayi gruplarından şüpheyle karşılandı. Hoggard, grubunun hükümeti endişelerine karşı tepkisiz bulduğunu söyledi ve önlemin “küçük kasaba Yeni Zelanda’nın bağırsaklarını söküp atacağı” konusunda uyardı.

Yeni Zelanda Tarım Bakanı Damien O’Connor, iklim değişikliğini azaltmanın çiftçilerin gelecekteki geçim kaynaklarını korumak için de önemli olduğunu söyledi.

O’Connor, “Çiftçiler, daha düzenli kuraklık ve sel ile iklim değişikliğinin etkisini şimdiden deneyimliyorlar” dedi. “Tarımsal emisyonlara öncülük etmek hem çevre hem de ekonomimiz için iyidir.” dedi.

Yeni Zelanda İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin İnek Geğirme Vergisi Önerdi-Kaynak: yahoo.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir